Skip to main content
|

Εφημερίδα Realnews: ο βιότοπος της Καλλονής έγινε βούρκος!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Η Λέσβος πρωταγωνιστεί (αρνητικά) για άλλη μια φόρα. Την Κυριακή η εφημερίδα  Real news ( τρίτη σε κυκλοφορία ) είχε ολοσέλιδο δημοσίευμα για το Κόλπο της Καλλονής.  Δημοσίευμα που δείχνει   την υποκρισία μας... κάνουμε συσκέψεις για τον τουρισμό αλλά δεν κάνουμε τίποτα για το περιβάλλον! Λόγια και πάλι λόγια. Διαβάστε με προσοχή το δημοσίευμα και αν νιώσετε οργή για το χάλι μας τότε ίσως ήρθε καιρός για δράση.  Όχι άλλη ανοχή!  

O τίτλος του δημοσιεύματος είναι  : "το αξιοθέατο της ντροπής , ο βιότοπος έγινε βούρκος" .

Tα αποχετευτικά λύματα μιας ολόκληρης κωμόπολης, ακόμη και τα απόβλητα ενός τυροκομείου, αντικρίζουν οι χιλιάδες ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται μία από τις σημαντικότερες φυσικές περιοχές της χώρας μας. Τους τελευταίους τρεις μήνες οι Αλυκές Καλλονής Λέσβου έχουν αποκτήσει μια τεχνητή λίμνη, με έκταση μεγαλύτερη από ενάμισι στρέμμα, η οποία φιλοξενεί εκατοντάδες κυβικά μέτρα υγρών αποβλήτων.

Το... αξιοθέατο της ντροπής βρίσκεται μέσα στην πιο ανεπτυγμένη οικοτουριστικά περιοχή της χώρας μας. Η ευρύτερη περιοχή της Καλλονής αποτελεί παγκοσμίως τον τρίτο δημοφιλέστερο προορισμό παρατήρησης σπάνιων πτηνών, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο πάνω από 4.000 παρατηρητές. Η περιοχή αποτελεί βιότοπο για περισσότερα από 150 διαφορετικά είδη πτηνών και είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας Natura 2000.

Παρά την ανεκτίμητη περιβαλλοντική της αξία, από τον Μάρτιο και έπειτα τα περιστατικά απόρριψης λυμάτων έχουν πολλαπλασιαστεί. «Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια, καθώς εκεί καταλήγουν κάποια από τα αστικά λύματα της κοντινής κωμόπολης, της Αγίας Παρασκευής. Εδώ και τρεις μήνες όμως η κατάσταση έχει επιδει- νωθεί, καθώς το περιφερειακό κανάλι των Αλυκών έχει γεμίσει και με άλλου είδους απόβλητα, τα οποία, και από την οσμή τους και εξ όψεως, παραπέμπουν σε απόβλητα τυροκομείου»,αναφέρει ο συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Λέσβου, Μιχάλης Μπάκας.

Eπιβολή προστίμωνΤην πρόθεση των Αρχών του νησιού για άμεσο εντοπισμό των ένοχων της παράνομης απόρριψης λυμάτων επιβεβαιώνει ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος. «Είναι απίστευτοαυτό που έκαναν: να ρίξουν απόβλητα τυροκομείου σε αυτήν την περιοχή. Δεν θα το αφήσουμε έτσι, θα τους βρούμε και θα επιβάλουμε πρόστιμο», δηλώνει ο Δ. Βουνάτσος, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη του οικοτουρισμού στην περιοχή αποτελεί πρωτοφανές επίτευγμα για τα ελληνικά δεδομένα. «Οι τουρίστες αυτοί, οι “πουλάκηδες”, όπως τους λέμε εμείς οι ντόπιοι, έχουν συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου του νησιού, καθώς έρχονται από τα τέλη Μαρτίου. Το νησί διαθέτει ξύλιναπαρατηρητήρια πουλιών και εμείς θέλουμε να αναπτύξουμε τις υποδομές μας και όχι να επιβαρύνουμε με ρύπανση την περιοχή», καταλήγει ο δήμαρχος Λέσβου.

Παρά τη βούληση για τερματισμό της ρύπανσης από τυροκομεία, το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Η Αγία Παρασκευή των 2.500 κατοίκων δεν συνδέεται με τον βιολογικό καθαρισμό της Καλλονής. «Δυστυχώς, τα αποχετευτικά λύματα καταλήγουν σε εκείνο το σημείο και το καλοκαίρι είναι περισσότερα», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Λέσβου Γιώργος Κυριαζής, δηλώνοντας ότι η δημοτική Αρχή έχει προγραμματίσει τη δημοπράτηση του έργου μεταφοράς των λυμάτων της κωμόπολης στον βιολογικό καθαρισμό της Καλλονής,μακριά από την προστατευόμενη περιοχή. «Θέλουμε άμεσα να τελειώνουμε με τα διαδικαστικά ώστε να προχωρήσουμε στην κατασκευή του αγωγού. Δυστυχώς δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», προσθέτει ο αντιδήμαρχος Λέσβου.

Μέχρι τότε, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέγεθος της ζημιάς που προκαλούν τα λύματα στην περιοχή. «Το σημείο της ρύπανσης αποτελεί μέρος αναπαραγωγής δύο σπάνιων πτηνών, της αβοκέτας και των καλαμοκανάδων. Αν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά τη λιμνούλα, θα δει ότι τα δύο είδη περιτριγυρίζονται από τα λύματα», επισημαίνει ο Μ. Μπάκας

Ενας αφύλακτος παράδεισος

Τη δυνατότητα της Λέσβου να εξελιχθεί στον σημαντικότερο προορισμό παρατήρησης πτηνών του κόσμου τονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. «Οι παρατηρητές πουλιών έρχονται σε ποσοστό 85% σε μια "νεκρή" τουριστικά περίοδο, δηλαδή στις αρχές της άνοιξης,ενώ διαμένουν κατά μέσο όρο 10 με 14 ημέρες», δηλώνει η Ρούλα Τρίγκου, από την ΕΟΕ. «Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Λέσβου είναι ότι αποτελεί έναν μικρόκοσμο με όλα τα βασικά οικοσυστήματα της Μεσογείου. Σε μία ημέρα μπορεί κανείς να επισκεφθεί υγροτόπους, πευκοδάση, μεσογειακά αγροτικά οικοσυστήματα», αναφέρει η Ρ. Τρίγκου μιλώντας παράλληλα και για τις ελλείψεις του νησιού. «Η παρατήρηση πουλιών στη Λέσβο δεν εποπτεύεται από κανέναν. Δεν γνωρίζουμε εάν κάποια απειλούμενα είδη που είναι ευάλωτα στην ανθρώπινη πα- ρουσία επηρεάζονται αρνητικά από τη δραστηριότητα των παρατηρητών»

Αποχετευτικά λύματα και απόβλητα τυροκομείου ρυπαίνουν τις προστατευόμενες Αλυκές Καλλονής - Παρατηρητές πουλιών

Το ολοσέλιδο δημοσίευμα:

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία