Φράγμα Τσικνιά και επιπτώσεις στον Κόλπο της Καλλονής - Τι προτείνουν οι παράκτιοι αλιείς
ΑΠΟ: Αγροτικό Αλιευτικό Σύλλογο Επαγγελματικής Παράκτιας Αλιείας Δήμου Δυτικής Λέσβου: «Ο Μάκαρ»
ΠΡΟΣ: Βουλευτές Νομού Λέσβου, Αντιπρόεδρος του Ελλ. Κοινοβουλίου
Περιφερειάρχη Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου
Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής (ΚΠΕΝ)
Τοπικό τύπο
ΘΕΜΑ: Εξαγγελθέν έργο «Φράγμα Τσικνιά» και επιπτώσεις του στον Κόλπο Καλλονής
Αξιότιμοι κύριοι
Πληροφορηθήκαμε την εξαγγελία της κυβέρνησης για την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Τσικνιά με σκοπό την υδροδότηση ολόκληρου του νησιού, καθώς και την άρδευση του κάμπου Καλλονής.
Δεν γνωρίζουμε αν στις μελέτες που έγιναν ή θα γίνουν, πριν την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του φράγματος, συμπεριλαμβάνεται και μελέτη, για τις επιπτώσεις αυτής της κατασκευής στο Κόλπο Καλλονής.
Ο Κόλπος και ο ποταμός, πορεύονται μαζί για αιώνες. Με τον Τσικνιά να αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους υγροβιότοπους του Κόλπου και οι εκβολές του να είναι ένα φυσικό ιχθυοτροφείο.
Είναι λογικό ότι κάθε ανθρώπινη παρέμβαση, ανατρέπει την ισορροπία της φύσης.
Προτείνουμε λοιπόν, ο κύριος όγκος από τα ύδατα του ποταμού να συνεχίζει να εκβάλει στη θάλασσα. Έτσι θα αποφύγουμε
- την αύξηση της αλατότητας των υδάτων επειδή ο Κόλπος θα στερηθεί τα γλυκά ύδατα του ποταμού, με όποιες συνέπιες θα έχει αυτό στα ψάρια, τα όστρακα και τα υπόλοιπα ζωντανά του κλειστού Κόλπου..
- το σταμάτημα της σώρευσης άμμου, την οποία κατεβάζει ο ποταμός και την οποία η θάλασσα με τον κυματισμό της αποθέτει στις ακτές δημιουργώντας έτσι ένα προστατευτικό ανάχωμα για την ξηρά.
- την στέρηση του Κόλπου από τις αναζωογονητικές για τα έμβια όντα του ύλες, που μεταφέρει ο ποταμός. καθώς κατεβαίνει από τον Λεπέτυμνο.
Ευελπιστούμε ότι θα υιοθετήσετε την πρότασή μας, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα για το μέλλον του κόλπου ,του νησιού και όλων των κατοίκων ιδιαιτέρως των επόμενων γενεών.
Ευχαριστούμε
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Νανίδης
Ο Γραμματέας
Ιγνάτιος Κακάμπουρας