Η Λέσβος στο Δίκτυο Παρακολούθησης Υγρότοπων του WWF
60 ενεργοί πολίτες, 193 υγρότοποι, περισσότεροι από 25 φορείς, δεκάδες δράσεις προστασίας και ευαισθητοποίησης, 1.500 συμμετέχοντες, ένα Δίκτυο! Ένα δίκτυο που επεκτείνεται με αφετηρία την Κρήτη και προορισμό – προς το παρόν – τη Λέσβο και την Πάρο.
Κάπως έτσι συνοψίζεται ο απολογισμός της δράσης του Δικτύου για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης που ξεκίνησε το 2011 και παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου, επ’ αφορμή της επέκτασής του σε Λέσβο και Πάρο.
Το παράδειγμα της Κρήτης άλλωστε, δίνει το έναυσμα, καθώς σε δύο μόλις χρόνια, τουλάχιστον 60 ενεργοί πολίτες έχουν αναλάβει να επισκέπτονται και να παρακολουθούν συστηματικά τους κρητικούς υγρότοπους, ενώ ενδιαφέρον για έμμεση υποστήριξη έχουν εκδηλώσει περισσότερα από 1.500 άτομα που συμμετείχαν σε πληθώρα συμβολικών δράσεων προβολής και προστασίας (οριοθετήσεις, καθαρισμοί, ξεναγήσεις). Επιπλέον, μέσω του Δικτύου Παρακολούθησης έχουν σταλεί τουλάχιστον 50 ερωτήματα και αναφορές υποβάθμισης σε αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς σε όλη την Κρήτη, με την ανταπόκριση των φορέων να δείχνει πλέον αισθητή βελτίωση.
Στο ίδιο πλαίσιο, οι 85 συνολικά υγρότοποι της Λέσβου και οι 10 της Πάρου χρήζουν της προστασίας των ενεργών πολιτών των δύο νησιών, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής τους κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα απειλούνται καθημερινά.
«Χρησιμοποιώντας τα ερευνητικά δεδομένα του πολυετούς προγράμματος του WWF Ελλάς ‘Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας’, την εμπειρία του Δικτύου Παρακολούθησης Υγρότοπων της Κρήτης, το νομικό πλαίσιο (Νόμος για τη Βιοποικιλότητα, προεδρικό διάταγμα για την προστασία μικρών νησιωτικών υγρότοπων) αλλά και τη δύναμη που έχει η τοπική κοινωνία για να προστατεύσει τους υγρότοπους των νησιών της, απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους ενεργούς πολίτες και φορείς να μας υποστηρίξουν δυναμικά, συμμετέχοντας στο Δίκτυο», δήλωσε ο Θάνος Γιαννακάκης συντονιστής του προγράμματος «Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας».
Το Δίκτυο για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης, το οποίο επεκτείνεται πλέον σε Πάρο και Λέσβο, υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στo πλαίσιo του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό».
Το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» σχεδιάστηκε το 2006 και υλοποιείται, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Συστήματος της Coca-Cola για την υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Με άξονα το σύνθημα «Νοιάσου για το Νερό», το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των Ελλήνων σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση και τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων ενώ παράλληλα από το 2008, με στόχο την άμβλυνση του προβλήματος της λειψυδρίας στα νησιά των Κυκλάδων, τοποθετεί συστήματα «Συλλογής Ομβρίων Υδάτων».
wwf.gr