Οικονομία

30/01/2014 - 17:49

Μέτρα από άλλο πλανήτη... Επιστολές - παρεμβάσεις Περικλή Αντωνίου

Μ

ε δύο επιστολές του προς τους Ξενοδόχους Βορείου Αιγαίου και προς τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Περικλής Αντωνίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τουριστικές μονάδες και γενικότερα τις επιχειρήσεις αν δεν ληφθούν μέτρα που να στηρίζουν τη "νησιωτικότητα", την "αναλογικότητα" και το "μεταφορικό ισοδύναμο". Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο που αναφέρει ότι στην Ελλάδα οι ΜμΕ (μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις), αντιπροσωπεύουν το 99,9%  του συνόλου των επιχειρήσεων (760.000 το 2012, από 860.000 το 2007 !) και καλύπτουν το 69,9% της οικονομικής προστιθέμενης αξίας και το 85% της απασχόλησης στον Ιδιωτικό Τομέα. Επομένως αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας τους είναι δεδομένη η κατάρρευση της οικονομίας. Τέλος υπογραμμίζει ότι τα νέα φορολογικά μέτρα προέρχονται από άλλο πλανήτη...

Οι επιστολές του κ. Αντωνίου αποτελούν κάλεσμα αφύπνισης για όλους τους φορείς (ακόμη και για Δήμο και Περιφέρεια) που απλώς παρακολουθούν με απάθεια όλα όσα συμβαίνουν..



ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου της Ελλάδος Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
 
ΘΕΜΑ: «Η 3η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ, η ΄Υφεση κι οι Προσδοκίες των Αιγαιοπελαγιτών»
 
