Skip to main content
|

Του μειωμένου ΦΠΑ η παγίδα... Αποκλεισμοί, "παιχνίδια" και... μια τεκμηριωμένη επιστολή

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
6'
Λέξεις Κλειδιά :
Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου

Επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου προς τον Υπουργό Οικονομικών για το ΦΠΑ για το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Είναι η πολλοστή παρέμβαση από την Ένωση Ξενοδόχων για το θέμα του ΦΠΑ και όχι μόνο.  Η παρούσα επιστολή που δημοσιεύει το Lesvosnews.net είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και είναι στηριγμένη και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυστυχώς η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου «αποκλείστηκε» για άγνωστο λόγο από τη χθεσινή συνάντηση φορέων της Περιφέρειας Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με τον Υπουργό Οικονομικών. Δυστυχώς για άλλη μια φορά – σε ένα τόσο σοβαρό θέμα – η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μάλλον έχει επιλέξει να «παίξει παιχνίδια αυτοπροβολής». Επίσης είναι εντελώς άδικο να συγκρίνουμε το Βόρειο Αιγαίο με το Νότιο Αιγαίο  καθώς αυτόματα μπαίνουμε και εμείς στην κατηγόρια των «πλούσιων νησιών».  Δυστυχώς για άλλη μια φορά το Βόρειο Αιγαίο κινδυνεύει να μείνει στο περιθώριο γιατί πότε δεν καταλάβαμε την ιδιαιτερότητά μας και ποτέ δεν μπορέσαμε να αντιδράσουμε όλοι μαζί. Η "παγίδα" από την σύμπλευση μας με το Νότιο Αιγαίο είναι ορατή σε όσους θέλουν να βλέπουν την πραγματικότητα.

Ακολουθεί η τεκμηριωμένη επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου:

ΠΡΟΣ: 1.1.ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 
ΘΕΜΑ: «Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και Κοινωνική Συνοχή».

