Περιβάλλον

21/08/2013 - 05:08

«Αμαζόνιος» το ρέμα του Κάτω Τρίτους – Προκλητική αδιαφορία Δήμου και Περιφέρειας

τ

ου Στρατή Σαμιώτη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

 

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ

- Έκκληση προς κάθε αρμόδιο από τους κατοίκους της περιοχής να καθαριστεί άμεσα το ρέμα του χωριού πριν τα πρωτοβρόχια

Αν και από τη νεροποντή του περσινού Δεκεμβρίου "το τίμημα ήταν βαρύ" και για τους κατοίκους της περιοχής του Ευεργέτουλα, περίπου 9 μήνες μετά οι ίδιοι συνεχίζουν να εισπράττουν την αδιαφορία των αρμοδίων ως προς τη δρομολόγηση αναγκαίων παρεμβάσεων, που θα τους θωρακίσουν για τον ερχόμενο χειμώνα ώστε να μην συμβούν πάλι τα ίδια. Ενδεικτική της ολιγωρίας των υπευθύνων είναι η τραγική κατάσταση στην οποία αντικρίζει κανείς το ρέμα του Κάτω Τρίτους, στο οποίο εκτός από τα λύματα και τα νερά της βροχής του χωριού καταλήγουν σ’ αυτό και τα νερά της Συκούντας.

Η πυκνή βλάστηση που έχει καλύψει το ρέμα παραπέμπει σε συνθήκες… Αμαζόνιου. Με άλλα λόγια πρόκειται για ζούγκλα δίπλα στα σπίτια και τις αγροικίες των δημοτών του Ευεργέτουλα, ενώ αυτή η κατάσταση επικρατεί μέχρι την περιοχή "Μετόχι".

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των κατοίκων τόσο στο Δήμο όσο και στην Περιφέρεια, ουδείς αρμόδιος έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα που φτάνουμε στο τέλος Αυγούστου, γεγονός που τροφοδοτεί περαιτέρω την ανησυχία των περιοίκων οι οποίοι θεωρούν δεδομένο πως στην περίπτωση που δεν προχωρήσει άμεσα εκτεταμένη παρέμβαση καθαρισμού, τότε θα απειληθούν το χειμώνα οι περιουσίες τους.

«Δεν αντέχουμε άλλο»

«Παρά τα μεγάλα λόγια πέρυσι το Δεκέμβριο μετά την πλημμύρα που έπληξε σοβαρά την περιοχή μας, ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους δεν έχουν ανταποκριθεί αφήνοντας το ρέμα σε αυτή την κατάσταση», επεσήμαναν οι κάτοικοι της περιοχής που κάλεσαν επί τόπου τα "Νέα της Λέσβου", ελπίζοντας ότι μετά την ανάδειξη του θέματος από την εφημερίδα μας θα ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι.

Όπως εξήγησαν οι δημότες του Ευεργέτουλα «ακόμα και τώρα την περίοδο που διανύουμε που δεν έχει πολλά νερά, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται φερτά υλικά στις ρίζες των θάμνων και στους κορμούς των δέντρων που έχουν φυτρώσει. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι θα γίνει το χειμώνα με τις βροχές».

Ψάχνουν αρμόδιο

Ένας από τους κατοίκους του Κάτω Τρίτους, ο Δημήτρης Σπυρίδης προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να βρει αρμόδιο για να καθαριστεί το ρέμα, μάταια όμως. «Από το Δήμο μας λένε ότι δεν είναι αρμόδιοι για να το καθαρίσουν, μας παραπέμπουν στην Περιφέρεια και περιμένουμε στο ακουστικό μας», είπε ο ίδιος στα "Νέα της Λέσβου". Και συνέχισε: «Σαν να μην έφταναν τα σοβαρά προβλήματα στα χωριά μας πέρυσι μετά την πλημμύρα στις αρχές Δεκεμβρίου, τώρα ανησυχούμε και για τον ερχόμενο χειμώνα εφόσον δεν καθάρισαν το ρέμα και υπάρχουν αρκετά χωράφια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά και είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από τα χωράφια στην άλλη πλευρά του ρέματος, το οποίο στην κατάσταση που βρίσκεται απειλεί να μας "πνίξει" και δεν χρειάζεται να έχουμε έντονες βροχοπτώσεις για να γίνει το κακό».

Οι κάτοικοι του Κάτω Τρίτους εκφράζουν την απορία τους για το μέγεθος της αδιαφορίας των αρμοδίων, θυμούνται όμως πολύ καλά τα προ 9 μηνών λόγια συμπαράστασης που άκουγαν από τους τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι τους χτυπούσαν στην πλάτη και τους έλεγαν πως "θα βρίσκονται στο πλευρό τους" για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες.

Μοιράσου το άρθρο!