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
                                
1.1.΄Ενας ακόμα χρόνος ανυπέρβλητων δυσκολιών, μεγάλων θυσιών, αβεβαιότητας, δυσπραγίας, έλλειψης ρευστότητας, χαμηλών τζίρων κλπ, για τους περισσότερους από μας, με τις νησιωτικές, ακριτικές, Πολύ Μικρές / Μικρές, εξωστρεφείς, εντάσεως εργασίας επιχειρήσεις των Ευαίσθητων (Εθνικά, Γεωγραφικά, Δημογραφικά, Οικονομικά, Κλιματολογικά κλπ) Προορισμών μας, που συμμετέχουν το ίδιο σ’ όλα τα βάρη, αλλά απολαμβάνουν λιγότερα, μακριά απ’ τα Κέντρα των Αποφάσεων, δίχως τις μεγάλες ευκαιρίες, έργα και γεγονότα, να δίνουν καθημερινά άνισο αγώνα για να σταθούν όρθιες και να επιβιώσουν, μεσούσης της Κρίσης, «προσπαθώντας ν’ αξιοποιήσουν» δίχως τις απαραίτητες προϋποθέσεις και υποδομές, τους πλούσιους φυσικούς κι ανθρωπογενείς πόρους κι αξίες του Β.Α. Τμήματος της Αιγαιοπελαγήτικης Πολυνησίας, κόντρα στις μειονεξίες της νησιωτικότητας.
1.2.Μιας Κρίσης όμως, που «μας βρήκε» ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ και στο ρόλο του Κοινωνικού Εταίρου, που ύστερα από επίπονες και συντονισμένες ενέργειες του Κλάδου, μας αναγνώρισε η πολιτεία.
1.3.Ελπίζουμε να επιδείξει η Πολιτεία κι ανάλογη ευαισθησία κι ενδιαφέρον και για την εφαρμογή των, πολλά υποσχόμενων, θεσπισθέντων, αλλά όχι ακόμα εφαρμοσθέντων στην πράξη μέτρων υποστήριξης της  Νησιωτικότητας και συγκεκριμένα της:
- Ρήτρας Νησιωτικότητας
- ΄Ιδρυσης Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, για το οποίο εκδίδεται Π.Δ. την επόμενη εβδομάδα,
καθώς και για τη λειτουργία του Συμβουλίου  Νησιωτικής Πολιτικής.
1.4.Να σημειωθεί ότι με το Ν 4150/2013, επιβάλλεται στα Υπουργεία να λαμβάνουν υπ’ όψη τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες και διαφορετικότητα κι ανάλογα να νομοθετούν, εξειδικεύοντάς τες στις νησιωτικές αδυναμίες, προσαρμόζοντας ανάλογα τα νομοθετήματα – όχι ισοπεδωτικά κι οριζόντια – όπως μέχρι σήμερα….. γίνεται.
1.5.Τα προαναφερθέντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με:
α) Τον επαναπροσδιορισμό της περί Δημοσίου (κι Εθνικού) συμφέροντος φιλοσοφίας
β) Την άμεση εφαρμογή του Αναπτυξιακού Ισοδύναμου (ως έννοιας ευρύτερης του Μεταφορικού)              και
γ) Την απαρέγκλιτη τήρηση της Αρχής της Αναλογικότητας κι Ανταποδοτικότητας, κόντρα σ’ όλες τις οριζόντιες πρακτικές κι ισοπεδωτικές συμπεριφορές νομοθετήσεων, τροποποιήσεων κι εγκυκλίων τους, που δε συναρτούν Μέτρα, Όρους /Προϋποθέσεις, Κίνητρα, Υποχρεώσεις / Δικαιώματα, Πληρωμές / Οφειλές, Τιμολόγια Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Τραπεζών, Πρόστιμα κλπ, κλπ απ’ τη Φέρουσα Πλουτοδοτική Ικανότητα των Νομικών και Φυσικών Προσώπων κι ιδιαίτερα των Μικρών Επιχειρήσεων, συντριπτικής πλειοψηφίας και σπονδυλικής στήλης του Παραγωγικού Δυναμικού της Χώρας, αλλά και της Ανατολικής εσχατιάς της Ε.Ε., που τίποτα σ’ αυτή δεν είναι το ίδιο με τους άλλους προορισμούς της.
2.1.Σ’ αυτές τις κρίσιμες (ιστορικές) στιγμές για όλους μας, καλούμαστε να δώσουμε το δυναμικό παρόν στην 3η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, θεσμός που προ τριετίας, με την εμπνευσμένη διοίκηση του Προέδρου του, κου Γ. Τσακίρη και τη βοήθεια των Συνεργατών του, καθιερώθηκε επάξια, δικαιώνοντας απόλυτα τους πρωτεργάτες του, την αναγκαιότητα του οποίου, περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν, αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε σήμερα και με το ρόλο του να καθίσταται ολοένα πιο κρίσιμος και σημαντικός, όσο η ύφεση κι οι συνέπειές της βαθαίνουν.
2.2.Προς τούτο η παρουσία μας πρέπει να ‘ ναι εντυπωσιακά μαζική, συλλογική, η συμμετοχή μας ηχηρή, προς πάσα κατεύθυνση. ΄Αλλωστε, ας μην το ξεχνάμε, ούτε να επιτρέπουμε να το ξεχνούν, είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί, είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι με το κοινωνικοοικονομικό μας αποτύπωμα ιδιαίτερα αισθητό σ’ όλα και παντού κι επομένως η κινητοποίησή μας πρέπει να ‘ ναι ανάλογη των προσδοκιών και του ρόλου μας στο ΑΕΠ, Απασχόληση, Ανάπτυξη, Ποιότητα Ζωής, στέλνοντας τα μηνύματα που πρέπει, εκεί που πρέπει (στους φυσικούς αποδέκτες τους), υπενθυμίζοντάς τους συγχρόνως την (υψηλής δια-χρονικο-χωρικής αξίας, για την Κοινωνία, Οικονομία κι Εδαφική Συνοχή και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο) Αριστοτέλεια ρήση: «Τίποτα δεν είναι πιο άνισο, απ’ την ίση μεταχείριση των άνισων» ενθαρρύνοντας τη Χώρα μας να την εισαγάγει, ως Αρχή Δικαίου, στο Δικαιακό Σύστημα, μεταλαμπαδεύοντάς την στην «αιμορροούσα» κι όχι μόνο Ε.Ε.(κι από κει σ’ ολόκληρη την Οικουμένη, όπως αιώνες προ Χριστού το Ελληνικό Πνεύμα επέτυχε με τις Οικουμενικές, Πανανθρώπινες Αξίες).
2.3.Η 3η Γενική μας Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014, στις 17.00΄, στο Εκθεσιακό Κέντρο METROPOLITAN Expo, Hall 2, στο χώρο του Δ.Α. Ελευθέριου Βενιζέλου, όπου παράλληλα θα διεξαχθεί η ενδιαφέρουσα μεγάλη κλαδική ΄Εκθεση Εξοπλισμού και Προμηθειών, HORECA (7 – 10.2.2014).
Πρέπει να βρεθούμε στις 7.2.2014 όλοι εκεί, μαζί, ενωμένοι, διεκδικητικοί για αναβαθμισμένες υποδομές, κυρίως Ακτοπλοϊκών / Αεροπορικών Συγκοινωνιών, αλλά όχι μόνο, λιγότερη Γραφειοκρατία / συν-αν-αρμοδιότητες, πιο σύγχρονες, αποτελεσματικές δομές Διοίκησης, με πιο καταρτισμένες Υπηρεσίες, λογικότερες / δικαιότερες, ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΕΡΕΣ – ΟΧΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ – επιβαρύνσεις (σε Εισφορές, Φόρους, Πρόστιμα, Τέλη, υπέρ τρίτων κ.ά.), πιο στοχευμένη (δια-χρονικο-χωρικά) ΠΡΟΒΟΛΗ των Νησιών μας – να ‘μαστε παντού, όλο το χρόνο, για όλες τις ηλικίες, βαλάντια κι ενδιαφέροντα – οριστική επίλυση ζητημάτων που (ανακυκλούμενα / αναπαραγόμενα) μας ταλανίζουν, όπως π.χ. Συγγενικά Δικαιώματα, VISA,Ρευστότητα / Δάνεια, Ενέργεια, με προώθηση στην πράξη – όχι στα λόγια – των ΑΠΕ και στη Ξενοδοχία κι έκδοση εκκρεμούντων νομοθετικών πλαισίων (όπως π.χ. μέχρι 30.6.14 Υπ. Αποφ. ΥΠΕΚΑ, προβλεπόμενη απ’ το άρθρο 4 του Ν 4203/13) Υπερ-φορολογη-εισφοροδοτη-ση κλπ, κλπ, με υιοθέτηση καταξιωμένων πρακτικών Ανταγωνιστριών μας Χωρών αξιοποιώντας και το Know How / Εμπειρίες ΙΤΕΠ και ΙΝΣΕΤΕ και Marketing Greece, για Ανάπτυξη, Απασχόληση, Εισόδημα, Ποιότητα Ζωής, Αναγνωρισιμότητα αλλά και Δικαιοσύνη,
 
