5 παρατηρήσεις για την "περιορισμένη" πεζοδρόμηση στα Λαδάδικα - Από τον Πάνο Πίτσιο
Κάποιες παρατηρήσεις & ερωτήσεις, σχετικά με τη νυχτερινή πεζοδρόμηση των Λαδάδικων, από την 28η Μαϊου 2022:
1. Η περιοδική - νυχτερινή πεζοδρόμηση, αφορά μόνο τα καταστήματα εστίασης, ώστε ο Δήμος Μυτιλήνης να εκχωρεί ουσιαστικά το δικαίωμα πληροφόρησης των δημοτών, στο δραστήριο Σύλλογό τους ??? Δεν θα έπρεπε να προηγείτο μια επίσημη ανακοίνωση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ???
2. Από την "ανακοίνωση", διαπιστώνω με ιδιαίτερη απογοήτευση, ότι αυτό που ξεκινήσαμε με πολλές δυσκολίες, αλλά με πολύ όρεξη και δουλειά το 2017, αντί να αυξάνεται, μάλλον μειώνεται. Ως γνωστόν, πάγια θέση μου είναι, ότι κάθε χρόνο θα έπρεπε οι μόνιμες και οι περιοδικές - νυχτερινές πεζοδρομήσεις να επεκτείνονται, μέχρι της πλήρους πεζοδρόμησης ολόκληρου του ιστορικού κέντρου της πόλης (πάντα με τις γνωστές εξαιρέσεις προς τους περιοίκους), όπως συμβαίνει πλέον με όλες τις τουριστικές και μη πόλεις απανταχού.
3. Από το 2019, ως Δ/Κ Μυτιλήνης είχαμε προτείνει τη νυχτερινή πεζοδρόμηση και της οδού Ικαρίας, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν σημαντικό δρόμο, η πεζοδρόμηση του οποίου θα "έδενε" απόλυτα με τις ήδη πεζοδρομημένες "Αρχιπελάγους" και "Αγίου Ευστρατίου". Για να συμβεί αυτό, το οποίο στηρίζω ανεπιφύλακτα, θα πρέπει η νυχτερινή οδική ροή των οχημάτων που κατέρχονται από την οδό Πιττακού, να διοχετευθεί προς την Προκυμαία, αναγκαστικά μέσω της οδού "Λήμνου" (η οποία είχε χαρακτηριστεί επίσης ως πεζόδρομος, από το 2017).
4. Ο Σύλλογος "Ασπίδα" προτείνει μαζί με τη Δ/Κ Μυτιλήνης, την πεζοδρόμηση (υποθέτω μόνιμη) και των "τελευταίων 100 μέτρων" της Ερμού. Προφανώς δεν εννοούν τη νότια αρχή της Ερμού (από Αγίου Θεράποντος, μέχρι Κεντρικά Λύκεια), αλλά τη βόρεια αρχή της (από φαρμακείο Πάλλη μέχρι Γενί Τζαμί), αφού και οι δύο "αρχές" δεν έχουν χαρακτηριστεί ως πεζόδρομοι. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να μην συμφωνήσω για την πεζοδρόμηση και της βόρειας αρχής της Ερμού. Απλά να υπενθυμίσω, ότι όταν αποφασίστηκε η πεζοδρόμηση της Ερμού το 2015 (με ορισμένες αναγκαστικές εξαιρέσεις και με τη χορήγηση καρτών διέλευσης σε συγκεκριμένους δικαιούχους), το εν λόγω "κομμάτι" είχε εξαιρεθεί, διότι λόγω της υποβαθμισμένης οικονομικής ζωής στην Επάνω Σκάλα, στις διαβουλεύσεις που είχαν προηγηθεί, είχε ζητηθεί από τους επαγγελματίες της περιοχής (από όλους και όχι μόνο της εστίασης), να επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων όλες τις ώρες του 24ώρου, αφού εκεί δεν περπατάει κανείς και θα έπρεπε το τμήμα αυτό του δρόμου να αποκτήσει λίγο ζωή (έστω και με τη διέλευση των οχημάτων). Πριν συμβεί η αλλαγή αυτή, καλό θα είναι να προηγηθεί μία νέα διαβούλευση, ώστε να διαπιστωθεί αν οι συνθήκες του 2015, μετά την παρέλευση 7 χρόνων, έχουν τροποποιηθεί.
5. Η παραπάνω πρόταση για την πεζοδρόμηση και των "τελευταίων 100 μέτρων της Ερμού", θα είχε πραγματικό νόημα να τίθετο στο "τραπέζι", εάν η μόνιμη πεζοδρόμηση της υπόλοιπης Ερμού ίσχυε στην πραγματικότητα. Έτσι όπως τίθεται σήμερα, μόνο γέλιο προκαλεί φυσικά, αφού άπαντες γνωρίζουν ότι παρά την ύπαρξη των πινακίδων οδικής κυκλοφορίας που την καθιστούν πεζόδρομο, όταν η αγορά είναι κλειστή, ουσιαστικά ομιλούμε για έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Για ποιά "τελευταία 100 μέτρα" να συζητήσουμε, αφού οι οδηγοί όλων ανεξαιρέτως των οχημάτων που εισέρχονται νόμιμα σ' αυτά, μόλις φτάσουν στο Γενί Τζαμί, αγνοούν τα υφιστάμενα σήματα απαγόρευσης διέλευσης & υποχρεωτικής πορείας προς τα αριστερά, συνεχίζοντας ακάθεκτοι και συνήθως με μεγάλη ταχύτητα, την πορεία τους εντός του υποτιθέμενου "πεζοδρόμου" ???