Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχοντας συνείδηση της ευθύνης που φέρει απέναντι στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της Ευρώπης, εδώ και ένα χρόνο ανέλαβε την πρωτοβουλία ενημέρωσης και συλλογής υπογραφών ενάντια στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στη Σινώπη και το Ακούγιου της Τουρκίας.
Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε τον Απρίλιο 2011 και ολοκληρώθηκε τέλος Ιουλίου του 2012. Στο σύνολό τους συγκεντρώθηκαν 40.819 υπογραφές (38.371 ηλεκτρονικές και 2.348 χειρόγραφες). Στη διεύθυνση http://petition.aegean.gr/stopnuclearplants/ (οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και να δηλώσουν επώνυμα την στήριξή τους).
Η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνδέεται καταρχάς με την πεποίθηση της πρυτανικής αρχής ότι δεν υπάρχει ποτέ και σε καμία χώρα ασφαλής χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Τα στοιχεία που αφορούν το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα σε μια χώρα με μεγάλη φήμη σε πρότυπα διοίκησης και ασφάλειας το αποδεικνύουν περίτρανα. Επιπλέον τόσο το εργοστάσιο στο Ακούγιου όσο και στην Σινώπη βρίσκονται σε γνωστές σεισμογενείς περιοχές και γεωγραφικές θέσεις όπου οποιοδήποτε ατύχημα θα θίξει πολλές γειτονικές χώρες και κυρίως περιοχές τους, οι οποίες αποτελούν κοιτίδες του Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και έχουν ιδιαίτερο και ευαίσθητο φυσικό και ποιοτικό δομημένο περιβάλλον. Η Ελληνική και η διεθνής κοινότητα διέβλεψαν τη σοβαρότητα στην προσέγγισή μας και δήλωσαν την υποστήριξή τους, συσπειρωμένες για έναν κοινό σκοπό. Άτομα από 93 χώρες συμμετείχαν στην πρωτοβουλία μας, με σημαντικότερο αριθμό εκπροσώπων να προέρχονται – πέραν της Ελλάδας – από την Κύπρο, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, τον Καναδά, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Αγγλία αλλά και την Τουρκία.
Η διαφωνία με όσους προτείνουν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας είτε ως μια «καθαρή» μορφή ενέργειας είτε ως ένα αναγκαίο κακό για την ανάπτυξη, πρέπει να είναι κάθετη διότι υπάρχουν άλλοι περισσότερο ακίνδυνοι τρόποι παραγωγής ενέργειας (ΑΠΕ) και σε αυτούς πρέπει σταδιακά να στραφούμε στηρίζοντας την ανάπτυξή μας. Η μνήμη δεν μπορεί να είναι βραχεία και επιλεκτική καθώς η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται, με ολέθριες συνέπειες για αυτούς που ξεχνούν – αθώους ή ένοχους, υπεύθυνους και μη. Και είναι ευθύνη όλων μας να επιλέξουμε να αντισταθούμε, ως μια κοινωνία που αναγνωρίζει το μέγεθος των ευθυνών της απέναντι στις μελλοντικές γενιές και το περιβάλλον.
Η στήριξη αυτής της δράσης ήταν εντυπωσιακή και από διάφορους φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την ακαδημαϊκή κοινότητα, πολιτικούς και φυσικά απλούς πολίτες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει εδώ στην ουσιαστική συμβολή σε αυτή μας την προσπάθεια του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου της Μεσογείου (με έδρα τη Ρόδο).