Skip to main content
|

Παράνομες αμμοληψίες στην κοίτη του ποταμού Τσικνιά

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν κάνει πολλές φορέας κατά το παρελθόν αναφορές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία των υγροτόπων της Καλλονής. Με αναφορά που έγινε σήμερα στο Δήμο Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου αιγαίου, ενημερώνουμε για παράνομες αμμοληψίες που διαφαίνεται να έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην κοίτη του ποταμού Τσικνιά απέναντι από το παρατητήριο ορνιθοπανίδας.
 
Η άμμος αποτελεί κοινόχρηστο αγαθό και η εξόρυξη της από ποταμούς, χειμάρρους, παραλίες ακόμα και μη δημόσιες εκτάσεις δεν είναι πράξη που γίνεται χωρίς τη σχετική αδειοδότηση. Απαιτείται ειδική διαδικασία αδειοδότησης από τον 1650/86 και η παράνομες αμμοληψίες επιβάλλουν κυρώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες (πρόστιμα, διακοπή εργασιών, μέχρι και φυλάκιση των παρανομούντων. Και βέβαια το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ακόμα πιο σοβαρό καθώς μιλάμε για την καρδιά της προστατευόμενης περιοχής Νατούρα της Καλλονής μέσα στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής, σε μια περίοδο που ξεκινά η αναπαραγωγή των πουλιών και η περιοχή είναι γεμάτη από παρατηρητές πουλιών (birdwatchers) που έχουν σπεύσει από όλον τον κόσμο για να παρατηρήσουν τα πουλιά και όχι μπουλντόζες μέσα στον ποταμό.
 
Οι λαθραμμολήπτες διώκονται σύμφωνα με άρθρα πολλών διατάξεων (αστυνομικών κ.λπ.) με σοβαρότερη εκείνη της "περί προστασίας δημοσίων κτημάτων", της "περί προστασίας αιγιαλού και παραλίας" ακόμα και υγειονομικών διατάξεων που προβλέπουν εκτός από φυλάκιση και υψηλό χρηματικό πρόστιμο ακόμα και κατάσχεση των μέσων εξόρυξης και μεταφοράς. Η αστυνομία επιβάλλεται να ενεργεί ελέγχους σε περίπτωση που εντοπίσουν αμμολήπτες χωρίς σχετική άδεια και απαιτείται να ενεργούν αυτεπάγγελτη δίωξη, συλλαμβάνοντας και παραπέμποντας τους δράστες στον εισαγγελέα, ενώ προβαίνουν παράλληλα στη κατάσχεση όλων των μέσων με τα οποία επιχειρήθηκε η παράβαση.
 
Σε δήλωση του ο συντονιστής της ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Μπάκας τονίζει: «Οι αμμοληψίες και η παράνομη εκμετάλλευση των δημοσίων αγαθών του νησιού μας είναι άλλη μια αφορμή για σκέψη. Οι φυσικοί πόροι δεν μας λείπουν, το φυσικό περιβάλλον αποτελεί κεφάλαιο για την πρόοδο του νησιού μας, ιδιαίτερα στη περίοδο κρίσης που περνάμε. Φτάνει να το βλέπουμε αυτό και να πάρουμε όλοι πρωτοβουλίες για την προστασία του. Πιστεύουμε ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η σχέση του πολίτη αλλά και του ελληνικού κράτους με το φυσικό περιβάλλον ως δημόσια περιουσία όλων μας και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στη χρήση του και δέσμευση στην υποχρέωσή του κράτους να το προστατεύει. Από την πλευρά μας θα εξακολουθήσουμε με πείσμα να είμαστε αρωγοί σε κάθε ενέργεια προστασίας της δημόσιας περιουσίας μας και πολέμιοι κάθε ενέργειας που θα επιβουλεύεται την προστασία του φυσικού μας πλούτου»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις