Αιτήσεις για τους πληγέντες επιχειρηματίες του Καρά Τεπέ - Παρεμβάσεις από "ΑΣΠΙΔΑ" και Επιμελητήριο
Με επείγον έγγραφο της 21ης Σεπτεμβρίου 2020, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μεταξύ άλλων, καλεί το Δήμο Μυτιλήνης να συγκεντρώσει αιτήσεις των κατοίκων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 9ης Σεπτεμβρίου και έπειτα.
Οι πληγέντες κάτοικοι και οι πληγείσες επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν σχετική αίτηση, μαζί με τα απαραίτητα παραστατικά, στο Δήμο Μυτιλήνης / Τμήμα Πολιτικής Προστασίας (για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Ηρακλή Κουντουρέλλη, στο 22513 50564), προκειμένου ο Δήμος να διεκδικήσει αποζημιώσεις.
Παρέμβαση από την ΑΣΠΙΔΑ
Με την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας γίναμε μάρτυρες μιας τραγικής κατάστασης με χιλιάδες μετανάστες-πρόσφυγες να βρίσκουν καταφύγιο στην επαρχιακή οδό Παναγιούδας –Μυτιλήνης. Αυτό είχε σαν συνέπεια να αποκοπεί η Παναγιούδα και τα γύρω χωριά από την πόλη της Μυτιλήνης και η μετάβαση από και προς τα εκεί να γίνει πολύ δύσκολη. Επιπλέον ο οικισμός της Παναγιούδας κινδύνευσε από φωτιές που ευτυχώς η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πρόλαβε τα χειρότερα. Για δέκα ημέρες οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της περιοχής έζησαν με τον φόβο για τις περιουσίες τους ,αποκομμένοι από την πόλη. Η απομόνωση δημιούργησε πολλά προβλήματα στα χωριά της περιοχής.
Ειδικότερα όμως οι επιχειρήσεις εστίασης της Μόριας, Παναγιούδας, Αφάλωνα, Παμφιλά, Θερρμή είδαν τους τζίρους τους σχεδόν να μηδενίζονται. Εδώ και περισσότερες από δέκα ημέρες η επισκεψιμότητα σε αυτούς τους οικισμούς μηδενίστηκε. Η οικονομική ζημιά που υφίστανται είναι πολύ μεγάλη και δεν υπάρχει πρόβλεψη πότε η ζωή θα επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς.
Ο Σύλλογος «ΑΣΠΙΔΑ» ζητάει να γίνει ειδική μέριμνα για της επιχειρήσεις εστίασης των παραπάνω περιοχών. Ακούσαμε υποσχέσεις ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή Καρά Τεπέ που είχαν κλείσει το δεκαήμερο της κατάληψης του δρόμου θα αποζημιωθούν, και πολύ σωστά θα πρέπει να γίνει αυτό άμεσα. Δεν πρέπει όμως να ξεχαστούν και οι συνάδελφοι επιχειρηματίες της εστίασης που λόγω του κλειστού δρόμου δημιουργήθηκαν πολύ μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία τους (πχ. προμηθευτές) και κάθετη πτώση του τζίρου τους σε μία εποχή που ήδη υπολειτουργούμε. Ζητάμε το αυτονόητο- άμεση αποζημίωση για την οικονομική ζημία όλων των επιχειρήσεων εστίασης των περιοχών, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν τα καταστήματα τα οποία απασχολούν και έναν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων.
Ο κλάδος της εστίασης ζει τις χειρότερες μέρες της νεότερης ιστορίας του. Η πανδημία έχει βάλει τα καταστήματα και τους εργαζόμενους της σε μεγάλη δοκιμασία. Το νησί μας τα τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί σαν τουριστικός προορισμός. Οι αντοχές και η υπομονή των επιχειρηματιών εστίασης έχουν εξαντληθεί…Το κράτος πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του και να προστατεύσει τους επιχειρηματίες και τους υπαλλήλους του κλάδου όταν πλήττονται.
Παρέμβαση από το Επιμελητήριο Λέσβου
Επιχειρήσεις της περιοχής του Καρά Τεπέ, επισκέφθηκαν τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, ο Πρόεδρος και μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Λέσβου.
Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, ενημερώθηκαν διεξοδικά και λεπτομερώς, βλέποντας από κοντά και καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες της περιοχής, τόσο κατά το διάστημα των τελευταίων ημερών, με τις ζημιές που προκλήθηκαν από την αδυναμία πρόσβασης στις επιχειρήσεις αυτές μετά την ολοσχερή καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας και τη διασπορά των προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Καρά Τεπέ, όσο και για αυτά που δημιουργούνται από τη δημιουργία της προσωρινής Δομής Φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ.
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου ενημέρωσε τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες της περιοχής ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους, ασκώντας πίεση για άμεση και πλήρη αποζημίωση τόσο για τις επιχειρήσεις του Καρά Τεπέ οι οποίες αναγκάστηκαν να παραμείνουν κλειστές λόγω της αδυναμίας πρόσβασης τις τελευταίες ημέρες, όσο και για τις πολύπαθες επιχειρήσεις της Μόριας και τον όμορων περιοχών, οι οποίες κατά την τελευταία πενταετία αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους και πλήθος παραβατικών συμπεριφορών (διαρρήξεις, κλοπές κλπ) εξ’ αιτίας του ΚΥΤ της Μόριας.
Ήδη ζητήθηκε και είναι σε εξέλιξη η καταγραφή όλων των ζημιών έτσι ώστε σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως ο Δήμος Μυτιλήνης, να υπάρξει γρήγορη και πληρέστερη αποζημίωση των επιχειρήσεων που επλήγησαν.