 
Κύριε Υπουργέ,
                Για πόσο καιρό ακόμα, τόσα πολλά λάθη, από τόσο λίγους ανθρώπους (Πολιτικούς και τεχνοκράτες της Ε.Ε.), σε τόσο λίγο χρόνο, οι θεσμοί και τα «παρακολουθήματα / παρατρεχάμενοί» τους, θα συνεχίζουν να ενεργούν σε βάρος του Κοινοτικού Κεκτημένου και της Κοινωνικής Συνοχής, προκαλώντας τόσο αφόρητο πόνο, απώλειες, λουκέτα, ανεργία, φτώχεια και δυστυχία, σε τόσο πολλούς ανθρώπους (ενός ολόκληρου Λαού), κόντρα:
-Στη Συνθήκη Προσχώρησης των Κρατών – Μελών της Ε.Ε., που μεταξύ άλλων προέβλεπε ειδικά καθεστώτα μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, δικαιώματα που μέχρι σήμερα καμιά Χώρα δεν απεμπόλησε……
-Στην «έκφραση της Νησιωτικότητας», που προστατεύεται από το Σύνταγμά μας και τη νέα Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη – αντικείμενο του Δημοσιονομικού Πλαισίου  2014 -2020, στο οποίο η Ανταγωνιστικότητα είναι μια απ’ τις Πολιτικές της Ε.Ε.
-Στις διατάξεις του Ν4150/2013, εφαρμογής «Ρήτρας Νησιωτικότητας»
-Στην Κοινοτική Οδηγία 2006/112/ΕΚ, βάσει της οποίας το Ειδικό Καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αφορά σε συγκεκριμένες Νησιωτικές περιοχές  και Νομούς και κατά παρέκκλιση των κανόνων γενικής ισχύος, ορισμένα Κράτη – Μέλη εξουσιοδοτήθηκαν να διατηρήσουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, ακόμα και κάτω απ’ το προβλεπόμενο κατώτατο όριο, μέχρι και μηδενικούς συντελεστές σ’ ορισμένες περιπτώσεις, Τομείς ή γεωγραφικές περιοχές!
-Στην Κοινοτική Οδηγία 2009/49/EC, που ενθαρρύνει την εξαίρεση απ’ τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ της Εστίασης, ως κλάδου ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ιδιότητα που χαρακτηρίζει απόλυτα κι εντονότερα το Ξενοδοχειακό Κλάδο της Τουριστικής Βιομηχανίας, που συν τοις άλλοις είναι κι Εξωστρεφής, Εξαγωγικός, Εντάσεως Παγίων (κι Εργασίας), δίχως όμως ν’ απολαμβάνει τα αντίστοιχα προνόμια της Βιομηχανίας ή και των Εξαγωγών.
-Στην Πλουτοδοτική / Φοροδοτική Φέρουσα Ικανότητα και ρευστότητα των Νησιωτών της Αιγαιοπελαγίτικης Πολυνησίας κι ιδιαίτερα εκείνων του Βορείου Αιγαίου, όπου όλα τα μεγέθη, δείκτες, τζίροι, πληρότητες, δυναμικότητες, διάρκεια τουριστικής περιόδου, εύρος δραστηριοτήτων και τ’ αντίστοιχα τιμήματά τους / εισροές (π.χ. διανυκτέρευσης κ.ά.) είναι εξαιρετικά μικρά / χαμηλά, αναντίστοιχα με τις επαχθείς επιβαρύνσεις / υποχρεώσεις τους!
-Στην Αρχή της Αναλογικότητας κι Ανταποδοτικότητας (ΑΑΑ), αρχής του Ελληνικού και Κοινοτικού Δικαίου, Συνταγματικά προστατευόμενης, αλλά μη εισέτι (πλήρως) εφαρμοσθείσας, καταβάλλοντας οι Οικογενειακές, Πολύ Μικρές ή Μικρές επιχειρήσεις, το ίδιο ύψος π.χ. εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, προστίμων, Πνευματικών / Συγγενικών Δικαιωμάτων (με γεωμετρική πρόοδο αυξανόμενων τελευταία σ’ αριθμό και ποσά), δημοσιεύσεων ΦΕΚ κλπ, με τις Μεγάλες, Πολύ Μεγάλες Επιχειρήσεις / Ομίλους.
-Στις πολλαπλασιαστικές δυνατότητες και προοπτικές του Τουρισμού σ’ όλους τους Τομείς (α’, β’, γ’ – γένους) και τις ευεργετικές του επιδράσεις στην Κοινωνία, Οικονομία, ΑΕΠ, Απασχόληση, Ποιότητα Ζωής, όταν είναι γνωστό ότι σε κάθε διανυκτέρευση αντιστοιχεί η κατανάλωση 5 κιλών ιχθυογεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων κι Απασχόληση 1,5 ημερομίσθιου (με τον τριτογενή τομέα στην Περιφ. Βορείου Αιγαίου να κατέχει το 85%, το δευτερογενή το 10,5% και τον Πρωτογενή το 4,5%).
-Στο Value For Money – Ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, αφού οι επαπειλούμενες αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ, θα μετακυλιθούν πολλαπλάσια στις τιμές Υπηρεσιών / Προϊόντων, ανατρέποντας τη σημερινή καλή σχέση μεταξύ τιμής και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών, ευνοώντας ευθέως τις Ανταγωνίστριές μας Χώρες / Προορισμούς, στις οποίες θα μετακινηθεί μέρος των επισκεπτών / τουριστικών εισροών μας, που πάντα εποφθαλμιούσαν κι εποφθαλμιούν, ενισχύοντας (ενδεχόμενα) παράλληλα και την Παραοικονομία.
-Στις επισημάνσεις – θέσεις Παγκόσμιων Οργανισμών (όπως π.χ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού), σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις στην Οικονομία / Απασχόληση της αύξησης της φορολογίας στον Τουρισμό.
-Στο κείμενο «Πολιτικές των 50 συστάσεων», που συνυπογράφουν TASKFORCE και Κοινωνικοί Εταίροι, στις οποίες συστάσεις, περιλαμβάνεται και η κάθετη μείωση Φόρων (ΦΠΑ, ΕΦΚ, Τοπικών Φόρων, ΕΦΚ Ενέργειας κ.ά.).
-Στο ΟΛΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ και συγκεκριμένα στην υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνά να εξασφαλίζει θετικό πρόσημο στη διαφορά ΟΛΙΚΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ / ΠΟΡΩΝ / ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ / ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΙΟΝ των ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΕΚΡΟΩΝ (ή ακέραιο αριθμό στη σχέση ΩΦΕΛΕΙΑ : ΚΟΣΤΟΣ), πριν και μετά την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ (ή την όποια εφαρμογή νέων νομοθετικών πλαισίων / Τιμολογίων / Αμοιβολογίων / Επιβαρύνσεων), εκτός κι αν προβλέπονται Ειδικές Κοινοτικές ή Εθνικές ρήτρες «αντιστάθμισης» των όποιων συνολικά «απωλειών» προκληθούν… σε βάρος των νησιών μας!
-Στα θετικά αποτελέσματα, του πρόσφατου παρελθόντος απ’ τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στη Διαμονή κι Εστίαση, καθώς και της υπό συζήτηση επέκτασής τους στους Ναύλους, σε αντίθεση με τ’ αρνητικά αποτελέσματα των μειωμένων εισροών της Ουγγαρίας απ’ τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ διαμονής 18% κι εστίασης 27%!!
-Στις προοπτικές αύξησης των αφίξεων, προσβλέποντας συγχρόνως στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην αύξηση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης, υπέρ της Ανταγωνιστικότητας των Επιχειρήσεων (κυρίως των ΜμΕ) και της Αναγνωρισιμότητας των Προορισμών μας.
-Στην ήπια /σταδιακή αναπροσαρμογή, αντί της απότομης / ξαφνικής και μεγάλης αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ (πολλών ποσοστιαίων μονάδων σε μηδενικό χρόνο), που συνιστά «βίαιη αναπροσαρμογή», αμφίβολης αποτελεσματικότητας κι απρόβλεπτων συνεπειών σε βάρος της Οικονομίας και Κοινωνίας (ιδιαίτερα των ΕΥαίσθητων ΠΡΟορισμών της, π.χ. Περιφ. Βορ. Αιγαίου), όταν ακόμα και στον Τραπεζικό Τομέα οι συντελούμενες μετατροπές των επιτοκίων (διεθνώς) είναι εξαιρετικά μικρές (της τάξεως των 0,25 της μονάδας) ανά μεγάλες χρονικές περιόδους!
-Στη Βιωσιμότητα / Ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ, που σύμφωνα μ’ έρευνα της Ε.Ε. για την Ελλάδα το 2012 δραστηριοποιούνταν συνολικά 760.000 (απ’ τις 860.000 το 2007) επιχειρήσεις. Απ’ αυτές οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν το 99,9% του συνόλου τους και καλύπτουν το 69,9% της Οικονομικής προστιθέμενης αξίας και το…..85,1% της Απασχόλησης στον ιδιωτικό Τομέα.
              Ύστερα απ’ τα προαναφερθέντα αναρωτιόμαστε αν και σε ποιο βαθμό η λειτουργία των Θεσμών είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπέρ της Κοινωνικής Συνοχής και της Ευημερίας των Πολιτών της Ε.Ε., προοιωνίζοντας   ελπιδοφόρο μέλλον, με ΕΝΟΤΗΤΑ ή το «γκρίζο» της….διαίρεσης κι ακόμα χειρότερα της ….διάλυσης της Ε.Ε.
              Πρότασή μας οι συντελεστές ΦΠΑ στη Διαμονή, Εστίαση, Ναύλους, να μη ξεπερνούν τους αντίστοιχους που ισχύουν στη γείτονα, άμεσα Ανταγωνίστριά μας Χώρα (Τουρκία), διατηρώντας συγχρόνως το Ειδικό Καθεστώς των μειωμένων συντελεστών τουλάχιστον  στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και πατάσσοντας συγχρόνως την Παραοικονομία, διεκδικώντας απ’ την Ε.Ε. στην αντίθετη περίπτωση Ειδική Ρήτρα εξισορρόπησης των απωλειών μας και εγγυήσεις  προοπτικής εξόδου μας απ’ την ύφεση!!!
              Άλλωστε η επιμονή των Θεσμών  ν’ αρθούν, επιτεινόμενης της ύφεσης, τα  όποια προνόμια / ελαφρύνσεις κλπ, των ευαίσθητων προορισμών και κλάδων, θα ‘ταν λογική και δίκαιη, αν προηγείτο η μέριμνά τους για ν’ αρθούν οι όποιες ανισότητες, ιδιαιτερότητες, αδυναμίες κλπ τούτων, σε βάρος των προορισμών μας και των κατοίκων τους, Πολιτών (κι όχι υπηκόων) Κράτους – Μέλους της Ε.Ε.
 

