Η Γειτονιά της Μυτιλήνης που ανθίζει: Πώς οι κάτοικοι αλλάζουν... τον κόσμο με τα χέρια τους!
Το πρωί της Κυριακής 16 Μαρτίου 2025, μια αξιόλογη πρωτοβουλία υλοποιήθηκε στο πάρκο του Αγίου Ευδόκιμου στη Μυτιλήνη, όταν κάτοικοι της περιοχής – και όχι μόνο – ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καθαρίσουν και να ομορφύνουν τον δημόσιο χώρο που αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Με τη συνδρομή Εθελοντών Πυροσβεστών από τη Μυτιλήνη και το Πλωμάρι, το πάρκο απέκτησε νέα πνοή, αποδεικνύοντας ότι η συλλογική δράση μπορεί να φέρει ουσιαστική αλλαγή.
Ανάμεσα στους πρωτεργάτες της προσπάθειας ξεχώρισε ο Βαγγέλης Φραγκουλάκης, ένας ενεργός πολίτης που συντόνισε τη δράση μαζί με άλλους κατοίκους. Η πρωτοβουλία πλαισιώθηκε από τη συγκινητική συμμετοχή των παιδιών του 8ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, τα οποία, με το χαρτζιλίκι τους, αγόρασαν λουλούδια και τα φύτεψαν στα παρτέρια του πάρκου, δίνοντας ένα λαμπρό παράδειγμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και αγάπης για την κοινότητά τους.
Κατά τη διάρκεια της δράσης φυτεύτηκαν τρεις φλαμουριές, εκ των οποίων η μία ήταν δωρεά του γεωπόνου Δημήτρη Γιασσά και οι άλλες δύο της Λουκίας Καλλονιάτου, μιας κατοίκου Αθηνών που, παρακολουθώντας τη δράση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θέλησε να συνεισφέρει. Παράλληλα, οι εθελοντές καθάρισαν το πάρκο, απομακρύνοντας γκράφιτι από τις πέτρες με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, όπως το πιεστικό που προσέφερε ένας ακόμη συμμετέχων.

Οι κάτοικοι, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο στη φύτευση και τον καθαρισμό. Υπογραμμίζουν την ανάγκη για μόνιμες λύσεις, όπως η τοποθέτηση αυτόματου συστήματος ποτίσματος από τον Δήμο Μυτιλήνης, καθώς μέχρι σήμερα ποτίζουν τα φυτά κουβαλώντας νερό με κουβάδες από τις αυλές τους – μια διαδικασία επίπονη και μη βιώσιμη μακροπρόθεσμα. «Φυτεύω ένα δέντρο δεν αρκεί, πρέπει και να το ποτίζεις», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Η δράση αυτή δεν είναι μεμονωμένη. Οι κάτοικοι μιλούν για μια ευρύτερη φιλοσοφία: τη σημασία του να φροντίζεις τον δημόσιο χώρο αντί απλώς να ασκείς κριτική στις αρχές. «Δεν αρκεί να λέμε ότι ο Δήμος είναι υπεύθυνος. Εμείς, από μόνοι μας, κάνουμε τη διαφορά», αναφέρει ένας μόνιμος κάτοικος. Η απουσία παιδικής χαράς, μετά την αφαίρεση ενός οργάνου πριν από καιρό, έχει στερήσει από τα παιδιά τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το πάρκο, κάτι που οι κάτοικοι θεωρούν απαράδεκτο. Αν και υπάρχει σχέδιο για νέα παιδική χαρά, η υλοποίησή του καθυστερεί λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Παράλληλα, ο Δήμος Μυτιλήνης σχεδιάζει την ανάπλαση του πάρκου και της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Ευδόκιμου στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η μελέτη ολοκληρώνεται, και μέσα στο επόμενο εξάμηνο αναμένονται οι απαραίτητες εγκρίσεις. Το έργο περιλαμβάνει νέα παιδική χαρά, πλακοστρώσεις, φωτισμό και τη σύνδεση της περιοχής από το Γενί Τζαμί έως το Βαλιδέ Τζαμί, αλλά οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι η υλοποίηση μπορεί να πάρει χρόνια.
Μέχρι τότε, η γειτονιά συνεχίζει να «ανθίζει» χάρη στη θέληση των ανθρώπων της. Όπως τονίζουν οι εθελοντές, «αν ένας φτιάχνει και δύο χαλάνε, δεν θα μείνει τίποτα για τα παιδιά μας». Τ
Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ/ ρεπορτάζ Αναστασία Σπυριδάκη