Περιβάλλον

12/01/2011 - 14:33

Ενεργειακά πιστοποιητικά αλλά από ποιους; Χωρίς επιθεωρητές Σάμος, Λήμνος και Ικάρια, με ελάχιστους Λέσβος και Χίος. Παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων για το ενεργειακό.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με χαρά υποδεχόμαστε την εφαρμογή θέσπισης έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς τίθεται σε ισχύ η εφαρμογή της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλή και οδηγεί σε τεράστια ενεργειακή σπατάλη. Αν συνυπολογίσουμε και το σχετικά ήπιο κλίμα της χώρας, είμαστε τελευταίοι σε όλη την Ε.Ε. στις ενεργειακές επιδόσεις των κτιρίων. Βλέποντας τα στατιστικά στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της τελευταίας δεκαετίας (2000-2009) φαίνεται ότι η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας στο Βόρειο Αιγαίο για οικιακή χρήση φτάνει στο 41% (όταν ο εθνικός μέσος όρος είναι 27%) ενώ η κατανάλωση ενέργειας σε δημόσιες και δημοτικές αρχές αυξήθηκε κατά 61% όταν ο εθνικός μέσος όρος αύξησης είναι 36%!!!! Ενέργεια η οποία στην μεγάλη πλειοψηφία της προέρχεται από τα πετρελαιοκίνητα ρυπογόνα εργοστάσια της ΔΕΗ. Βλέπουμε λοιπόν μεγάλη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αλλά ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της δημόσιας. Είναι τραγικό οι δημόσιες υπηρεσίες να ζητάνε από τους ιδιώτες τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και αυτές από την πλευρά τους να είναι τόσο ενεργοβόρες.  Είναι απαραίτητο να προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο σε πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων του και επιτέλους και σε τοπικό επίπεδο να χαράξουμε ενεργειακή στρατηγική στα νησιά μας στοχεύοντας άμεσα στη μείωση της κατανάλωσης και σπατάλης ενέργειας από όλους.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα ο Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Μπάκας με τον πρόεδρο του παραρτήματος του ΤΕΕ Βορ. Αιγαίου Παν. Πιττό συζητήθηκε το ζήτημα της ενεργειακών επιθεωρητών και τα προβλήματα από την εφαρμογή της οδηγίας. Όπως έχουμε σημειώσει και σε άλλες παρεμβάσεις μας τα πάντα στο Αιγαίο είναι διαφορετικά. Σε Σάμο, Ικάρια και Λήμνο δεν υπάρχει σήμερα ούτε ένας μηχανικός που να έχει την προσωρινή αδειοδότηση για την έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών. Εάν σήμερα ένα κάτοικος της Σάμου χρειάζεται ενεργειακό πιστοποιητικό θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν μηχανικό στην Αθήνα με το κόστος της διαδικασίας να αυξάνει ιλιγγιωδώς. Στη Λέσβο υπάρχουν δύο επιθεωρητές ενώ στη Χίο τέσσερις. Παράλληλα οι προσωρινοί επιθεωρητές έχουν ελλιπή ενημέρωση για τη διαδικασία και ακόμα προσπαθούν να ενημερωθούν. Είναι απαραίτητο να προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ άμεσα στον εμπλουτισμό του Μητρώου Προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών για την κάλυψη των αναγκών όλων των νησιών του Αιγαίου. Επίσης απαιτείται το άνοιγμα εκ νέου της διαδικασίας καταθέσεων αιτήσεων για την ενίσχυση της λίστας και το σημαντικότερο η επιτάχυνση της διαδικασίας για την εκπαίδευση και πιστοποίηση των επιθεωρητών για την ορθή εφαρμογή του έργου τους. Είναι κρίμα και άδικο ένα σωστό μέτρο να ακυρωθεί στην πράξη από την κακή εφαρμογή του. Το ενεργειακό είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους μας. Το κλίμα μας καίει. Ο σημερινός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος υπονομεύει τις συνθήκες διαβίωσης των μελλοντικών γενεών και το αύριο δεν μπορεί να περιμένει.

Μοιράσου το άρθρο!