 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ
 
ΠΕΡ. Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ    ΔΗΜΗΤΡ. ΤΕΚΕΣ
Μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ

Υ.Γ. : 1.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γεν. Γραμμ. Πληροφ. Συστημάτων (Πίνακας Α2 – Δηλώσεις ΦΠΑ για Φυσικά – Νομικά Πρόσωπα) το συνολικά ετήσιο ποσό ΦΠΑ των Νομικών Προσώπων, στην περίοδο 2007-2011, της Περιφ. Βορείου Αιγαίου κυμαίνετο από 24 μέχρι 33 εκατομμ. Ευρώ, της Περιφ. Νοτίου Αιγαίου από 61 μέχρι 89 εκατομμ. Ευρώ και της Κρήτης από 206 μέχρι 236 εκατομμ. Ευρώ, σε σύνολο Χώρας 10 δις Ευρώ περίπου, που πρακτικά σημαίνει ότι η αύξηση συντελεστών ΦΠΑ στην Περιφέρειά μας, θα προκαλέσει πολλαπλάσιες «εκροές» απ’ τις προσδοκώμενες «εισροές» πόρων, Απασχόλησης κι Ανταγωνιστικότητας. 2.Μήπως, αντί των επιδιωκόμενων αυξήσεων ή κουρέματος / διαγραφής του χρέους ή άλλων μικρόνοων / μικρόψυχων προσεγγίσεων Πολιτικών ή και Τεχνοκρατών της Ε.Ε., η λύση του Ελληνικού προβλήματος βρίσκεται στην πρόταση του Γάλλου Οικονομολόγου Τόμας Πικέτι «μετατροπής της Χώρας μας (ή και πιλοτικά της Περιφέρειάς μας) σε ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ της Ε.Ε.», πρακτική που εφαρμόσθηκε με θεαματικά αποτελέσματα στη πόλη Σέντσεν της Κίνας, προσελκύοντας επενδυτές, Know how, κεφάλαια, βγάζοντας εμάς και τη Γηραιά ΄Ηπειρο απ’ τ’ αδιέξοδά της;;;

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία