Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 28/7/2016 μεταξύ των συλλογικών φορέων των νησιών μαζί με τον ΣΕΤΕ και την ΓΣΕΒΕΕ, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Λέσβου κ. Περικλής Αντωνίου (μέλος του ΣΕΤΕ) και ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου Μόλβαλης Νίκος (μέλος του ΣΕΤΕ και αντιπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ) όπου είχε αναλάβει και την σχετική πρωτοβουλία προς τους κοινωνικούς εταίρους με έγγραφο από της 6/7/2016 με την παρότρυνση να μπουν μπροστά, για μία σωστή διεκδίκηση εξομάλυνσης των τραγικών επιπτώσεων του μεταναστευτικού προβλήματος σε όλα τα νησιά που έχουν αντίστοιχο πρόβλημα και να συντονίσουν μεταξύ των νησιών και μεταξύ των διαφόρων φορέων των νησιών κοινές προτάσεις. Παρακάτω δημοσιευμένο Δ. Τύπου των Κοινωνικών Εταίρων προς τον Πρωθυπουργό όπως αποφασίστηκε στην συνάντηση.
Προτάσεις μέτρων οικονομικού και θεσμικού χαρακτήρα για τη στήριξη των νησιών που δοκιμάζονται από το μεταναστευτικό απέστελει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο ΣΕΤΕ και η ΓΣΕΒΕΕ.
Ως προς το οικονομικό σκέλος προτείνεται:
Εφαρμογή της ρύθμισης των 100 δόσεων για οφειλές προς εφορία/ ασφαλιστικά ταμεία.
Αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά Κω, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Κάλυμνο, Νίσυρο για το 2017. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη γείτονα, η εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας, μπορεί να ασκήσουν επιπρόσθετες τιμολογιακές πιέσεις στα τουριστικά πακέτα και στα νησιά αυτά.
Κόκκινα δάνεια: Παράταση για 1 χρόνο της δυνατότητας που παρέχεται στις τράπεζες για ενεργοποίηση των διαδικασιών πλειστηριασμών λόγω της έκτακτης συγκυρίας.
Εφαρμογή ειδικών ευνοϊκότερων όρων για την ένταξη επιχειρήσεων των περιοχών αυτών στον Αναπτυξιακό Νόμο και σε προγράμματα ΕΣΠΑ (αναφορικά με τη ρήτρα απασχόλησης και ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων). Προτεραιότητα στην έγκριση των επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων Βορείου Αιγαίου στο ΕΠΑΝΕΚ με στόχο την άμεση υλοποίηση επενδύσεων.
Θεσμοθέτηση δικαιώματος λήψης επιδόματος ανεργίας με λιγότερες ημέρες ασφάλισης (80 αντί 100), λόγω της μείωσης των τουριστικών ρευμάτων και της υποαπασχόλησης των παραγωγικών συντελεστών.
Μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, για όλους τους μισθωτούς του ΙΚΑ τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τουριστικής περιόδου. Η εφαρμογή, για παράδειγμα, μιας μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για 4 μήνες (Ιούνιο – Σεπτέμβριο) θα μπορούσε ενδεχομένως να διατηρήσει ένα σύνολο απασχόλησης γύρω στους 35.000 μισθωτούς την ίδια περίοδο.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% για τις πληγείσες περιοχές, ειδικότερα για επαγγελματικές χρήσεις
Διεύρυνση του κοινωνικού τουρισμού για το 2017 για τις πληγείσες περιοχές/ κουπόνι ενίσχυσης.
Επιδότηση εκσυγχρονισμού λογιστικών και ηλεκτρονικών διαδικασιών. Επιδότηση κόστους αγοράς και συντήρησης τερματικών μηχανών.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα θεσμικού χαρακτήρα, προτείνεται:
Διαμόρφωση στρατηγικής για την επικοινωνιακή ενίσχυση, προώθηση και διαφήμιση των συγκεκριμένων τουριστικών προορισμών, με έμφαση στην ασφάλεια, την άριστη λειτουργία και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων τουριστικών περιοχών.
Εκπόνηση εναλλακτικών σχεδίων διαχείρισης προσφυγικού / μεταναστευτικού σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία και τη στάση της Ευρώπης.
Προτεραιότητα και επιτάχυνση διαδικασιών και χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των έργων υποδομών που είχαν προγραμματιστεί στις περιοχές αυτές (κατόπιν διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ΕτΕπ και την EBRD). Από τα κυριότερα είναι η ολοκλήρωση των έργων υποδομής για ελλιμενισμό σκαφών στις μαρίνες του ΒΑ Αιγαίου, η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, ο εκσυγχρονισμός των αεροδρομίων, η υδροδότηση και ηλεκτροδότηση των νησιών κλπ.
Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού στις πληγείσες περιοχές, υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Σύσταση μονάδας Συντονισμού για τη μεταναστευτική πολιτική με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων.
Αξιοποίηση των ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες σε συνεργασία με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στις περιοχές.
Ζητεί επίσης τον διαχωρισμό προσφύγων και παράτυπων οικονομικών μεταναστών σε ειδικές κατηγορίες, οι οποίες θα αποτελέσουν τελικά και τις ομάδες-στόχους της πολιτικής.
Έπειτα από διαβούλευση με τους ευρωπαϊκούς φορείς και τους οργανισμούς μετανάστευσης, παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, προκειμένου να είναι σε θέση είτε να ενταχθούν ομαλά στην ευρωπαϊκή κοινότητα, είτε να επιστρέψουν στις εστίες τους αξιοποιώντας τις γνώσεις και τα δίκτυα που είχαν αναπτύξει.
«Η εκτίμησή μας είναι ότι η άμεση εφαρμογή των μέτρων αυτών μπορεί να διασφαλίσει το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνται. Τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και τα Έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων που υπερβαίνουν τους στόχους που έχουν τεθεί, δίνουν το περιθώριο να δοθεί μια τέτοια ελάφρυνση στις επιχειρήσεις των περιοχών που πλήττονται από το μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα, προς διασφάλιση της απασχόλησης και της ομαλής πορείας των τοπικών οικονομιών» καταλήγουν ΣΕΤΕ και ΓΣΕΒΕΕ.
πηγή: www.naftemporiki.gr