Μετά τη ζέστη και τη σκόνη έρχεται χειμωνιάτικη φωτοβολίδα
Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, γνωστός για τις ακριβείς και τεκμηριωμένες προβλέψεις του, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του, marousakis.gr, την τελευταία του ανάλυση για την εξέλιξη του καιρού στην Ελλάδα, με τίτλο «Από τα ψηλά στα χαμηλά». Η πρόγνωση, που δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου 2025, περιγράφει μια σημαντική αλλαγή στις καιρικές συνθήκες που θα επηρεάσει τη χώρα τις επόμενες ημέρες, με μια μετάβαση από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σε ψυχρότερο και πιο ασταθές σκηνικό.
Ας δούμε αναλυτικά τι προβλέπει.
Η τρέχουσα κατάσταση: Καλοκαιρία και θερμές αέριες μάζες
Σύμφωνα με τον Μαρουσάκη, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025, υπό την επήρεια ενός θερμού κύματος που έχει ανεβάσει τις θερμοκρασίες σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα για την εποχή. Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι, που προέρχονται από την περιοχή της Βόρειας Αφρικής, μεταφέρουν ζεστές αέριες μάζες, οι οποίες σε συνδυασμό με την υγρασία δημιουργούν συνθήκες που θυμίζουν περισσότερο καλοκαίρι παρά μέσα Μαρτίου. Οι θερμοκρασίες σε πεδινές και παράκτιες περιοχές ενδέχεται να κυμαίνονται μεταξύ 20 και 25 βαθμών Κελσίου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερες. Παράλληλα, η παρουσία σκόνης στην ατμόσφαιρα, ένα συχνό φαινόμενο με αυτά τα ρεύματα, δίνει στον ουρανό μια θολή όψη, μειώνοντας την ορατότητα και επηρεάζοντας την ποιότητα του αέρα. Αυτή η καλοκαιρία, όπως τονίζει ο Μαρουσάκης, είναι προσωρινή και αποτελεί το «ψηλό» σημείο πριν από την επερχόμενη πτώση.
Το Σαββατοκύριακο: Μεταβατική περίοδος με σημάδια αλλαγής
Η ανάλυση του Μαρουσάκη για το Σαββατοκύριακο, 15 και 16 Μαρτίου, δείχνει ότι ο καιρός θα παραμείνει σε γενικές γραμμές ήπιος, αλλά με σταδιακές αλλαγές που προετοιμάζουν το έδαφος για το ψυχρό μέτωπο. Οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, αν και πιθανότατα θα αρχίσουν να υποχωρούν ελαφρώς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Η συννεφιά θα κάνει την εμφάνισή της, ιδιαίτερα στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας, όπως η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία και τα νησιά του Ιονίου. Οι άνεμοι θα αρχίσουν να στρέφονται προς βόρειες κατευθύνσεις, σηματοδοτώντας την επικείμενη αλλαγή, ενώ τοπικές βροχές ενδέχεται να σημειωθούν, κυρίως το απόγευμα της Κυριακής. Ο Μαρουσάκης υπογραμμίζει ότι αυτή η μεταβατική φάση είναι κρίσιμη, καθώς «ρίχνει τη γέφυρα» από τις θερμές συνθήκες στην επερχόμενη ψυχρή εισβολή.
Η «χειμωνιάτικη φωτοβολίδα»: Ψυχρό μέτωπο από τη Δευτέρα
Η πιο εντυπωσιακή πτυχή της πρόγνωσης του Μαρουσάκη είναι η αναφορά του σε μια «χειμωνιάτικη φωτοβολίδα», έναν όρο που χρησιμοποιεί για να περιγράψει την απότομη και σύντομη επιστροφή χειμωνιάτικων συνθηκών από τη Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2025. Όπως εξηγεί, ένα ισχυρό ψυχρό μέτωπο θα κατέβει από τα βόρεια της Ευρώπης, φέρνοντας μαζί του ψυχρές αέριες μάζες που θα αντικαταστήσουν τις θερμές συνθήκες που επικρατούν τώρα. Η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται πιθανότατα μεταξύ 10 και 15 βαθμών Κελσίου στις περισσότερες περιοχές, ενώ στα βόρεια και ορεινά η πτώση θα είναι ακόμα πιο έντονη, με τιμές που μπορεί να πέσουν κάτω από τους 10 βαθμούς.
Οι βοριάδες θα ενισχυθούν σημαντικά, με ριπές που ενδέχεται να φτάσουν τα 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο και τοπικά ακόμα περισσότερο, δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις στη θάλασσα. Παράλληλα, το ψυχρό μέτωπο θα φέρει βροχοπτώσεις, κυρίως στα δυτικά (Ήπειρος, Ιόνιο), τα βόρεια (Μακεδονία, Θράκη) και τα ανατολικά (Ανατολική Στερεά, νησιά Αιγαίου), με την ένταση των φαινομένων να εξαρτάται από την ακριβή πορεία του συστήματος. Στα ορεινά, ιδιαίτερα σε υψόμετρα πάνω από 1.000-1.200 μέτρα (π.χ. Παρνασσός, Όλυμπος, Πίνδος), ο Μαρουσάκης προβλέπει πιθανότητα χιονόπτωσης, κάτι που ενισχύει τον χαρακτηρισμό «χειμωνιάτικη φωτοβολίδα». Αυτή η ξαφνική επιστροφή του χειμώνα, αν και σύντομη, θα είναι αρκετή για να αλλάξει δραστικά την εικόνα του καιρού.
Τι σημαίνει η «χειμωνιάτικη φωτοβολίδα»;
Ο όρος «φωτοβολίδα» που χρησιμοποιεί ο Μαρουσάκης παραπέμπει σε ένα φαινόμενο έντονο αλλά περιορισμένης διάρκειας, σαν μια «λάμψη» χειμώνα μέσα στην άνοιξη. Δεν πρόκειται για παρατεταμένη κακοκαιρία, αλλά για μια γρήγορη και δυναμική αλλαγή που θα διαρκέσει πιθανότατα 2-3 ημέρες, πριν ο καιρός αρχίσει να σταθεροποιείται ξανά. Αυτή η αστάθεια είναι χαρακτηριστική της εποχής, όπου οι θερμές και ψυχρές αέριες μάζες συγκρούονται, δημιουργώντας απότομες εναλλαγέ