Περιβάλλον

10/01/2011 - 15:45

O "Οικολογικός Άνεμος" για το πράσινο πιστοποιητικό στα κτήρια

Ο Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο χαιρετίζει την υποχρεωτική από σήμερα έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς τίθεται σε ισχύ η εφαρμογή της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια. Έχει αποδειχτεί ότι, τα περισσότερα από τα σημερινά ακίνητα είναι κατασκευασμένα χωρίς να υπολογίζεται και η ενεργειακή απόδοση τους. Σε αυτά μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να γίνουν λιγότερο ενεργοβόρα. Στις νέες κατασκευές πρέπει να υπολογίζεται υποχρεωτικά και η ενεργειακή απόδοση.

Μετά από μια διαδρομή «μοντέρνων» και/ή χαμηλού κόστους λύσεων στις κατασκευές πρέπει να αναπροσαρμοστούμε. Να μάθουμε να κτίζουμε σοφότερα. Να αναγνωρίζουμε ότι τα περισσότερα παραδοσιακά σπίτια στο Αιγαίο χτίστηκαν από σοφούς χτίστες που ήξεραν να προσαρμόζουν τα κτίρια στις κλιματικές συνθήκες. Ήξεραν να αξιοποιούν τον άνεμο και τον ήλιο για να διατηρούν lesvosnews.net στο εσωτερικό των κτηρίων σωστές συνθήκες κλιματισμού και για να απαιτείται η ελάχιστη δυνατή εξωτερική ενέργεια για θέρμανση και δροσισμό. Σήμερα, οι εμπειρίες και επιλογές της παραδοσιακής αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής αξιοποιούνται στη σύγχρονη βιοκλιματική αρχιτεκτονική σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήρθε πάλι ο καιρός οι αξίες αυτές να επανακάμψουν και να εφαρμόζονται και στα σύγχρονα κτίρια που χτίζονται στο Αιγαίο.

*Ο περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου Ηλίας Γιαννίρης, δήλωσε*: «Τα νησιά μπορούν να μετατραπούν από σπάταλοι καταναλωτές εισαγόμενης βρόμικης ενέργειας σε ενεργειακά καθαρές περιοχές, σε περιοχές παραγωγής πράσινης ενέργειας μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας και μέσω της παραγωγής ενέργειας από ανανεούμενους φυσικούς πόρους. Στηρίζουμε πρωτοβουλίες που αφορούν στη σταδιακή απεξάρτηση των νησιών από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή της ενέργειας που χρειάζονται. Στηρίζουμε πρωτοβουλίες που επιδιώκουν ενεργειακή αυτονομία στα νοικοκυριά και στα δημόσια κτήρια. Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες (αιολικά, φωτοβολταϊκά, γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας, κυματικά κ.ά.). Υποστηρίζουμε ότι η προώθηση των ΑΠΕ στα νησιά πρέπει να γίνει με σωστά σχεδιασμένο τρόπο, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των νοικοκυριών, με συμμετοχή των πολιτών και με σεβασμό - προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια ενεργειακή επανάσταση που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στα νησιά μας αλλά και ευκαιρία για πράσινες καινοτομίες. Επιπλέον, πρόκειται για έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που μπορούν να αποτελέσουν την οικονομική βάση για μια σοβαρή ενδογενή περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική πολιτική για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των νησιών.»

Μοιράσου το άρθρο!