Δημοκρατία, εξασφαλίζοντας το Value For Money, για τους επισκέπτες μας, Ανταγωνιστικότητα για τις επιχειρήσεις μας κι ΕΥΗΜΕΡΙΑ για τους Πολίτες / Νοικοκυριά, στα πλαίσια της υγιούς σχέσης ΩΦΕΛΕΙΑΣ : ΚΟΣΤΟΥΣ, με θετικό πρόσημο στο ΟΛΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ, πάντα και σ’ όλα με συνεχή Αξιολόγηση, Follow up, Δημόσιο Απολογισμό, προκειμένου να σηματοδοτηθεί η έξοδός μας απ’ την Κρίση, αλλάζοντας την κακή μας ψυχολογία μέσα στη Χώρα και την Εικόνα μας έξω, αμφότερα προαπαιτούμενα, πρόδρομοι και πολλαπλασιαστές της επιδιωκόμενης Προόδου, με την Πολιτεία και τη Διοίκηση συμπαραστάτες μας κι όχι εμπόδια, που παραπέμπουν σε συμπεριφορές «Προκρούστη και Καιάδα» κι όχι μόνο………
           Προσβλέποντας στη μαζική μας συνάντηση, της  7.2.2014 και στην επιτυχία κι αυτής της Γενικής Συνέλευσης, όπως των προηγούμενων
                                                                                              
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για το ΞΕΕ Βορ. Αιγαίου
 
ΠΕΡΙΚΛΗΣ Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ, Πρόεδρος ΔΣ ΕΞΕΛ
 


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου της Ελλάδος

ΘΕΜΑ: «Ζητήματα προς ανάδειξη και  απαίτηση (από μέρους μας) επίλυσής τους,  στην 3η Γενική Συνέλευση των μελών του ΞΕΕ».
 
Κύριε Πρόεδρε,
                     Α) Παράκλησή μας και καθολικό αίτημα των Μελών μας, στην 3η Γενική Συνέλευσή μας, είναι v’ αναδειχθούν τα προβλημάτα του Κλάδου μας (και κατά συνέπεια της Χώρας μας), που έχουν σχέση με:
1.Τα από 1.1.2014 ισχύοντα νέα φορολογικά (κι ασφαλιστικά) μέτρα.
2.Τις συγκοινωνίες, Ακτοπλοϊκές (και μ’ ενίσχυση θαλάσσιων υποδομών «υποδοχής» όπως π.χ. υδατοδρομίων, κρουαζιεροπλοίων, πυλών εισόδου  κ.ά.) κι Αεροπορικές.
3.Τη ρευστότητα / Δάνεια κυρίως Μμ Επιχειρήσεων.
4.Τη VISA
5.΄Αμβλυνση γραφειοκρατίας, «ξεκαθάρισμα» συν-αν-αρμοδιοτήτων.
6.Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου και με καθιέρωση «χειμερινών» τιμολογίων (Δημοσίου. ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Τραπεζών, αμοιβών κι επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων, Συγγενικών κ.ά.) κι ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών Τουρισμού.
7.Υιοθέτηση καταξιωμένων Πρακτικών / Πολιτικών / Μέτρων (διευκολύνσεων,
   ελαφρύνσεων, κινήτρων κ.ά.) Ανταγωνιστριών μας Χωρών, εξασφαλίζοντας «τη δέσμευση» των (παρευρισκόμενων και μη) αρμοδίων και συναρμοδίων Πολιτικών Ηγεσιών για ταχεία κι επιτυχή αντιμετώπιση – επίλυσή τους
B)  Όσον αφορά στα από 1.1.2014 ισχύοντα νέα φορολογικά (κι ασφαλιστικά) μέτρα (μ’ επαχθή, αναντίστοιχα με τους τζίρους / κέρδη των ΜμΕ (εξωστρεφών, εντάσεως ΕΡΓΑΣΙΑΣ, μ’ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Λογιστήριο κι «εξαγωγικές» στον τόπο τους, όσον αφορά στα Ξενοδοχεία), πρόστιμα, αναίτια αύξηση της γραφειοκρατίας κλπ, κλπ) – για τα οποία αναρωτιόμαστε αν ποτέ έχουν εφαρμοσθεί και πού, πάνω στον .........Πλανήτη – στα πλαίσια του επαναπροσδιορισμού της περί Δημοσίου (κι Εθνικού) συμφέροντος φιλοσοφίας, προκειμένου να επιβιώσει η Ελληνική Πολυνησία / Περιφέρεια κι όχι μόνο……
                                               Ζ Η Τ Ο Υ Μ Ε
Την από μηδενική βάση, πλήρη ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του θεσμικού τους πλαισίου, για να καταστεί (τούτο) απόλυτα συμβατό με:
1.Το Ν4150/13 (εφαρμογή Νησιωτικής Ρήτρας και Ισοδύναμων)
2.Την Αρχή της Αναλογικότητας κι Ανταποδοτικότητας, Αρχή του Ελληνικού και Κοινοτικού Δικαίου, Συνταγματικά κατοχυρωμένης              και
3.Το ισχύον, αδιαπραγμάτευτο κριτήριο της Ε.Ε., «ΩΦΕΛΕΙΑΣ : ΚΟΣΤΟYΣ», συναρτώμενο πάντα απ’ το ΟΛΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ (επιδιώκοντας θετικό του πρόσημο), συνεκτιμώμενο προ πάσης απόφασης ή πρωτοβουλίας θέσπισης …. νέων μέτρων,
καθ’ όσον, μεταξύ πολλών άλλων  δυσμενών συνεπειών, τα νέα μέτρα είναι απολύτως αναντίστοιχα με τη Φέρουσα (πλουτοδοτική) Ικανότητα των επιχειρήσεων, τη διεκπεραιωτική των Λογιστηρίων και των «δομών κι υποδομών» της ολοένα συρρικνούμενης, υποστελεχωμένης κι υποκαταρτιζόμενης Διοίκησης, αποδομώντας τον παραγωγικό ιστό της Χώρας, απειλώντας με λουκέτο τις ΜμΕ, που, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύουν το 99,9%  του συνόλου των επιχειρήσεων (760.000 το 2012, από 860.000 το 2007 !) και καλύπτουν το 69,9% της οικονομικής προστιθέμενης αξίας και το 85% της απασχόλησης στον Ιδιωτικό Τομέα, όπου το «Κοινωνικοοικονομικό τους αποτύπωμα», ως κυρίαρχο στη Ζωή κι Ανάπτυξη του τόπου και των κατοίκων του, πρέπει «να συνεκτιμάται», προ πάσης απόφασης επιβολής νέων μέτρων ή βελτίωσης υφιστάμενων κλπ (διότι είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί, είμαστε …….ολόκληρη η Ελλάδα!).
 
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για το ΞΕΕ Βορ. Αιγαίου
 
ΠΕΡΙΚΛΗΣ Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ, Πρόεδρος ΕΞΕΛ

Μοιράσου το άρθρο!