Skip to main content
|

Λέσβος: Περιμένοντας τον μεγάλο μετασεισμό

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Σεισμός_Λέσβος_2017

 

Καθώς συμπληρώνεται το ορόσημο των 48 ωρών, οι ειδικοί αναμένουν ακόμη τη δόνηση που θα τους πείσει ότι ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος

Η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα, συνηθίζουν να λένε οι επιστήμονες, στην περίπτωση των σεισμών όμως όλοι αναμένουν να δουν μια ομαλή μετασεισμική ακολουθία, προκειμένου να ησυχάσουν και να μπορέσουν να ανάψουν το πράσινο φως για το τέλος του συναγερμού.

Στη Μυτιλήνη αυτό που λείπει δεν είναι απλά ο μεγάλος μετασεισμός. Είναι γενικότερα οι δονήσεις σημαντικού μεγέθους που προβλέπονται για να θεωρηθεί ομαλή η ακολουθία του σεισμού των 6,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί το μεσημέρι της Δευτέρας. Το protothema.gr συγκέντρωσε όλες τις απόψεις.

Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης δηλώνει πως είναι «μαθηματικά βέβαιος ένας μετασεισμός στα 5 Ρίχτερ», ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας επισημαίνει πως «με μετασεισμούς 4 Ρίχτερ δεν εκτονώνεται η ενέργεια», ενώ ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Κώστας Παπαζάχος σχολιάζει πως «παραείναι ήπια» η μετασεισμική ακολουθία.

Ο καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος χαρακτηριστικά ανέφερε πως βάσει της θεωρητικής αντιστοιχίας εκτόνωσης του κύριου σεισμού, εφόσον θεωρεί πως αυτός ήταν ο 6,1 Ρίχτερ, θα πρέπει να καταγραφούν 33 σεισμοί μεγέθους περί τα 5 Ρίχτερ, εκατοντάδες περί τα 4 Ρίχτερ και χιλιάδες μικρότεροι.

Ο καθηγητής εξάλλου σημείωσε ότι δεν είναι απολύτως βέβαιο πως ο σεισμός της Δευτέρας ήταν ο κύριος, καθώς η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν αρκετές φορές μεγαλύτερου μεγέθους δονήσεις.

Όλοι εξάλλου επισημαίνουν πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηρισθεί το φαινόμενο με βεβαιότητα και πως περιμένουν να παρέλθει τουλάχιστον το όριο των 48 ωρών για να βεβαιωθούν ότι ο χθεσινός σεισμός των 6.1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος -περίπου στα 8 χιλιόμετρα, σύμφωνα με όσα είπε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και αυτό συνέτεινε στο να προκληθούν ζημιές στην επιφάνεια. Ο σεισμός προκλήθηκε από ένα γνωστό ρήγμα νότια της Λέσβου, το οποίο έχει μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων και το οποίο δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως - άρα η «συμπεριφορά» του δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένας σεισμός της τάξης των 6,1 Ρίχτερ μπορεί να ακολουθηθεί από μετασεισμό έως και 5,6- 5,7 Ρίχτερ, χωρίς όμως, αυτό να είναι υποχρεωτικό, αφού η σεισμική ενέργεια μπορεί να εκτονωθεί με περισσότερους, μικρότερους σε μέγεθος μετασεισμούς.

«Θα έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και σεισμοί της τάξης των 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άρα δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει αυτή η εξέλιξη (αφού) όσο πιο μεγάλους μετασεισμούς έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση», σημειώνει ο κ. Λέκκας που αναφέρει πως οι επιστήμονες έχουν σαν ταυτόχρονη αποστολή τους και την έρευνα της επίδρασης των σεισμικών εκδηλώσεων στην περιοχή που επλήγη περισσότερο.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις