Περιβάλλον

02/06/2024 - 10:00

Η Λέσβος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην Αλυκή Πολιχνίτου - Κυριακή 2 Ιουνίου

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2024 - ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΥΛΙΩΝ

 

  • Στην Αλυκή Πολυχνίτου, την Κυριακή 2 Ιουνίου
  • Δωρεάν λεωφορείο από Μυτιλήνη
  • Εκπαιδευτικές εκδρομές για σχολεία της Λέσβου
  • Περισσότερες από 40 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα από τον ΟΦΥΠΕΚΑ

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα προσκαλώντας όλους μας (κράτη, επιχειρήσεις, ανθρώπους) να δεσμευτούμε για την προστασία του πλανήτη. Καθιερώθηκε πριν από πενήντα χρόνια από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και από το 1973 έως σήμερα φέρνει στο προσκήνιο τις πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, προσκαλώντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να δεσμευτούν για την προστασία του πλανήτη.

Για το 2024 η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με κεντρικό σύνθημα #GenerationRestoration, δίνει έμφαση στην αποκατάσταση, την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, αλλά μπορούμε να αποκαταστήσουμε τα δάση, τις πηγές νερού και την ποιότητα των εδαφών. Είμαστε η γενιά που μπορεί να κάνει ειρήνη με τη γη. Εκατομμύρια άνθρωποι από περισσότερες από 150 χώρες θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό της.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με περισσότερες από σαράντα εκδηλώσεις σε όλη τη Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξεναγήσεις και πεζοπορίες στη φύση, ενημέρωση στα Κέντρα Πληροφόρησης, δραστηριότητες και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και ενημερωτικές ημερίδες.

Στη Μυτιλήνη η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στους υγροτόπους της προστατευόμενης περιοχής του Κόλπου Καλλονής.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει δράση ανοιχτή για το κοινό στην Αλυκή Πολυχνίτου, κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον σημαντικό αυτόν υγρότοπο, αλλά και να παρατηρήσουν με κιάλια και τηλεσκόπια τα πουλιά που αυτό τον καιρό αναπαράγονται στις φωλιές τους,, όπως Αβοκέτες, Καλαμοκανάδες, Ποταμογλάρονα, κ.ά., κλωσσούν τα αυγά τους και  να φροντίζουν τους νεοσσούς τους στα πρώτα τους βήματα.

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης θα ναυλωθεί λεωφορείο, το οποίο θα ξεκινήσει από τη Μυτιλήνη. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2251042573 (Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου -ΟΦΥΠΕΚΑ).

Για όλη την εβδομάδα, επίσης, έχουν οργανωθεί (κλειστές) εκδρομές παρατήρησης πουλιών στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής (Αλυκή Καλλονής, Αλυκή Πολυχνίτου και υγροτόπου Εννιά Καμάρες) με σχολεία της περιοχής.

Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε και να γνωρίσετε την Αλυκή Πολυχνίτου, αλλά και τις άλλες προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Κυριακή 2 Ιουνίου έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου. Στον διαδραστικό χάρτη μπορείτε να «εξερευνήσετε» τις εκδηλώσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ σε όλη την Ελλάδα. Σας περιμένουμε!

 

Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στη Μυτιλήνη εδρεύει η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου, υπεύθυνη για τις Προστατευόμενες Περιοχές των νησιών της Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Λέσβου, Χίου, Ψαρών και Αντίψαρων, Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων

Μοιράσου το άρθρο!