Ν.Γιακαλής για νέα προγραμματική περίοδο: η νησιωτική φυσιογνωμία υπαγορεύει συγκεκριμένες πολιτικές ανάπτυξης
Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της κατάρτισης του αναπτυξιακού προγραμματισμού της χώρας για την επόμενη προγραμματική περίοδο σε εθνικό, τομεακό και περιφερειακό επίπεδο, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, ημερίδα ενημέρωσης του νέου πλαισίου για την περίοδο 2014-2020.
Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, ενώ παρευρέθηκαν ακόμη ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Βουνάτσος, ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Ιωάννης Τσακίρης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.
Ο Περιφερειάρχης στη σύντομη ομιλία του, ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση, είναι η πρώτη μίας σειράς σχετικών ημερίδων που θα γίνουν μέσα στο χρόνο, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής. Ο κ. Γιακαλής αναλύοντας τους στόχους της νέας προγραμματικής περιόδου αναφορικά με την Περιφέρεια, ανέπτυξε τρία βασικά ζητήματα.
• τον πολυταμειακό χαρακτήρα των προγραμμάτων, όπου βασικό διεκδικητικό πλαίσιο αποτελεί ότι οι πόροι των προγραμμάτων πρέπει να προγραμματίζονται και να υλοποιούνται από τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι είναι πιο κοντά στα προβλήματα, τις αδυναμίες και τις δυνατότητες των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων.
• τον ρόλο των κεντρικών φορέων παραγωγής και υλοποίησης της πολιτικής που μέχρι σήμερα θεωρούνταν εθνική. Με τα νέα προγράμματα να είναι προσανατολισμένα στην καινοτομία, την έρευνα και ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου καλείται να ασκήσει ένα νέο αναπτυξιακό ρόλο ο οποίος δεν θα μείνει μόνον στην λογική της υλοποίησης των παραδοσιακών συμβατικών έργων υποδομών. Οι κεντρικοί φορείς θα πρέπει να αναπτύξουν συνέργιες και συνεργασίες που θα τους επιτρέψουν να υλοποιήσουν τα έργα του Περιφερειακού προγράμματος με τρόπο αποτελεσματικό. Γι΄ αυτό καλούνται οι φορείς που παράγουν έρευνα και καινοτομία να συνεργαστούν με τις περιφερειακές αρχές στην αναδιαμόρφωση του αναπτυξιακού μοντέλου των νησιών μας, γνωρίζοντας ότι οι πόροι ανήκουν στην Περιφέρεια μας και σε αυτήν πρέπει να κατευθυνθούν.
• τον χαρακτήρα του αναπτυξιακού προτύπου που θα επιλεγεί για τν Περιφέρεια μας. Αυτό το στρατηγικό πλαίσιο και όραμα θα πρέπει να έχει βασικό συστατικό του στοιχείο την έννοια της νησιωτικότητα με ότι αυτή συνεπάγεται. Η νησιωτική φυσιογνωμία με τα θετικά και μη στοιχεία της, ταυτόχρονα με την έννοια της διαφοροποίησης της ανάπτυξης κάθε νησιού πρέπει να αποτελέσει το κεντρικό πλαίσιο της νέας περιόδου, ενώ οι όποιες κατευθύνσεις σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο θα πρέπει να προσαρμόζονται ακριβώς σε αυτό το χαρακτηριστικό.
Ο Περιφερειάρχης ολοκλήρωσε τη σύντομη ομιλία του, τονίζοντας: «Σήμερα βρισκόμαστε σε μια περίοδο που τα πράγματα είναι συνεχώς μεταβαλλόμενα μιας που η οικονομική κρίση επαναπροσδιορίζει τις θέσεις μας ως αναπτυξιακές περιφέρειες για το τι πράγματι θεωρούμε ανάπτυξη ή αναπτυξιακό μοντέλο της επόμενης δεκαετίας. Από την άλλη πλευρά βρισκόμαστε στο μέσο της υλοποίησης του ΕΣΠΑ και μάλιστα με μια σοβαρή διοικητική αναδιοργάνωση του κράτους που επηρεάζει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
Οι κανονισμοί και γενικότερα το πλαίσιο σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου βρίσκεται υπό διαμόρφωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εμείς καλούμαστε να προετοιμάσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας, ώστε από την μια πλευρά να είμαστε συμβατοί με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την άλλη να διαμορφώσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που να δίνει προοπτική στον τόπο μας. Και μάλιστα σε μια Περιφέρεια που διαθέτει ειδικά χαρακτηριστικά και μια νησιωτική φυσιογνωμία που υπαγορεύει μια συγκεκριμένη πολιτική ανάπτυξης.».