Skip to main content
|

Αυτές είναι οι παραλίες της Λέσβου με Γαλάζια Σημαία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

   Με τον αριθμό ρεκόρ που έφθασε φέτος σε 545 βραβευμένες ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως, μετά την Ισπανία, ανάμεσα σε 49 χώρες, σε Γαλάζιες Σημαίες, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος.

   Μάλιστα φέτος, στο σύνολο των 49 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13,5% των συνολικών βραβευμένων ακτών.

   Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε, και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 96 σημαίες, ενώ ακολουθούν οι ΠΕ Ρόδου, Λασιθίου και Χανίων με 49, 40 και 33 σημαίες αντίστοιχα.

   Σημειώνεται ότι η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 4.040 ακτές, 707 μαρίνες και 78 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

   «Η Ελλάδα προβάλλεται παγκοσμίως ως ένα υπόδειγμα διαχείρισης της πανδημίας», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, χαιρετίζοντας την εθνική επιτυχία, και προσέθεσε ότι «κάθε Γαλάζια Σημαία που κυματίζει συμβάλει στο να επιστρέψουμε με κάθε τρόπο στην ομαλότητα και την κανονικότητα»

   «Φέτος η Ελλάδα αναδεικνύεται σε έναν καθαρό, υγιή και ασφαλή προορισμό, εν μέσω αυτής της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

   Χαιρετισμούς στη διαδικτυακή εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστας Κατσαφάδος, η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιώργος Βερνίκος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, Σταύρος Κατσικάδης και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr Αντώνιος Αυγερινός.

   Από την ΕΕΠΦ τονίζεται η ιδιαίτερη σημασία του φετινού αριθμού ρεκόρ των Γαλάζιων Σημαιών για την Ελλάδα αφού συμπίπτει και με τις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΠΦ, της παλαιότερης μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

   

   Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

   Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

   Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

   Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας τού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

   Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση (www.eepf.gr).

   Τα Κριτήρια του Προγράμματος αφορούν την καθαριότητα θάλασσας και ακτής, την οργάνωση της ακτής, τα μέτρα ασφάλειας των επισκεπτών, αλλά και της προστασίας της φύσης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

 Συνολικά το νησί μας διαθέτει για το 2021 17 Γαλάζιες Σημαίες (11 στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και 6 στο Δήμο Μυτιλήνης)

Π.Ε. ΛΕΣΒΟΥ 

  • Δήμος Δυτικής Λέσβου

  1. Άναξος
  2. Βατερά
  3. Εφταλού/Αγ. Ανάργυροι
  4. Κάγια
  5. Μεντούσι
  6. Μόλυβος
  7. Νυφίδα
  8. Πέτρα
  9. Σκάλα Ερεσού
  10. Σκάλα Καλλονής
  11. Σκάλα Πολιχνίτου

 

  • Δήμος Μυτιλήνης

  1. Αγ. Ισίδωρος
  2. Κανόνι Θέρμης
  3. Σκάλα Μυστεγνών
  4. Τάρτι
  5. Τσαμάκια
  6. Χαραμίδα

 

-------------

Η ανακοίνωση από το Δήμο Δυτικής Λέσβου:

Με τρεις επιπλέον Γαλάζιες Σημαίες βρίσκει τον Δήμο Δυτικής Λέσβου η φετινή ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) που αποτελεί τον Εθνικό Διαχειριστή του ομώνυμου Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».

Οι τρεις επιπλέον ακτές όπου θα ανεμίζει από φέτος το σύμβολο ποιότητας των νερών και των υπηρεσιών τους στη Δυτική Λέσβου, είναι όλες στον Κόλπο της Καλλονής και πρόκειται για τις πλαζ της Σκάλας Καλλονής, της Σκάλας Πολιχνίτου και των Παρακοίλων (Μεντούσι). Οι πλαζ αυτές προστίθενται σε αυτές τις οκτώ που κατέχουν –και διατήρησαν- από πέρυσι τη Γαλάζια Σημαία τους και είναι οι εξής: Ανάξου, Βατερών, Εφταλούς, Κάγιας, Μολύβου, Νυφίδας, Πέτρας και Σκάλας Ερεσού με το 2021 να βρίσκει τη Δυτική Λέσβου με 11 Γαλάζιες Σημαίες στο σύνολο.

Η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», έγινε φέτος διαδικτυακά, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού. Στην εκδήλωση απεύθυναν μεταξύ άλλων χαιρετισμό ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστας Κατσαφάδος, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης και η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου.

Η χώρα συνολικά θα διαθέτει από φέτος 545 βραβευμένες ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη κατέχοντας την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, στη δήλωσή του για την εξέλιξη αυτή στάθηκε στην επιτυχία της αύξησης του αριθμού των συμβόλων ποιότητας των ακτών του Δήμου, τονίζοντας πως τα αποτελέσματα της δουλείας του Δήμου είναι πλέον και «μετρήσιμα». Ο κ. Βέρρος σημείωσε ακόμη την σημασία και της διατήρησης της βράβευσης των οκτώ πλαζ που κέρδισαν την είσοδό τους στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», αλλά και το γεγονός πως οι τρεις νέες πλαζ, βρίσκονται όλες στον Κόλπο της Καλλονής, όπου για χρόνια ήταν εκτός ακόμα και από την διαδικασία διεκδίκησης. «Καταρρίψαμε τον αστικό μύθο που θέλει τον Κόλπο μας προβληματικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βέρρος.

Από τη μεριά της η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη ευχαρίστησε θερμά τους υπαλλήλους της υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας και ξεχωριστά τους υπαλλήλους των ΚΕΠ Πέτρας, Πολιχνίτου και Ερεσού κ.κ. Χιώτη, Παυλή και Προκοπίου για την πολύτιμη βοήθειά τους. «Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί μία επιβράβευση της δουλειάς μας σε ένα πεδίο που για τους γνωρίζοντες είναι πολύ δύσκολο, καθώς αποτελεί συνδυασμό καλού προγραμματισμού, οράματος και αποτελεσματικότητας με μία σκληρή γραφειοκρατία. Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, είχαμε υποσχεθεί με το Δήμαρχο να αναδείξουμε τις φυσικές ομορφιές του κατεξοχήν τουριστικού δήμου του νησιού μας. Κάθε χρόνο κάναμε και από μία υπέρβαση και συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση σε ότι αφορά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία». Έχοντας τη φιλοδοξία να διεκδικήσουμε το σύμβολο ποιότητας του χρόνου σε τέσσερις ακόμα ακτές».

 

Δείτε το βίντεο με τις σημερινές ανακοινώσεις:

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις