ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου
Το ισχύον καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου νομοθετήθηκε το 1990 (N.1884/90) από την Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα. Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά δεν έγινε πρόχειρα και συναισθηματικά, αλλά με καθαρά οικονομικά- αναπτυξιακά-εθνικά κριτήρια. Το καθεστώς αυτό ΦΠΑ , που ισχύει και σε άλλα νησιά του εξωτερικού ,έχει σημαντικές- θετικές επιπτώσεις στην οικονομική τους δραστηριότητα ,τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων , και τα καθιστά ανταγωνιστικά στην περιοχή της Μεσογείου όπου γειτονικά κράτη επιβάλλουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.Η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των νησιών έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη συγκράτηση των νησιωτών σ΄αυτά και στην τουριστική τους ανάπτυξη. Η κατάργηση αυτού του καθεστώτος δεν έχει καμία λογική ή επιστημονική βάση, ούτε θα θεραπεύσει τη δημοσιονομική ανισορροπία της χώρας ,αλλά, αντίθετα , θα μειώσει τα έσοδα από ΦΠΑ , θα καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας των νησιών και οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες εξαιτίας της ύφεσης που βρίσκεται η ελληνική οικονομία.
Τα επιχειρήματα, συνεπώς, της χώρας μας κατά της κατάργησης του ισχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά μας είναι πολύ λογικά και ισχυρά:
1.το καθεστώς αυτό δεν αντίκειται στην κοινοτική οδηγία για τον ΦΠΑ,
2.το καθεστώς αυτό ισχύει και σε πολλά νησιά του εξωτερικού,
3. το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μηδαμινό ή αρνητικό (ΦΠΑ- φόροι εισοδήματος), γιατί η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, άρα θα επιδεινωθεί το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και
4.είναι νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της Βουλής το 1990.
Ακόμη κι αν κάποια στιγμή ήταν επιβεβλημένη η κατάργηση αυτού του καθεστώτος ,η χρονική στιγμή που επιχειρείται είναι η πλέον ακατάλληλη. Τουναντίον οι σημερινές αρνητικές οικονομικές εξελίξεις απαιτούν περαιτέρω μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.
Είμαι βέβαιος ότι οι εταίροι θα συνέλθουν από το αμόκ των υφεσιακών μέτρων που προτείνουν και γι΄αυτό απαιτείται αντίσταση της ελληνικής κυβέρνησης και των νησιωτών , ακόμη και με τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος στα νησιά ή να θωρήσουν ανεπιθύμητους τους τουρίστες που προέρχονται από μερικές χώρες της ευρωζώνης, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται την προσωρινή απώλεια τουριστικού συνναλάγματος.
Προσωπικά νοιώθω ευτυχής και υπερήφανος που ως Υπουργός Οικονομικών μου δόθηκε η ευκαιρία το 1990 να βοηθήσω τα νησιά μας (με τη σύμβολή και την υπερψήφιση της σχετικής διάταξης από το σύνολο των κομμάτων),και θα λυπηθώ πολύ εάν οι ηγέτες της Ε.Ε. πάρουν αποφάσεις που απογοητεύουν τον ελληνικό λαό και οδηγούν στην καταστροφή της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Καθηγητής Γεώργιος Αγαπητός
Πρώην Yπηρ. Υπουργός Οικονομικών