Περιβάλλον

10/01/2013 - 13:09

Κολοβακτηρίδια κλείνουν τον Κόλπο Καλλονής... up date Ανακοίνωση Οικολόγων Πράσινων

Κολοβακτηρίδια κλείνουν το Κόλπο Καλλονής ... Κανείς δεν έχει ευθύνη!

Π

ραγματοποιήθηκε σήμερα 10/1/2013 στα γραφεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας, ευρεία σύσκεψη επί των θεμάτων που την αφορούν, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αντώνη Γιαννάκη.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το σημαντικό θέμα της απαγόρευσης αλιείας οστράκων στον Κόλπο της Καλλονής.

Βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων και λόγω της ύπαρξης Salmonella και E.Coli για πρώτη φορά, αποφασίστηκε ο κόλπος να παραμείνει κλειστός και για αυτό το λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης πραγματοποίησε και συνάντηση με αντιπροσωπεία αλιέων, ακούγοντας τις παρατηρήσεις και τις θέσεις τους.

Παράλληλα δόθηκε εντολή στην υπηρεσία, να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 14/1 νέα δειγματοληψία, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθούν οι περεταίρω ενέργειες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Γιαννάκης δήλωσε σχετικά:

«Στόχος της Περιφέρειας είναι να δοθεί μία οριστική λύση στο πρόβλημα που παρατηρείται στον κόλπο της Καλλονής. Προς αυτήν την κατεύθυνση προσανατολιζόμαστε στο να αναθέσουμε σε μελετητή την καταγραφή των αιτίων που προκαλούν τη μόλυνση για να έχουμε σαφή εικόνα του προβλήματος και συγκεκριμένο πλάνο δράσης.».
 


up date

Ανακοίνωση των  Οικολόγων Πράσινων

 

Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ για το φαινόμενο υψηλής συγκέντρωσης βακτηρίων (Ε.coli και Salmonella) σε όστρακα που αλιεύτηκαν στον Κόλπο της Καλλονής τις τελευταίες ημέρες.

Αποτέλεσμα αυτού τους γεγονότος αποτέλεσε η απαγόρευση αλίευσης οστράκων από τον κόλπο της Καλλονής με άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημα των οστρακοαλιέων της περιοχής. Οι υψηλές συγκεντρώσεις των συγκεκριμένων βακτηρίων δικαιολογούνται σε κοπρανώδους προέλευσης απόβλητα ανθρωπογενούς ή ζωικής προέλευσης. Δεν χρειάζεται λοιπόν να ξανα-ανακαλύψουμε τον τροχό στο νησί μας για να βρούμε τι φταίει.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν κάνει πολλές παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια για τη δυσλειτουργία ή μη λειτουργία βιολογικών καθαρισμών στο νησί μας.

Το πρόβλημα είναι γνωστό, και αφορά την Καλλονή, την Αγ Παρασκευή, τον Πολιχνίτο, το Πλωμάρι κλπ. Είναι αυτονόητο ότι σε περιοχή που καταλήγουν αστικά υγρά απόβλητα θα βρούμε υψηλές συγκεντρώσεις των συγκεκριμένων βακτηρίων που καθιστούν απαγορευτική της αλίευση οστράκων.

Αντί λοιπόν να αναλωνόμαστε σε συσκέψεις επί συσκέψεων οφείλουμε:

Α. να προωθήσουμε στην ορθή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών όλων των οικισμών του νησιού μας και να μεριμνήσουμε για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων των οικισμών που δεν έχουν καμία υποδομή. Β. Να προχωρήσουμε ΑΜΕΣΑ στη χαρτογράφηση των επικίνδυνων προς την οστρακοαλιεία περιοχών του κόλπου της Καλλονής, έτσι ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία αλλά και το εισόδημα των αλιέων Γ. να ολοκληρωθεί επιτέλους η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη των περιοχών Νατούρα του κόλπου της Καλλονής με την ίδρυση φορέα διαχείρισης που θα μεριμνά για την ολοκληρωμένη διαχείριση του κόλπου. Μέχρι τότε το επιστημονικό δυναμικό του πανεπιστημίου Αιγαίου ιδιαίτερα του τμ. Επιστημών της θάλασσας (που έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε στο νησί μας) μπορεί να συμβάλει στην επιστημονική υποστήριξη της πολιτείας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για την περιβαλλοντική προστασία, μέσα από τις παρεμβάσεις μας στην τοπική κοινωνία αλλά και σε θεσμικό επίπεδο σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης.

 

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων,

Μοιράσου το άρθρο!