Οικονομία

10/08/2024 - 08:58

Τον Αύγουστο ολοκληρώνονται οι έρευνες για τις οδεύσεις Λέσβος – Σκύρος, Λήμνος – Λέσβος και Λήμνος – Θράκη

Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να ολοκληρώσει ο ΑΔΜΗΕ την έρευνα βυθού για τις οδεύσεις Λέσβος – Σκύρος, Λήμνος – Λέσβος και Λήμνος – Θράκη της διασύνδεσης του ΒΑ Αιγαίου. Θα ακολουθήσουν, έως τον Οκτώβριο όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, οι οδεύσεις στα τμήματα Λέσβος – Χίος, Χίος – Σάμος και Σάμος – Κως, ενώ όπως υπενθυμίζουν για το τμήμα Σκύρος – Εύβοια, η όδευση έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ, η διασύνδεση του Βορειανατολικού Αιγαίου έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030 και επί της ουσίας αποτελεί συνέχεια της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων.

Ειδικότερα, η διασύνδεση του Βορειανατολικού Αιγαίου θα περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Πιο συγκεκριμένα, με το σύστημα υποβρύχιων και χερσαίων καλωδίων που θα εγκατασταθούν, θα ενταχθούν στο διασυνδεδεμένο σύστημα 8 αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα – της Λήμνου, του Άγιου Ευστρατίου, της Σκύρου, της Λέσβου, της Χίου (Ψαρών), της Σάμου (Φούρνων – Θύμαινας), της Ικαρίας και του Αγαθονησίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην ανάθεση των μελετών και των αναγνωριστικών ωκεανογραφικών – βυθομετρικών ερευνών για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, οι οποίες σε αυτή τη φάση βρίσκονται πλήρη σε εξέλιξη και έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το φθινόπωρο.

Πρόκειται για μελέτες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ωρίμανση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που δρομολογεί ο Διαχειριστής μέχρι το τέλος της δεκαετίας, στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος.

Ο προϋπολογισμός της διασύνδεσης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου ανέρχεται στα 1,208 δισ. ευρώ.

Τρέχει ο διαγωνισμός για τα υποβρύχια καλώδια

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη είναι και ο διαγωνισμός για τα υποβρύχια καλώδια. Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες ο ΑΔΜΗΕ, τρεις είναι οι υποψήφιοι «μνηστήρες» για τον διαγωνισμό των υποβρύχιων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που προκήρυξε. Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής, αξιολογήθηκαν θετικά και δόθηκε, έτσι, το «πράσινο» φως για την ολοκλήρωση της Α’ φάση του διαγωνισμού.

Η διάρκεια της συμφωνίας – πλαίσιο ορίζεται στα έξι έτη από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.717.000.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Η διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα αποτελεί βασική προτεραιότητα στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ 2025-2034. Οι κρίσιμες αυτές ενεργειακές υποδομές του Διαχειριστή τερματίζουν την ηλεκτρική απομόνωση των μη διασυνδεδεμένων νησιών και αυξάνουν την αξιοπιστία της τροφοδότησής τους, μειώνοντας παράλληλα το κόστος της παραγόμενης ενέργειας.

Ταυτόχρονα, οι διασυνδέσεις των δύο νησιωτικών συμπλεγμάτων θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση των εκπομπών CO2 που εκλύονται από τους ρυπογόνους τοπικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος και θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση του υψηλού δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στον χώρο του Αιγαίου.

πηγη:

https://ypodomes.com/

Μοιράσου το άρθρο!