Οικονομία

06/06/2024 - 15:48

Ξεκίνησε η διαδικασία διόρθωσης θέσης και ορίων ακινήτων σε περιοχές της Λέσβου με μεγάλη συμμετοχή των πολιτών.

ΔΕΗ

Την έναρξη της πιλοτικής διαδικασίας διόρθωσης της θέσης και των ορίων σε περιοχές της Λέσβου από την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 ανακοίνωσαν ο Προέδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέλιος Σακαρέτσιος και η Γενική Διευθύντρια, Ολυμπία Μαρκέλου, από την Μυτιλήνη και ήδη έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους 15 Φάκελοι Αυτοψίας από το σύνολο των 70 Φακέλων για τους ΟΤΑ Μεσαγρού και Παπάδου.

Πρόκειται για μία πιλοτική διαδικασία που αφορά 300 ιδιοκτησίες της Δημοτικής Ενότητας Γέρας του Δήμου Μυτιλήνης, όπως παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 στο Επιμελητήριο Λέσβου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής  και βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ- Περιφερειακό Τμήμα Β.Α. Αιγαίου  Ευστράτιος Μανωλακέλλης, ο τέως αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Βατός, στελέχη του Ελληνικού Κτηματολογίου καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακοί φορείς. 

Κατά την έναρξη της σύσκεψης ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής  και βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, αναφέρθηκε στα προβλήματα του παρελθόντος που αφορούσαν σφάλματα της κτηματογράφησης στο νησί και τόνισε ότι, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, γίνεται προσπάθεια για την επίλυση τους, ενώ κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή. 

Ο Προέδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέλιος Σακαρέτσιος κατά την εισήγηση του ανέφερε ότι  πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα και η πρόθεση είναι να βρεθεί λύση «Σήμερα υπάρχει μία χρυσή τελευταία ευκαιρία για να διορθωθούν τα λάθη και καλούμε τους ιδιοκτήτες να ανταποκριθούν. Έχοντας στη διάθεση μας νέα ψηφιακά εργαλεία προχωράμε στη διαδικασία διόρθωσης της θέσης και των ορίων των ακινήτων ώστε τα σφάλματα που υπήρξαν στα πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης να διορθωθούν οριστικά. Στόχος μας είναι να μην ταλαιπωρείται ο Έλληνας πολίτης και να μπορέσει να διασφαλίσει την περιουσία του»

 

Δείτε αναλυτικά τις εργασίες της σύσκεψης εδώ https://youtu.be/wfpXzo00AkQ

Η διαδικασία επαναπροσδιορισμού της θέσης και των ορίων αφορά ακίνητα που βρίσκονται τους παρακάτω ΟΤΑ της Δημοτικής Ενότητας Γέρας του Δήμου Μυτιλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου:  

 

  • ΟΤΑ Μεσαγρού: για όλα τα ακίνητα των οποίων ο ΚΑΕΚ ξεκινάει από 330490604 & 330490605 
  • ΟΤΑ Παπάδου: για όλα τα ακίνητα οποίων ο ΚΑΕΚ ξεκινάει από 330671207
  • ΟΤΑ Πλακάδου: για όλα τα ακίνητα των οποίων ο ΚΑΕΚ ξεκινάει από 330740404 
  • ΟΤΑ Παλαιοκήπου: για όλα τα ακίνητα των οποίων ο ΚΑΕΚ ξεκινάει από 330621504

Για τις περιοχές αυτές έχει ήδη ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αναφορών από τους ιδιοκτήτες για σφάλματα που αφορούσαν τη θέση και τα όρια του ακινήτου τους, και ξεκινάει τώρα η επόμενη φάση ενημέρωσης των ιδιοκτητών των επηρεαζόμενων ακινήτων από αυτοψίες που προηγήθηκαν για τον καθορισμό των ορίων των ιδιοκτησιών με ακριβέστερες μεθόδους.

Από την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024  είναι διαθέσιμοι οι Φάκελοι Αυτοψίας για τους ΟΤΑ Μεσαγρού και Παπάδου, ενώ εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα διατεθούν και οι Φάκελοι Αυτοψίας για τους ΟΤΑ Πλακάδου και Παλαιοκήπου. Μάλιστα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες, η αρμόδια υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου ενημερώνει απευθείας τους δικαιούχους των αυτοψιών προκειμένου να προσέλθουν στο Κτηματολογικό Γραφείο Βορείου Αιγαίου και να παραλάβουν τον Φάκελο Αυτοψίας. 

Τι πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης:

  • Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου στις περιοχές αυτές, ο οποίος έχει συμμετάσχει στην προηγούμενη διαδικασία διόρθωσης των ορίων και της θέσης της ιδιοκτησίας του, πρέπει να μεταβεί στην έδρα του  Κτηματολογικού Γραφείου Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, έως τις 28/06/2024, προκειμένου να  παραλάβει τον Φάκελο Αυτοψίας του ακινήτου του.  Ειδικά για τους κατοίκους της Γέρας, εφόσον αυτοί δεν έχουν την δυνατότητα μετάβασης στο  γραφείο της Μυτιλήνης, μπορούν να παραλαμβάνουν τον Φάκελο Αυτοψίας στο αρχειοφυλακείο Παππάδου-Γέρας κατόπιν ραντεβού. Ο Φάκελος Αυτοψίας περιλαμβάνει το «Διάγραμμα της Αυτοψίας» όπου αποτυπώνονται τα όρια του ακινήτου στα κτηματολογικά διαγράμματα και τον «Πίνακα της Αυτοψίας» με την περιγραφή των τμημάτων των ΚΑΕΚ που επηρεάζονται από τον επαναπροσδιορισμό. 
  • Στη συνέχεια, θα πρέπει να ενημερώσει τους επηρεαζόμενους όμορους ιδιοκτήτες που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία της αυτοψίας ή δεν αποδέχθηκαν εγγράφως την μεταβολή των ορίων των ακινήτων τους. Σε περίπτωση  κοινοποίησης του φακέλου της αυτοψίας η προθεσμία για την κοινοποίηση ορίζεται από τον Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου Βορείου Αιγαίου και αναγράφεται στον Φάκελο Αυτοψίας, καθώς και τα στοιχεία των δικαιούχων των ακινήτων στους οποίους πρέπει να γίνει η κοινοποίηση. 
  • Οι όμοροι ιδιοκτήτες, εφόσον συμφωνούν με την μεταβολή των ορίων των ακινήτων τους, μπορούν να συναινέσουν με υπεύθυνη δήλωση  ή, σε περίπτωση διαφωνίας τους, να υποβάλουν εγγράφως τις αντιρρήσεις στην έδρα του Κτηματολογικού Γραφείου Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, ή στο αρχειοφυλακείο Παππάδου - Γέρας του Κτηματολογικού Γραφείου Βορείου Αιγαίου, μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες που ορίζονται μέσω της διαδικασίας κοινοποιήσεων. 
  • Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα ακολουθήσει η ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων  για την οριστικοποίηση των γεωμετρικών μεταβολών (άρθρο 19 Α παρ.3 του ν.2664/1998). 

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και να παραλαμβάνουν τον  Φάκελο Αυτοψίας τους από την έδρα του  Κτηματολογικού Γραφείου Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, Ναυμαχίας Έλλης 101,  Τ.Κ. 81100,  Μυτιλήνη, τηλέφωνο 22513 06903, Καθημερινά 10.00-13.00.

Αναλυτικές οδηγίες και έντυπα για τη διαδικασία στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr

 

Για γενικές πληροφορίες

Τηλ 210 6505600  Καθημερινές 10:00 - 15:00

e-mail επικοινωνίας για ερωτήματα:  epan_dk_lesvos@ktimatologio.gr

Μοιράσου το άρθρο!