Περιβάλλον

17/07/2024 - 16:49

Σημαντικό έλλειμμα εδαφικής υγρασίας στη Λέσβο - Τι κίνδυνος υπάρχει

Θ.Μ. Γιάνναρος / https://fireweather.eu/

Η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες (πολύ υψηλότερες των φυσιολογικών για την εποχή) που επικρατούν στην Ελλάδα εδώ και αρκετούς μήνες έχουν οδηγήσει σε σημαντικό έλλειμμα εδαφικής υγρασίας στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας της χώρας για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2024. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που έδωσε σήμερα, Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας (EDO – European Drought Observatory) και τα οποία συνοψίζονται στην επόμενη εικόνα.

 

 Τα μεγαλύτερα ελλείμματα εδαφικής υγρασίας εντοπίζονται σε Θράκη, Κ. και Αν. Μακεδονία (συμπ. της νήσου Θάσου), Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Κύθηρα, Κρήτη, Λέσβου και Χίο.

φ

 Η χαμηλή εδαφική υγρασία αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για τις δασικές πυρκαγιές, καθώς συνεισφέρει στην αύξηση της διαθεσιμότητας νεκρών δασικών καυσίμων και την ταπείνωση της περιεχόμενης υγρασίας των ζωντανών και νεκρών δασικών καυσίμων, αυξάνοντας τελικά την ευφλεκτότητα του τοπίου, αλλά και την ταχύτητα εξάπλωσης και την ένταση της φωτιάς.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!