Skip to main content
|

"Το Πόλιον" πήγε "Από το Πλωμάρι στο Σίγρι και στη Νησιώπη"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Στις 22 Αυγούστου τρ. έ.,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου "Το Πόλιον" πραγματοποίησε- όπως ήδη είχε προγραμματίσει- ημερήσια εκδρομή με πούλμαν "Από το Πλωμάρι στο Σίγρι και στη Νησιώπη". Η εκδρομή αυτή απέβλεπε στην, κατά το δυνατόν, γνωριμία μας με τη Φύση, την Ιστορία-Αρχαιολογία, όπως αυτές ζωντανεύουν στη διαδρομή μας μέσα από φυσικά και αρχαιολογικά μνημεία. 

Ξεκινήσαμε από το Πλωμάρι ευδιάθετοι στις 8πμ με πρώτο προορισμό τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Μέσου. Στη διαδρομή μας ενημέρωνε ο γεωλόγος Διονύσης Ματαράγκας για τους γεωλογικούς σχηματισμούς και τις μεταβολές τους σε συνδυασμό με τις μεταβολές του φυσικού τοπίου και των χαρακτηριστικών τους. Έτσι, ξεκινώντας από τους παλαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς του νησιού (παλαιότεροι των 250 εκ. ετών) του  Πλωμαρίου και της Γέρας κατάφυτοι από το ευλογημένο δένδρο της ελιάς , περνώντας και απολαμβάνοντας τον ωραιότερο –κατά πολλούς- κόλπο των Βαλκανίων, τον κόλπο των ελαιώνων της Γέρας και μαθαίνοντας τα γεωλογικά αίτια σχηματισμού του, βλέπουμε να διαγράφεται απέναντι μας στη Λάρσο ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό μέρος του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, μήκους 26 Km, που μετέφερε το νερό από τις πρόποδες του Ολύμπου στη Μυτιλήνη με φυσική ροή. Μετά τη Λάρσο και αφού διασχίσαμε τον υγροβιότοπο του κόλπου της Γέρας με τον μεγαλύτερο καλαμιώνα της Λέσβου και πλησιάζοντας το κέντρο του νησιού συναντάμε το μεγάλο σε έκταση πευκοδάσος τραχείας Πεύκης (τσαμλίκι) που φύεται αποκλειστικά πάνω στους οφιόλιθους (ωκεάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς) και στη συνέχεια στον κόλπο της Καλλονής, εκεί που περπάτησε ο Αριστοτέλης με το Θεόφραστο, με τους μοναδικούς και διεθνώς προβεβλημένους υδροβιότοπους του. Εκεί βρίσκονται και οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι της Λέσβου.  (Ιερό του Μέσου, Ναός της Κλοπεδής, αρχαία Πύρρα).
Στο Ιερό του Μέσου, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, μας έκανε εξαιρετική παρουσίαση ο υπεύθυνος αρχαιολόγος του χώρου αυτού ο κ. Γιάννης Κουρτζέλλης, τον οποίον και ευχαριστούμε θερμά, ζωντανεύοντας μας τη δομική και ιστορική εξέλιξη ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους  της Λέσβου με τον περίτεχνο Ιωνικό Ναό, ο οποίος εξέφραζε την ενότητα των αρχαίων πόλεων της Λέσβου. Εκτός από κοινός τόπος λατρείας στους αρχαϊκούς χρόνους εξελίχθηκε και σε τόπο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων. 
Στη συνέχεια της πορείας μας προς το Σίγρι μετά την Καλλονή μπήκαμε στην περιοχή του νησιού που διαμορφώθηκε από την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα με ενημέρωση στις πιο εντυπωσιακές δομές που συναντούσαμε, όπως ροές της λάβας (Δάφια), ηφαιστειακή διείσδυση (Φίλια), η καλδέρα (Βατούσας), ο ηφαιστειακός κώνος (μονή Υψηλού) , στηλοειδείς μορφές λάβας, κ.ά. και όλα αυτά μόλις πριν 18 εκ. χρόνια.
Το μεσημέρι φθάσαμε στο Σίγρι, και αμέσως επισκεφθήκαμε το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους, το οποίο χάρη στις ακούραστες προσπάθειες του Δ/ ντού του καθ. Νίκου Ζούρου και των συνεργατών του, είναι, διεθνώς, ένα από τα καλύτερα Μουσεία στο είδος του με πολυάριθμες επιτυχημένες εκθέσεις στα πέρατα του κόσμου και το οποίο μας κάνει υπερήφανους όχι μόνο ως  Λέσβιους αλλά και ως Έλληνες.
 Πριν περιηγηθούμε τους χώρους του στην αίθουσα προβολών και διαλέξεων, η γεωλόγος κ. Όλγα Τσαλκιδή μας μίλησε για την 18 εκ. ετών ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους, για την έκταση που καταλαμβάνει και για τα μοναδικά εκθέματα του Μουσείου. Στους χώρους του δίδεται, με σύγχρονο, εντυπωσιακό και παραστατικό τρόπο η γένεση του Αιγαίου, η ηφαιστειακή δραστηριότητα και η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Αρκετοί από εμάς είχαν την ευκαιρία να ζήσουν "εικονικά" τους διαφόρων μεγεθών σεισμούς στην αίθουσα "προσομοιώσεων" τους.
Ο επόμενος προορισμός μας ήταν το θαλάσσιο πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους της Νησιώπης – μοναδικό στην Ελλάδα- με ειδικό σκάφος και με γυάλινο πυθμένα. Ήταν πραγματικά μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Από την κ. Όλγα Τσαλκιδή με την εξαιρετική "ξενάγηση" της ενημερωθήκαμε ότι στη Νησιώπη εκτός από τους πολυάριθμους  απολιθωμένους κορμούς δένδρων μεγάλου  ύψους και το είδος των δένδρων (πευκίδες, κυπαρισσίδες, καρυδιές, δαφνίδες κ.ά.) και τη πλούσια και σπάνια (προστατευόμενη) χλωρίδα και πανίδα. Εντυπωσιακός ήταν ο φυσικός ορμίσκος "Απολιθωμένη" όπου τα πολύχρωμα κομμάτια των δένδρων σε συνδυασμό με το θαλασσινό κύμα δίνουν μια μοναδική εικόνα  και στα απότομα πρανή του ορμίσκου διακρίνονται οι τρεις διαδοχικοί ορίζοντες φιλοξενίας των απολιθωμένων δένδρων
Όλοι μας επιστρέψαμε γοητευμένοι και με την ευχή να έρθουμε  και πάλι να ξαναζήσουμε αυτή τη μοναδική εμπειρία.
 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις