Skip to main content
|

Θηρεύτηκε ασπρόμαυρος κότσυφας στην Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Κυνηγός της Λέσβου παρέδωσε στην Κ.Ο. Αρχιπελάγους ένα αρσενικό κοτσύφι με λευκισμό.

Οι διάφορες δυσμορφίες σε ζώα της άγριας πανίδας είναι σημαντικό να αναφέρονται, να καταγράφονται και να μοιράζονται τις πληροφορίες τους ούτως ώστε να υπάρξει ουσιαστική γνώση για τη φύση που βιώνουμε κατά τις εξορμήσεις μας.


Η συχνότητα που συναντάμε τέτοια περιστατικά είναι μικρή. Πολλοί το θεωρούν αλφισμό (ή αλμπινισμό) το οποίο είναι και αυτό λευκοπάθεια και χαρακτηρίζεται από την παντελής έλλειψη της χρωστικής ουσίας μελανίνης στο δέρμα με κύριο χαρακτηριστικό αναγνώρισης το ροζ χρώμα ματιών, το οποίο είναι χρώμα που δίνουν τα αιμοφόρα αγγεία πίσω από τους οφθαλμούς. Παρόλα αυτά στην περίπτωση του κοτσυφιού αυτού, λανθασμένα αναφέρεται αυτού του είδους η λευκοπάθεια αφού έχουμε να κάνουμε με περιστατικό μερικού λευκισμού.


Μερικό λευκισμό έχουμε όταν η απουσία της μελανίνης είναι τμηματική, δημιουργεί δηλαδή λευκά μπαλώματα στο σώμα του ζώου. Τα μάτια του ζώου έχουν χρώμα όπως όλα του είδους.
Κάτι που γνωρίζουμε είναι ότι το φως είναι βασικός παράγοντας για την δημιουργία των χρωστικών επομένως ζώα με λευκοπάθειες εμφανίζονται συχνότερα σε απομονωμένους πληθυσμούς με μικρή συγκέντρωση και κατ’ επέκταση πιθανή αιμομιξία. Επίσης αν παρατηρούμε άτομα με λευκοπάθεια σπάνια είναι ίσως επειδή αυτά δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.Έχουν μειονέκτημα στο να καλυφθούν από άρπαγες και εκτίθενται ευκολότερα. Κάτι ακόμη που μπορεί να τα δυσκολεύει είναι ότι αντιμετωπίζονται ως ξένα ακόμα και από άτομα του ίδιου είδους και δεν είναι ελκυστικά κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Πέραν αυτών ο λευκισμός δεν επηρεάζει τη ζωή του ζώου όσον αφορά τις ικανότητες του να καλύψει τις βιολογικές του ανάγκες. 

ΠΗΓΗ Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις