Skip to main content
|

Οριστικό «λουκέτο» στη Raxevsky

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Τέλος σε έναν από τους "κολοσσούς" στον χώρο της ελληνικής μόδας. Λουκέτο για την Raxevsky μετά από 37 χρόνια λειτουργίας. Απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα και χωρίς αποζημίωση οι εργαζόμενοι.
Τίτλους τέλους ρίχνει η εταιρεία «Raxevsky», που για δεκαετίες παρέδιδε μαθήματα στιλ στις Ελληνίδες, δημιουργώντας ένα όνομα συνυφασμένο με την λέξη «μόδα» στην χώρας μας.

Στο αποκορύφωμά της είχε από τις πιο λαμπερές καταχωρήσεις στα περιοδικά μόδας, έκανε φωτογραφίσεις κολεξιόν της σε εξωτικά μέρη και συνεργάστηκε με τη Ζέτα Μακρυπούλια, η οποία ήταν για χρόνια η »γυναίκα Raxevsky».

Οριστικό «λουκέτο» και στο δρόμο εργαζόμενοι χωρίς αποζημιώσεις
Μετά από μια διαδρομή 37 ετών, η εταιρεία που, προ κρίσης, μετρούσε δεκάδες καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, κλείνει οριστικά, αφού πλέον απολύθηκαν – χωρίς καν τις νόμιμες αποζημιώσεις – και οι τελευταίοι, περίπου 100 εργαζόμενοί της.

»Έχουν κλείσει όλα τα καταστήματά της, σε όλη τη χώρα (και στη Μυτιλήνη) . Περίπου 100 εργαζόμενοι βρίσκονται στο δρόμο, με τις οικογένειές τους. Άλλοι περίπου 60, 70 εργαζόμενοι, σταδιακά, την προηγούμενη χρονιά έχασαν την εργασία τους» λέει στο newsit.gr o Δημήτρης Αναστασόπουλος, δικηγόρος των εργαζομένων στην αλυσίδα καταστημάτων γυναικείων ρούχων, »Raxevsky».

Το »φιλί της ζωής» που δεν ήρθε και οι υπέρογκες οφειλές
Η γνωστή φίρμα άρχισε να »αργοπεθαίνει» από το 2012 και το 2016, ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλός της, Γιώργος Μουρτζούχος, αναζήτησε στήριξη από τις τράπεζες, για να συνεχιστεί η λειτουργία της.

»Η εταιρεία είχε μπει σε διαδικασία εξυγίανσης το 2016, η οποία όμως στην πράξη δεν υποστηρίχτηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να έχει αυτήν την πολύ άσχημη κατάληξη» λέει ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι θα κινηθούν σε όλα τα επίπεδα για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, τα οποία είναι πολλά είναι πολλών ετών.

»Ούτε καν αποζημίωση απόλυσης δεν έλαβαν, ούτε το δώρο των Χριστουγέννων του 2018. Οι συσσωρευμένες οφειλές είναι πολύ μεγάλες σε όλους. Κατά μέσο όρο οφείλονται πάνω από δέκα μισθοί στον καθένα» προσθέτει

Σταδιακή συρρίκνωση
Το 2016 ο αριθμός των καταστημάτων της Raxevsky είχε ήδη περιοριστεί στα 26 καταστήματα, από τα 55 που ήταν στην αρχή της κρίσης, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων της ανερχόταν στους 170, από 290 που εργάζονταν σε αυτά, προ κρίσης.

Επιπλέον, το 2010 η Raxevsky είχε πωλήσεις 26 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2014 αυτές υποχώρησαν στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Τους διαβεβαίωναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η εταιρεία δεν θα κλείσει!
Πολλοί εργαζόμενοι, αν και είχαν δει τα σημάδια από τα τέλη 2012, οπότε ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, συνέχισαν να εργάζονται, ελπίζοντας στην ανάκαμψη της εταιρείας και πιστεύοντας στη συμφωνία εξυγίανσης που επιτεύχθηκε το 2016, αλλά και στις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της εταιρείας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βιωσιμότητά της.

»Δούλευαν οι άνθρωποι, ελπίζοντας ότι θα αλλάξει η πορεία της εταιρείας και πιστεύοντας στις διαβεβαιώσεις του ιδιοκτήτη μέχρι και τώρα, μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, ότι όλα θα πάνε καλά.

Η εργοδοσία, για λόγους που και εμείς διερευνούμε, τους διαβεβαίωνε μέχρι πολύ πρόσφατα ότι κάνει ό,τι μπορεί για να μην κλείσει η εταιρεία» λέει ο δικηγόρος των εργαζομένων στα καταστήματα »Raxevsky».

Τα ερωτήματα των εργαζομένων που οδηγούνται στην ανεργία
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι »η εταιρεία βάζει λουκέτο, παρά το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα η θέση της στην αγορά θα μπορούσε να είναι ισχυρή» και αναρωτιούνται:

-»Γιατί δεν υποστηρίχθηκε η συμφωνία εξυγίανσης του 2016;

-Γιατί δεν στηρίχθηκε εμπράκτως η λειτουργία της εταιρείας έκτοτε;

-Γιατί οι συνεχείς διαβεβαιώσεις περί καταβολής κάθε δυνατής προσπάθειας για την ανάκαμψη της εταιρείας, χωρίς αυτές
να συνοδεύονται από αντίστοιχες πράξεις;».

Η ιστορία της φίρμας
Οι βάσεις της φίρμας είχαν μπει από το 1912, χρονιά που ο παππούς Pαξέβσκι εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα από την Ρωσία, και δημιούργησε μια επιχείρηση, με δραστηριότητα στην παραγωγή και χονδρική πώληση ενδυμάτων πανελλαδικά, αλλά και με εξαγωγές στα Bαλκάνια και το 1953 παρέδωσε την σκυτάλη στα παιδιά του και αυτά στα εγγόνια του.

Το 1976 η Ελένη Pαξέβσκι και ο Γιώργος Μουρτζούχος, ιδρύουν την εταιρία με την εμπορική ονομασία Helen’s Club Α.Ε.

Από την ίδρυση της εταιρίας, η έμφαση είναι στις εξαγωγές σε χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ισπανία η Σουηδία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Τα χρόνια πέρασαν και το 1982 η εταιρεία παίρνει τη στρατηγική απόφαση να επεκταθεί στον χώρο της λιανικής πώλησης με το άνοιγμα δυο καταστημάτων »Raxevsky» στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι και την Οδό Πατησίων. Τη δεκαετία του ’80 και του ’90 η φίρμα μεσουρανεί, η εταιρεία έχει τεράστια ανταπόκριση από τις γυναίκες και ανοίγει και άλλα επτά καταστήματα στην Αθήνα, ενώ την επόμενη δεκαετία η ανάπτυξη συνεχίζεται, με καταστήματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, τόσο ιδιόκτητα, όσο και με το σύστημα franchise.

Το «αποκορύφωμα» για το brand
Το 2006 η εταιρεία ανανεώνει την εικόνα της και συνδέει το όνομά της με τη Ζέτα Μακρυπούλια. Η ηθοποιός διαφημίζει τα ρούχα της. Γίνεται για χρόνια η »γυναίκα Raxevsky», η οποία είναι μοντέρνα, έχει προσωπικότητα, ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις της μόδας, αλλά τις θέλει προσαρμοσμένες στο δικό της στυλ, εκτιμά την ποιότητα αλλά την θέλει σε λογική τιμή και της αρέσει να είναι καλοντυμένη όλες τις ώρες.

Ωστόσο από την κρίση και μετά η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται, και δυστυχώς η εταιρεία αποφάσισε πως δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει, αφήνοντας στον δρόμο αλλά και απλήρωτους τους εργαζόμενους, που έτσι κι αλλιώς ήταν απλήρωτοι για πολύ καιρό.

 

newsit.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις