Τι υπόσχονται οι έρευνες στο γεωθερμικό πεδίο της Λέσβου
Δωρεάν ενέργεια χωρίς τις καταστρεπτικές συνέπειες της χρήσεως των υδρογονανθράκων υπόσχεται η Λέσβος, ένα νησί- φυσικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Γιώργος Αποστολόπουλος, καθηγητής του ΕΜΠ, διευθυντής του εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών έπειτα από πολλά χρόνια στο πεδίο, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Ουψάλας, ξεκινά τις έρευνες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των ακριβών εκείνων θέσεων στο γεωθερμικό πεδίο στην βορειοδυτική Λέσβο και θα αποτυπώσουν στο υπέδαφος τις ρηγματογώνες ζώνες με γεωθερμικό ρευστό, μεταδίδει η ΕΡΤ.
Στόχος της επιχείρησης είναι το λεγόμενο Energy diversity, δηλ. η ενεργειακή ποικιλομορφία, η διαφοροποίηση από τις υπάρχουσες πηγές ενέργειας. Η γεωθερμία θεωρείται ανανεώσιμη, είναι συνεχής, δεν είναι περιορισμένης χρονικής χρήσεως όπως οι ανανεώσιμες με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά και είναι φιλική στο περιβάλλον».
Ενεργειακή αυτονομία
Δυο γεωτρήσεις στην Στύψη, όπου η ΔΕΗ θα κατασκευάσει μικρές μονάδες παραγωγής, θα προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία του νησί.
Το πρόγραμμα υλοποιεί η ΔEΗ Ανανεώσιμες, η οποία συνεργάζεται με κορυφαίες ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο, όπως η ομάδα του καθηγητή Γιώργου Αποστολόπουλου.
Οι ερευνητές έφτασαν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στη Λέσβο και άμεσα ξεκινούν γεωφυσικές, γεωλογικές και τεκτονικές έρευνες καθώς και χαρτογράφηση του γεωθερμικού πεδίου, έως τις 24 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Γ. Αποστολόπουλος.
Οι μετρήσεις θα γίνουν σε βάθος 3 χιλιομέτρων για τον εντοπισμό των ρηγμάτων γεωθερμικής ροής, ώστε να εντοπιστεί η θέση όπου θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις καθώς και η ανάπτυξη γεωθερμικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 8MW, από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Για την υλοποίηση του προγράμματος η ΔEΗ Ανανεώσιμες συνεργάζεται με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο και τον ειδικό σύμβουλο του δήμου σε θέματα ανάπτυξης θερμαλισμού, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναπτυξιακών προγραμμάτων, Γιάννη Τσακίρη.
Το νησί με φυσικά ρήγματα προσφέρεται για αυτήν την έρευνα και την παραγωγή ενέργειας. «Εμείς αναζητούμε τα ρήγματα γιατί είναι ενδεικτικά της υπάρξεως γεωθερμικών πεδίων», εξηγεί ο κ. Αποστολόπουλος, σε απάντηση εκείνων που ανησυχούν ακούγοντας την λέξη ρήγμα.
Όπως λέει ο κ. Αποστολόπουλος, η Τουρκία βρίσκεται στην θέση πέντε, όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας από την γεωθερμία, με τεράστια εργοστάσια στα παράλια της, εκμεταλλεύεται τον υπόγειο πλούτο της περιοχής.
Τώρα η Λέσβος με τα σημαντικά γεωθερμικά αποθέματα της έχει την δυνατότητα να ενταχθεί πρώτη στον χάρτη της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα.