Περιβάλλον

04/10/2024 - 16:49

Να μην κοπεί το υπεραιωνόβιο πεύκο στην είσοδο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

«Κάτω τα χέρια από την ιστορία μας» Να μην κοπεί το υπεραιωνόβιο πεύκο στην είσοδο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Να εφαρμοστεί ο νόμος. Να γίνει ειδική πραγματογνωμοσύνη και να υπάρξει πρόταση διαχείρισης από εξειδικευμένους γεωπόνους. Συγκέντρωση την Κυριακή στις 8 το πρωί μπροστά στη Γενική Γραμματεία

Με ανησυχία ενημερωθήκαμε ότι το πρωί της ερχόμενης Κυριακής 6 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί να κοπεί ως επικίνδυνο το αιωνόβιο πεύκο που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στο Κιόσκι.

Ένα εμβληματικό για την ιστορία του τόπου μας δένδρο που βρισκόταν σε αυτή τη θέση, ακόμα και την ημέρα που υπογράφηκε σε αυτό το κτίριο η παράδοση του νησιού, κατά την απελευθέρωση της Λέσβου από τους Οθωμανούς στις 8 Νοεμβρίου του 1912!

Σύμφωνα με σχετική επιστολή του Συλλόγου των Εργαζομένων στο Υπουργείο Αιγαίου «δεν υπήρξε καμία πραγματογνωμοσύνη, η οποία να κρίνει την επικινδυνότητα του δένδρου, ούτε υπογραφή γεωπόνου η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κοπή του από οποιοδήποτε συνεργείο. Δεν εξετάστηκε καν η δυνατότητα κλαδέματος του δένδρου ώστε να μειωθεί αισθητά το βάρος και το μέγεθος των κλαδιών του, αν αυτό απαιτείται».

Ο Σύλλογος κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» είναι κάθετα αντίθετος στη λογική του «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι». Η λογική αυτή οδήγησε στην κοπή δεκάδων δένδρων από τη γειτονιά που μάλιστα ουδέποτε αντικαταστάθηκαν. Δένδρα τοπόσημα για την περιοχή που χωρίς την παραμικρή αδειοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες παραδόθηκαν στα χέρια των συνεργείων με τα αλυσοπρίονα.

Καλούμε άμεσα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής να σταματήσει σήμερα κιόλας την επιχειρούμενη ΑΣΕΒΕΙΑ. Ασέβεια για την ιστορία του τόπου. Ασέβεια για το δομημένο και το φυσικό περιβάλλον της γειτονιάς μας. Να προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου στην ανάθεση μελέτης σε ειδικό γεωπόνο που θα κρίνει πώς θα κλαδευτεί το δέντρο αυτό. Το κλάδεμα ιστορικών και εμβληματικών δένδρων δεν πρέπει και δεν μπορεί να ανατίθεται σε κάποιους με ένα γερανό και ένα αλυσοπρίονο!

Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δασών, το Δήμο Μυτιλήνης και την Κοινότητα Μυτιλήνης να αντιδράσουν σήμερα κιόλας.

Καλούμε τους πολίτες της γειτονιάς την Κυριακή 6 Οκτωβρίου από τις 8 το πρωί να σταθούμε μπροστά στο δέντρο, εμποδίζοντας το ΠΑΡΑΝΟΜΟ κόψιμο του.

Μοιράσου το άρθρο!