Skip to main content

Να ωφεληθούμε όλοι - Σύσκεψη με τη Fraport για το αεροδρόμιο Μυτιλήνης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Συνάντηση με εκπροσώπους φορέων της Λέσβου πραγματοποίησαν χθες το πρωί τα στελέχη της Γερμανικής Εταιρείας Fraport, ο επενδυτής αγοραστής των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μεταξύ αυτών και του αεροσταθμού «Οδ. Ελύτης» της Λέσβου.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Στέφαν Σούλτε και ο διευθυντής του τμήματος ανάπτυξης του ομίλου «Καπελούζος» Κ. Παπακωνσταντίνου, έφτασαν στο νησί νωρίς χθες το πρωί, προκειμένου να κάνουν αυτοψία στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου και να συνομιλήσουν με τοπικούς φορείς.


Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χρ. Καλογήρου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τουρισμού Κ. Αστυρακάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Τουρισμού, ο πρόεδρος του Τουριστικού Φορέα της Μήθυμνας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λέσβου, κ.α.
Τον Στ. Σούλτε καλωσόρισε η Περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου, η οποία τόνισε ότι το νησί μας διανύει μία δύσκολη συγκυρία εξαιτίας του προσφυγικού μεταναστευτικού, με αποτέλεσμα όλη αυτή η κατάσταση να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό.
 
ΚΟΙΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΠΟΔΟΣΗ
Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Fraport επισήμανε ότι η εταιρεία επιθυμεί τη στενή συνεργασία με τους φορείς της Λέσβου σε όλα τα επίπεδα, αφού οι στόχοι για την προσέλκυση τουριστών και την ανάπτυξη του νησιού, είναι κοινοί:
«Ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε μαζί σας, να ακούσουμε τις απόψεις σας και να ανταλλάξουμε προτάσεις και ιδέες για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Λέσβου, ώστε να ωφεληθούν από αυτήν, τόσο εμείς ως εταιρεία, όσο και εσείς ως φορείς του νησιού. Και οι δύο ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη και εκτιμώ ότι θα εργαστούμε σε μία κοινή βάση για το σκοπό αυτό. Μετά την υπογραφή της σύμβασης με την κυβέρνηση, έχουμε ξεκινήσει διερευνητικά να εξετάζουμε τις δυνατότητες των αεροδρομίων που θα επενδύσουμε και θα διαχειριστούμε και κάνουμε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, για να καταγράψουμε τα προβλήματα και τις προτεραιότητες που υπάρχουν, έχοντας δημιουργήσει ομάδες καταγραφής για κάθε περιοχή.
Εκτιμούμε ότι θ' αναλάβουμε τη διαχείριση του αεροδρομίου το Νοέμβριο και ότι θα ξεκινήσουμε μέσα στο χειμώνα του 2017 τις πρώτες επείγουσες επισκευές και βελτιώσεις. Φυσικά όλοι γνωρίζετε τα προβλήματα που υπάρχουν και ότι το αεροδρόμιο της Λέσβου, για να υπηρετήσει τους σκοπούς που όλοι επιθυμούμε, θα πρέπει να αναπτυχθεί και να επεκταθεί. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει άμεσα το φετινό χειμώνα, θέλω να πιστεύω όμως, ότι θα μπουν οι βάσεις, ώστε να προχωρήσει μέσα στα επόμενα δύο τέσσερα χρόνια».
 
ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ & ΔΟΥΛΕΙΑ
Παίρνοντας το λόγο, ο διευθυντής του τμήματος ανάπτυξης του ομίλου «Καπελούζος» Κ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η Fraport και η εταιρεία «Καπελούζος» που συνεργάζεται μαζί της, είναι ως ομάδα ο μεγαλύτερος επενδυτής της ελληνικής οικονομίας.
«Η Λέσβος ως νησί, έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και πολλές δυνατότητες. Είναι μεγάλο και διαθέτει πολλά και διαφορετικά χαρίσματα, που όταν αξιοποιηθούν σωστά, θα αποδώσουν τα μέγιστα στην οικονομία του τόπου. Κατά την άποψή μου, όλα είναι ζήτημα καλής προετοιμασίας και δουλειάς, ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα».
Ακολούθως, οι φορείς της Λέσβου έθεσαν διάφορα ζητήματα, όπως την προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, την επέκταση του αεροδρομίου, τη φημολογούμενη αύξηση των τελών, καθώς και την προώθηση τοπικών προϊόντων μέσω των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου της Λέσβου.
Οι περισσότεροι από τους φορείς, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία του νησιού και ο τουρισμός ειδικότερα, ζητώντας από τα στελέχη της εταιρείας να βάλουν σε προτεραιότητα την αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμιο του νησιού μας και την αλλαγή της εικόνας του.
Απαντώντας στα διάφορα ερωτήματα που τέθηκαν, ο Στ. Σούλτε τόνισε ότι η Fraport είναι διαχειρίστρια δεκάδων μικρών και μεγάλων αεροδρομίων σε όλο τον κόσμο, επομένως έχει και την τεχνογνωσία, αλλά και την εμπειρία για την καλή λειτουργία.
«Σε ότι αφορά το ζήτημα των τελών, θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος τα πρώτα χρόνια, όπου οι αυξήσεις θα είναι πολύ μικρές και θα έχουν περισσότερο χαρακτήρα εξορθολογισμού και κάλυψης των διαφορών που υπάρχουν. Όπως και να έχει, στόχος μας είναι να αυξήσουμε την κίνηση στο αεροδρόμιο και να έχουμε όσο το δυνατόν πιο πολλούς επιβάτες, κάτι που θα επιτευχθεί μόνο με μια ορθή τιμολογιακή πολιτική και όχι με μεγάλη αύξηση των τελών. Το αντίθετο θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημία παρά κέρδος για την εταιρεία μας, αλλά και για τον τόπο ειδικότερα.
Σε ότι αφορά το θέμα της προσέλκυσης εταιρειών χαμηλού κόστους, θεωρώ ότι αυτό μπορεί να γίνει με καλή συνεργασία και από τις δύο πλευρές και με σχεδιασμό μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης».
Τέλος, προτίθενται να συνεργαστούν με τους τοπικούς φορείς και το Επιμελητήριο, για την προώθηση και των τοπικών προϊόντων.


Μ. Χατζηγεωργίου/ εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις