Οικονομία

15/07/2024 - 12:51

Μέχρι το 2030 η διασύνδεση της Λέσβου

Με ορίζοντα το 2030 η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου

Με γοργούς ρυθμούς «τρέχει» ο ΑΔΜΗΕ τις απαραίτητες εργασίες για να προχωρήσει και η διασύνδεση του Βορειανατολικού Αιγαίου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.

Όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, σε αυτή τη φάση είναι σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα βυθού για τις οδεύσεις: Λέσβος – Σκύρος, Λήμνος – Λέσβος, Λήμνος – Θράκη οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο και οι οδεύσεις Λέσβος – Χίος, Χίος – Σάμος, Σάμος – Κως, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, η ολοκλήρωση των μελετών βυθού και των χερσαίων τμημάτων για το ΒΑ Αιγαίο θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως τον Οκτώβριο, ενώ ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη ολοκληρώσει την έρευνα βυθού για την όδευση Σκύρος – Εύβοια.

Η διασύνδεση του Βορειανατολικού Αιγαίου θα περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Με το σύστημα υποβρύχιων και χερσαίων καλωδίων που θα εγκατασταθούν, θα ενταχθούν στο διασυνδεδεμένο σύστημα 8 αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα – της Λήμνου, του Άγιου Ευστρατίου, της Σκύρου, της Λέσβου, της Χίου (Ψαρών), της Σάμου (Φούρνων – Θύμαινας), της Ικαρίας και του Αγαθονησίου.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην ανάθεση των μελετών και των αναγνωριστικών ωκεανογραφικών – βυθομετρικών ερευνών για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, οι οποίες σε αυτή τη φάση βρίσκονται πλήρη σε εξέλιξη.

Οι μελέτες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ωρίμανση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που δρομολογεί ο Διαχειριστής μέχρι το τέλος της δεκαετίας, στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος.

Σκοπός του ΑΔΜΗΕ είναι μέχρι το 2030 να έχουν ολοκληρωθεί οι εν εξελίξει νησιώτικες διασυνδέσεις, ενώ του χρόνου τοποθετείτε τόσο η ολοκλήρωση της Δ’ φάσης των Κυκλάδων, όσο και η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ, το 2030 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 1,208 δισ. ευρώ.

Το έργο της διασύνδεσης του Βορειανατολικού Αιγαίου αποτελεί συνέχεια του έργου της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων.

Όσον αφορά τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων, τα έργα πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2029, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2,048 δις ευρώ.

Με τα έργα που προγραμματίζονται, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο ηπειρωτικό σύστημα 6 αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα. Ειδικότερα, θα αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Ρόδου (και εμμέσως της Χάλκης που συνδέεται με τη Ρόδο με υποβρύχιο καλώδιο Μέσης Τάσης), της Καρπάθου (και της Κάσου που διασυνδέεται με υποβρύχιο καλώδιο Μέσης Τάσης), της Σύμη, των Κω – Καλύμνου (και εμμέσως της Ψερίμου της Τελένδου, της Νισύρου, της Τήλου, της Λέρου, των Λειψών και του Γυαλιού), της Πάτμου και των Αρκιών (και του Μαραθίου που διασυνδέεται με υποβρύχιο καλώδιο Μέσης Τάσης).

Μοιράσου το άρθρο!