Περιβάλλον

05/10/2024 - 10:00

Γιορτή Πουλιών (Eurobirdwatch) 2024 στη Λέσβο

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή  Γιορτή Πουλιών (Eurobirdwatch) 2024 με περισσότερες από 25 εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Μονάδες Διαχείρισης του Οργανισμού σε Προστατευόμενες Περιοχές και Κέντρα Ενημέρωσης ανά τη χώρα.

Εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών

Στη Λέσβο, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ΒΑ Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ διοργανώνει τις εξής εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών, οι οποίες είναι  ανοιχτές για το κοινό:

  • Σάββατο 5 Οκτωβρίου, 10:00-14:00 στο Βαφειό, παρατήρηση αρπακτικών πουλιών (σημείο αρχικής συνάντησης επί του κεντρικού δρόμου, στη βόρεια έξοδο του οικισμού)
  • Κυριακή 6 Οκτωβρίου, 9:00-13:00, στην Αλυκή Καλλονής, παρατήρηση υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών (σημείο αρχικής συνάντησης το Παρατηρητήριο 1, στην ανατολική πλευρά της αλυκής, έναντι της Μεταφορικής Καλλονής)

Οι εξορμήσεις είναι δωρεάν  και οι συμμετέχοντες/ουσες θα μπορέσουν να παρατηρήσουν πουλιά με κυάλια και τηλεσκόπια με την καθοδήγηση των στελεχών της Μονάδας Διαχείρισης και εθελοντών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕΚΔΠ).

Στο τέλος κάθε εξόρμησης θα αποστέλλονται οι ημερήσιες καταγραφές στην επίσημη βάση δεδομένων του ευρωπαϊκού προγράμματος (Eurobirdwatch 2024).

Γιορτή πουλιών για τα σχολεία της Λέσβου

Κατά το διάστημα 7-31 Οκτωβρίου, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ΒΑ Αιγαίου  θα προσφέρει στα σχολεία της Λέσβου τη δυνατότητα:

  • Υλοποίησης ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα τα πουλιά (επίσκεψη στελεχών της Μονάδας στην έδρα του σχολείου), ή/και
  • Εξόρμησης παρατήρησης πουλιών στην Αλυκή Καλλονής ή Πολυχνίτου και περιήγηση στις προστατευόμενες περιοχές τους (με συνοδεία στελεχών της Μονάδας κατά την εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου).

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή   Πουλιών είναι η σημαντικότερη δράση για τα πουλιά στην Ευρώπη, με παράλληλες εκδηλώσεις (εξορμήσεις, ξεναγήσεις, εργαστήρια χειροτεχνίας, βιωματικά παιχνίδια κ.ά.) σε περισσότερες από 40 χώρες. Η φετινή γιορτή ορίστηκε για το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Οκτωβρίου, αλλά εκδηλώσεις θα γίνονται όλο τον Οκτώβριο. Φέτος είναι η 37η γιορτή, που διοργανώνεται υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (εταίρο του Birdlife Europe στη χώρα μας ).

Περισσότερες πληροφορίες για τις εξορμήσεις στο τηλέφωνο της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ΒΑ Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ:  2251042573, ενώ τα  σχολεία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή  και ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση: mdpp.northeasternaegean@necca.gov.gr

 

Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στη Μυτιλήνη εδρεύει η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου, υπεύθυνη για τις Προστατευόμενες Περιοχές των νησιών της Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Λέσβου, Χίου, Ψαρών και Αντίψαρων, Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων

 

Μοιράσου το άρθρο!