Skip to main content
|

Το κόκκινο σκαθάρι μεγάλη απειλή για τους φοίνικες της Μυτιλήνης

φωτογραφία εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Δήμος Μυτιλήνης

Ανακοίνωση από το Δήμο Μυτιλήνης: 

 

Πραγματοποιήθηκε η τρίτη προγραμματισμένη διαβροχή των φοινίκων του Δήμου Μυτιλήνης, με εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για την αντιμετώπιση και πρόληψη της προσβολής των φοινίκων από το κόκκινο σκαθάρι (Κόκκινος Ρυγχωτός Κάνθαρος). Οι επεμβάσεις θα επαναλαμβάνονται σε τακτικά διαστήματα.

Επισημαίνεται η μεγάλη ανάγκη ευαισθητοποίησης, επαγρύπνησης και έμπρακτης συνδρομής και των συμπολιτών μας, που είναι κάτοχοι ιδιωτικών φοινίκων.

Για το λόγο αυτό, ο Δήμος μας καλεί τους ιδιοκτήτες φοινίκων να προβαίνουν στη λήψη κατάλληλων µέτρων, ώστε να συµβάλουν στις προσπάθειες περιορισµού των ζηµιών που προκαλεί ο ρυγχοφόρος:

- Οι φοίνικες θα πρέπει να είναι εύρωστοι και φροντισμένοι, ώστε να είναι πιο ανθεκτικοί σε προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. Διατηρούμε τους φοίνικες καθαρούς, από σκουπίδια και ξερά φύλλα που μαζεύονται γύρω από τη στεφάνη τους, για να μην βρουν καταφύγιο εκεί τα σκαθάρια.

- Να γίνεται συχνός έλεγχος των δέντρων για τυχόν εµφάνιση συμπτωμάτων και εφαρμογή εντομοκτόνων προληπτικά και θεραπευτικά, χρησιμοποιώντας εγκεκριμένα συνθετικά εντομοκτόνα ή βιολογικά σκευάσματα, κατόπιν οδηγιών γεωπόνου.

- Τo κλάδεµα στους φοίνικες θα πρέπει να πραγματοποιείται µόνο το χειµώνα, από τα μέσα Δεκεμβρίου ως τα μέσα Φεβρουαρίου, περίοδο που περιορίζεται η δραστηριότητα και οι πτήσεις του εντόµου. Δεν κλαδεύουμε όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, γιατί το έντομο ευνοείται κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Όταν κόβονται πράσινα φύλλα, πρέπει η τομή να γίνεται περίπου 80-100 cm μακριά από τη βάση, ώστε να μη δημιουργούνται πληγές–τομές κοντά στο κορμό του φυτού. Όταν παραμένει μεγάλο στέλεχος φύλλων και τα θηλυκά έντομα εναποθέσουν τα αυγά τους στην τομή αυτή, οι προνύμφες θα διεισδύσουν μόνο στο εσωτερικό του κομμένου φύλλου, χωρίς να μπορέσουν να φτάσουν στον κορμό του φυτού. Μετά την ξήρανση του στελέχους, μπορεί να κοπεί κοντά στην βάση του. Μετά το κλάδεμα, καλύπτουμε τις τομές με ειδική πάστα, γιατί από αυτές τις τομές συνήθως εισέρχεται το σκαθάρι στο εσωτερικό του φοίνικα για να γεννήσει τα αυγά του.

- Τα προσβεβλημένα φοινικόδεντρα που έχουν «ανοίξει» τελείως από την προσβολή (μορφή ομπρέλας), πρέπει να κόβονται από τη βάση και η καταστροφή τους να γίνεται με καύση ή ταφή, ώστε να αποφύγουμε την έξοδο των ακμαίων.

Κάθε προσβεβλημένος Φοίνικας που δεν αντιμετωπίζεται, περιέχει έναν πολύ μεγάλο αριθμό ενήλικων ατόμων του εντόμου αποτελώντας κίνδυνο για τους πολύτιμους φοίνικες του Δήμου μας.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις