Περιβάλλον

17/10/2024 - 16:43

Αντιδράσεις κατοίκων για τις τεράστιες κολώνες ηλεκτροδότησης στην Αγία Βαρβάρα Πλωμάριου

Από: Κατοίκους της Αγίας Βαρβάρας Πλωμαρίου

 Προς : Γραφείο Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος

             ΔΕΔΔΗΕ  Πρόεδρο Κωνσταντίνο Αλεξανδρίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο Αναστάσιο Μάνο

             ΔΕΔΔΗΕ Λέσβου, Διευθυντή Κύριο Βαλαβάνη

 

Κοιν.: Δήμαρχο Λέσβου, Κ. Παναγιώτη Χριστόφα, Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου,Κ.Δημήτρη Μαλιαρό

             Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Κ. Τσιβγούλη Χρήστο,Πρόεδρο Κοινότητας Πλαγιάς, 

             Κ. Λευτέρη Χιωτέλη, Πρόεδρο Κοινότητας Πλωμαρίου, Κ. Μιχάλη Τιτώνη, Αντιδήμαρχο 

   Πολεοδομίας .Κ. Μαρινάτο Σωτήρη,Δ/ντή Τεχν. Υπηρ. Δήμου Μυτιλήνης, Κ. Παπαχριστοφόρου

             Φορέας Ανάπτυξης Πλωμαρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου "Το Πόλιον"

 

Αξιότιμοι Κύριοι

Με δυσάρεστη έκπληξη, εμείς οι υπογράφοντες, που ζούμε όλο το χρόνο στη γραφική Αγία Βαρβάρα, είδαμε να καταφθάνει το πρωί της Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, ένας μεγάλος γερανός της ΔΕΗ να ξεφορτώνει τεράστιες κολώνες , στο πίσω μέρος της ομώνυμης εκκλησούλας 

  • Προσπαθήσαμε να ενημερωθούμε από το Δήμο, τη ΔΕΔΔΗΕ, τους εργάτες, τους τεχνικούς και διαπιστώσαμε ότι:
  • εκτός από εμάς τους κατοίκους ούτε ο Δήμος Μυτιλήνης δεν γνώριζε κάτι σχετικό.
  • η ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιεί αναβάθμιση της τάσης του ρεύματος στην περιοχή μας.
  • έγινε η μελέτη από τεχνικούς της ΔΕΔΔΗΕ και έχει ήδη ανατεθεί σε εργολαβική εταιρία η υλοποίηση της.

Εμείς οι υπογράφοντες και όσοι κατοικούν τους καλοκαιρινούς μήνες, των οποίων έχουμε τηλεφωνικά την απόλυτα σύμφωνη γνώμη τους για την επιστολή αυτή και για όλες τις πιθανές μελλούμενες δράσεις μας (νομικές, κλπ), ερωτάμε:

  • Ποιο είναι το σχέδιο υλοποίησης της μελέτης αναβάθμισης της τάσης του ρεύματος;
  • Ποιος θέλει την αναβάθμιση της τάσης του ρεύματος; Γιατί εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και προφανώς δεν μαςχρειάζεται.
  • και αν πρέπει να γίνει γιατί δεν ακολουθούνται οι στοιχειώδεις περιβαλλοντικοί κανόνες, υλοποιώντας την αναβάθμιση από το επάνω κανονικό αγροτικό δρόμο, μόλις 100μ πιο πάνω ή ακόμη από το δρόμο του Τρίγωνα και όχι από την παραλία και τους γραφικούς όρμους της; 
  • Κοστίζει περισσότερα χρήματα; Μα η περιβαλλοντική υποβάθμιση κοστίζει σε όλους – με όρους, απόλυτα οικονομικούς- απείρως περισσότερο.
  • Γιατί και για χάρη τίνος θα πρέπει αυτός ο μικρός "παραδεισένιος" τόπος ,κατά γενική ομολογία και παρά τις "κακουχίες"του, που τον απολαμβάνει το πλήθος των κατοίκων, επισκεπτών και τουριστών της ευρύτερης περιοχής του Πλωμαρίου, να υποστεί αυτή την τεράστια περιβαλλοντική αισθητική και ηχητική ρύπανση; Να σημειωθεί, ότι ο τεράστιος μετασχηματιστής τοποθετείται μέσα στο λαγκάδι, λίγα μέτρα από τη θάλασσα και 2-3 μέτρα από τα σπίτια μας και την καθημερινή καλοκαιρινή ζωή μας. Επί πλέον, η υπάρχουσα διπλανή-από τον σχεδιαζόμενο μετασχηματιστή-μεγάλη σιδερένια καγκελόπορτα , στην περσινή μεγάλη νοτιά (σύνηθες χειμωνιάτικο φαινόμενο), βρέθηκε αρκετά πιο μέτρα μέσα στο λαγκάδι.

Απαιτούμε, λοιπόν, από το ΔΕΔΔΗΕ να σταματήσει άμεσα την υλοποίηση της υπάρχουσας μελέτης  αναβάθμισης της τάσης του ρεύματος, να μας προσκομίσει τη μελέτη αυτή, να μας ενημερώσει και να ακούσει τις απόψεις, τις προτάσεις μας και να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες τροποποιήσεις. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την αναβάθμιση της τάσης, χωρίς να προσβάλλεται ο άνθρωπος και η φύση.  

Επίσης, παρακαλούμε τους αρμόδιους και συναρμοδίους φορείς, στους οποίους κοινοποιούμε την ώρησε επιστολή αυτή, για την ενεργή συμπαράσταση τους, καθώς και όλους όσοι συμφωνούν μαζί μας ότι δεν πρέπει να καταστραφεί η περιοχή της Αγίας Βαρβάρας,  που είναι απείρου φυσικού κάλους και μέρος της φυσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας.

 

Μοιράσου το άρθρο!