Ο βυθός στην Καλλονή έκρυβε πολλά... σκουπίδια! Γέμισαν 3 κάδοι απορριμάτων
Τρεις κάδους απορριμμάτων γέμιζαν τα απόβλητα που συλλέχθηκαν υποβρυχίως και απομακρύνθηκαν από τη Σκάλα Καλλονής, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, από δύτες της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea και του Τμήματος Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Δήμο Δυτικής Λέσβου και αρκετούς εθελοντές.
Η ευαισθητοποίηση του κοινού στα ζητήματα θαλάσσιας ρύπανσης ήταν ο απώτερος στόχος της δράσης που διοργάνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση iSea, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Επί τρεις ώρες, οκτώ δύτες συνολικά ανέσυραν απόβλητα κάθε είδους (λάστιχα, συσκευασίες πλαστικές και αλουμινίου, σχοινιά, υφάσματα, άγκυρες, δίχτυα κλπ), από τον βυθό του αλιευτικού καταφυγίου στη Σκάλα Καλλονής, τα οποία στη συνέχεια απομακρύνονταν από δημοτικούς υπαλλήλους της Δ/νσης Καθαριότητας και εθελοντές φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με οχήματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Παράλληλα, μέλος της οργάνωσης ενημέρωνε το κοινό αναφορικά με τους χιλιάδες τόνους αποβλήτων που καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα της Μεσογείου, υποβαθμίζοντας σημαντικά τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα και τραυματίζοντας ή ακόμα και θανατώνοντας τα θαλάσσια είδη. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των αλιέων αλλά και το Λιμεναρχείο.
Στη δράση συμμετείχε και η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ασανούλα Γιαννή Κοκκινέλλη, η οποία δήλωσε: «Η θαλάσσια ρύπανση έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τις παράκτιες κοινότητες, στην ποιότητα ζωή, στον τουριστικό τομέα και στην αλιεία. Πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι όλα αυτά τα σκουπίδια είναι αποτέλεσμα των κακών μας συνηθειών. Η πολιτεία ωστόσο μπορεί να λάβει μέτρα προκειμένου αυτές να ανατραπούν. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου σκοπεύει να αναλάβει δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση».
H Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea ιδρύθηκε το 2016 με έδρα τη Θεσσαλονίκη με σκοπό την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων. Πρόκειται για μια ομάδα νέων επιστημόνων που επιδιώκει την ενημέρωση σχετικά με τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις ορθές πρακτικές για την αντιμετώπισή τους, την προώθηση της λήψης μέτρων και ορθών πολιτικών για την περιβαλλοντική προστασία και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Προσφέρω”, στον Άγιο Ευστράτιο, τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Χίο και τα Ψαρά, με τη χρηματοδότηση της Procter & Gamble και της ΑΒ Βασιλόπουλος.