Aπαντήσεις για τις κυβερνητικές προθέσεις νέων επιβαρύνσεων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ζητεί με επιστολή της στον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κκ.Γιώργο Σταθάκη και τους συναρμόδιους υπουργούς η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, υπογραμμίζοντας ότι "οι άστοχες ή και επαχθείς αυξήσεις, δώρο στις ανταγωνίστριές μας χώρες, υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητά μας και είναι αιτία υπολειτουργίας (ή και μη λειτουργίας) καταλυμάτων εφέτος αλλά και αδυναμία τιμολόγησης των υπηρεσιών / προϊόντων αυτών που θα λειτουργήσουν".
Αναλυτικά η επιστολή
Κύριοι Υπουργοί,
1.Επαναδιαβιβάζουμε το παραπάνω (αναπάντητο) σχετικό υπόμνημα της ΄Ενωσής μας, με τη θερμή παράκληση ν’ απαντηθεί (αυτή τη φορά) πληροφορώντας μας για τις προθέσεις της Πολιτείας, σ’ ό,τι αφορά τις επαπειλούμενες νέες αυξήσεις, και συγκεκριμένα:
-Στον τριπλασιασμό σχεδόν των συντελεστών ΦΠΑ, π.χ. διαμονής από το 5% το Σεπτέμβριο του 2015, στο……. 13% τον Ιούνιο του 2016, στην εστίαση κλπ.
-Στην επιβολή του επαχθούς Ειδικού Τέλους Διανυκτέρευσης
-Στις ήδη αυξημένες κι επαχθείς ιδιαίτερα για τις Πολύ Μικρές / Μικρές Επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εισφορές Εργοδοτών κι Εργαζομένων κλπ, κλπ.,
προκειμένου έστω και καθυστερημένα να ενημερωθούν οι συνάδελφοί μας, πράγμα που θα αμβλύνει τη δικαιολογημένη έκδηλη αγωνία κι ανησυχία τους, που προκαλείται κι απ’ την αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι (αφού κι οι λιγότερο απαισιόδοξοι «που προτίθενται ν’ ανοίξουν», αδυνατούν να προβλέψουν τη φετινή κίνηση καθώς και να τιμολογήσουν υπηρεσίες και προϊόντα) και σ’ ένα βαθμό θ’ αναστρέψει την κακή τους ψυχολογία, παράγοντες που θα τους αποτρέψουν από κάθε σκέψη να μη……. «λειτουργήσουν» (ή και να υπολειτουργήσουν στη φετινή δύσκολη τουριστική περίοδο.
2.1. Πέρα απ’ τα ισχύοντα Πανελλαδικά, όπως ΄Υφεση, Μνημόνια, Λουκέτα, Ανεργία, Μείωση Εισοδημάτων / Τζίρων, καλπάζουσες αυξήσεις, έλλειψη ρευστότητας, Capital Controls, πολύμηνη απεργία Μηχανικών και Δικηγόρων και των μη λειτουργούντων Επιτροπών, Συμβουλίων τους όπως π.χ. του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) κ.ά, πλήττοντας, μη αναστρέψιμα, Ανταγωνιστικότητα, Απασχόληση, Ιδιωτικές και Δημόσιες Επενδύσεις κι έργα, η Ευαίσθητη, Ακριτική, Νησιωτική μας Περιφέρεια – όμορη της γείτονας Χώρας με την καλπάζουσα οικονομία της - με τις γνωστές της αδυναμίες, μειονεξίες, ανεπάρκειες, προβληματικές υποδομές / ανωδομές / λειτουργίες, ιδιαιτερότητες και τα πολύ μικρά μεγέθη Αγορών, Επιχειρήσεων, τζίρων και δραστηριοτήτων τους, έχει ν’ αντιμετωπίσει ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ το Προσφυγικό / Μεταναστευτικό πρόβλημα και από 1ης Απριλίου του 2016 τη μη λειτουργία (για πρώτη φορά απ’ το 2009) του Πιλοτικού Προγράμματος για τη VISA, το οποίο θ’ αναπλήρωνε σ’ ένα βαθμό τις μεγάλες απώλειες από τις μειώσεις των CHARTERS, των προκρατήσεων, των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων αλλά κι απ’ τις ακυρώσεις κρατήσεων, για τις οποίες απώλειες Μέλη της ΄Ενωσής μας ήδη εγείρουν θέματα διεκδικήσεων για αποζημιώσεις τους κλπ
2.2. Η επίκληση της, υπό προϋποθέσεις, επικείμενης στο άμεσο (ή απώτερο ;;) μέλλον κατάργησης της VISA για τους πολίτες της γείτονος Χώρας, δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα διακοπής του προαναφερθέντος Πιλοτικού Προγράμματος και για ένα ακόμα λόγο:
Η λειτουργία του δεν αναιρεί τη δρομολόγηση της κατάργησης της VISA, για την οποία όμως κατάργηση ουδείς γνωρίζει ούτε μπορεί να εγγυηθεί αν, πότε και πώς θα λειτουργήσει δίχως προβλήματα, με διάρκεια και συνέπεια. ‘Αλλωστε και μόνο οι προαπαιτούμενες τυπικές, γραφειοκρατικές κ.ά. διαδικασίες, έχουν πολύ δρόμο ακόμα, ίσως κι εκπλήξεις………
2.3. Συμπερασματικά :
-Η απεμπόληση του …. «σίγουρου», εν αναμονή του……. «αβέβαιου», δεν είναι συνετή τακτική, αλλά κι η επιβολή ολοένα περισσότερων και νέων ιδιαίτερα επαχθών «χαρατσιών» όπως π.χ. του επαπειλούμενου «Ειδικού Τέλους Διανυκτέρευσης» δεν είναι Εθνικά ωφέλιμη.
-Επίσης δεν είναι υπέρ του Δημοσίου Συμφέροντος να εξαγγέλλονται κι άμεσα να εφαρμόζονται νέες κι οριζόντιες αυξήσεις και τα όποια, καθόλου συγκεκριμένα, αντισταθμιστικά μέτρα για τους Ευαίσθητους Προορισμούς, να παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον. Θα ‘πρεπε να λειτουργούμε αντίστροφα !
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ
ΠΕΡ. Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡ. ΤΕΚΕΣ
Μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