Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους με το Γεωπάρκο Sanquingshan από την Κίνα
Με την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Γεωπάρκου Sanqingshan και του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη στη Λέσβο 8μελούς υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας από την Κίνα, που επισκέφθηκε τη Λέσβο προκειμένου να επισκεφτούν το Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σιγρι και να ενημερωθούν για τον τρόπο ανάδειξης του φυσικού μνημείου καθώς και την εκθεσιακή παρουσίαση των απολιθωμάτων στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου .
Επικεφαλής της κινέζικης αντιπροσωπείας είναι ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης MAOLIN XIE, ο Αντιδήμαρχος της Πόλης Shangrao YINJIAN ZHU, ο Γενικός Διευθυντής της Κυβέρνησης της Επαρχίας ZHIFEI XIAO. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει επίσης ο Αν. Διευθυντής του Γεωπάρκου Γεωπάρκο Sanquingshan QIZHI ZHA.
Στόχος της συμφωνίας που υπέγραψε ο Διευθυντής του Μουσείου Αν. Καθηγητής Νίκος Ζούρος και ο Αν Διευθυντής του Γεωπάρκου Γεωπάρκο Sanquingshan Qizhi Zha είναι η ενίσχυση των δυνατοτήτων περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Sanqingshan στους τομείς της έρευνας, της προστασίας της γεωλογικής κληρονομιάς, της εκπαίδευσης και της προβολής των φυσικών μνημείων των δύο περιοχών
Ειδικότερα η συμφωνία προβλέπει:
(a) Την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ερευνητικών αποτελεσμάτων και τεχνολογικών εφαρμογών στους τομείς της συντήρησης απολιθωμάτων, προστασίας και συντήρησης φυσικών μνημείων, διαχείρισης προστατευταίων περιοχών, ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών καθώς και στους τομείς της εκθεσιακής παρουσίασης μουσειακών συλλογών και οργάνωσης, λειτουργίας και προβολής Μουσείων.
(b) Συνεργασία στους τομείς της έρευνας, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της κατάρτισης προσωπικού, ανάπτυξη και διαχείριση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, διασύνδεση μουσείων, προβολή και δράσεις των δύο γεωπάρκων.
(c) Συνεργασία στην προβολή των δύο περιοχών αντίστοιχα στις δύο χώρες μέσω διαφημιστικών δράσεων αντίστοιχα στις δύο χώρες
(d) Συνεργασία στην παραγωγή κοινών θεματικών εκθέσεων, εκδόσεων και λοιπών υλικών για την προβολή των δύο περιοχών
(e) Ανταλλαγή περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων μεταξύ των δύο περιοχών
(f) Κάθε άλλη μορφή συνεργασίας που θα αποφασισθεί από κοινού.
Συναντήσεις με τοπικές αρχές και φορείς
Η αντιπροσωπεία από την Κίνα έφτασε στη Λέσβο την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου και την υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Γιάννης Τσακίρης και ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Αναπλ. Καθ. Νίκος Ζούρος.
Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσο Γιακαλή στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γιακαλής αφού τους καλωσόρισε, αναφέρθηκε στην φυσιογνωμία των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους για την προσέλκυση επισκεπτών και την ανάπτυξη του τουρισμού. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα της Λέσβου, όπως το λάδι και το ούζο και στον τρόπο ανάδειξής τους.
Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου επισκεφθήκαν τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής όπου τους υποδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Σπιλάνης και ακολούθησε συσκεψη στην οποία παραβρέθηκε επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθ. Πάρις Τσάρτας, ο ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Γιάννης Τσακίρης και ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Αναπλ. Καθ. Νίκος Ζούρος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Σπιλάνης ενημερώθηκε από την αντιπροσωπεία για το σκοπό της επίσκεψης της στη Λέσβο και αναφέρθηκε στην σημασία της αξιοποίησης όλων των φυσικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουν τα νησιά του Αιγαίου, όπως άλλωστε είναι η φιλοσοφία των γεωπάρκων, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, προκειμένου να προωθηθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη. Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του Πανεπιστήμιου στην προσπάθεια αυτή και αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και ειδικότερα στον τομέα της ανάπτυξης του οικοτουρισμού.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας ανάφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τα Πανεπιστήμια της επαρχίας Jiangxi, όπως το Πανεπιστήμιο της Nanchang (NCU), πρωτεύουσας της επαρχίας Jiangxi, το Πανεπιστήμιο Jinggangshan, το Jiangxi Normal University (JXNU) και το Jiangxi University of Science and Technology. Ειδικότερα, πρότεινε την ανάπτυξη συνεργασιών σε ερευνητικό επίπεδο σε θέματα ανάδειξης και διαχείρισης φυσικών μνημείων σε περιοχές Γεωπάρκων.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Κινεζική Αντιπροσωπεία έγινε δεκτή στο Δημαρχείο από το Δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο. Στη συσκεψη που ακολούθησε παραβρεθήκαν ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Θράσος Καλογρίδης.
Ο επικεφαλής της Κινεζικής αντιπροσωπείας, κ. Maolin Xie, εξήγησε στο Δήμαρχο ότι σκοπός της επίσκεψης στη Λέσβο είναι να διαπιστώσουν τον τρόπο λειτουργίας και τις δραστηριότητες του Γεωπάρκου της Λέσβου και να επισκεφθούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, που βρίσκεται στο Σίγρι, για να γνωρίσουν από κοντά την μεθοδολογία για την εκθεσιακή παρουσίαση του Απολιθωμένου Δάσους καθώς βρίσκονται στην διαδικασία κατάρτισης του εκθεσιακού προγράμματος του αντιστοίχου Μουσείου που που κατασκευάζεται στο Κινεζικό Γεωπάρκο.
Πληροφορήθηκαν επίσης ότι όπως η δική τους περιοχή βρίσκεται υπό αξιολόγηση για ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, και ο Δήμος Λέσβου έχει υποβάλει αίτημα προς την UNESCO, να αναγνωρισθεί ολόκληρο το νησί μας ως Γεωπάρκο, οι οποίες αιτήσεις θα κριθούν στην ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της UNESCO, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Πόρτο της Πορτογαλίας, στις 20 Σεπτεμβρίου 2012. Ο επικεφαλής και τα μέλη της Κινεζικής αντιπροσωπείας εξέφρασαν στον κ. Βουνάτσο τον μεγάλο ενθουσιασμό τους από την επίσκεψή τους στον τόπο μας και τον συνεχάρησαν για την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής να ζητήσει την αναγνώριση από την UNESCO ως Γεωπάρκο, γιατί συγκεντρώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας τέτοιας μεγάλης αναγνώρισης.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Κινεζικής αντιπροσωπείας για την επίσκεψη, τους έθεσε ζητήματα στενότερης συνεργασίας για τη δυνατότητα εξαγωγών Λεσβιακών προϊόντων στη μεγάλη αυτή Χώρα, ανάπτυξης τουριστικών και πολιτιστικών σχέσεων, προς όφελος και των δυο μερών.
Η Κινεζική αντιπροσωπεία προσκάλεσε το Δήμαρχο να επισκεφθεί την περιοχή τους και υποσχέθηκαν να θέσουν το θέμα της αδελφοποίησης της Λέσβου, με την Επαρχία Jiangxi. Τέλος, έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και παράθεση τιμητικού δείπνου, στους αντιπροσώπους της Κινεζικής Επαρχίας.
Επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος
Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε επίσκεψη στο Γεωπάρκο Απολιθωμένου Δάσους και γνωριμία με τα φυσικά μνημεία της Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ενημερώθηκαν από το Διευθυντή του Μουσείου κ. Ν. Ζούρο για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό μνημείο με παγκόσμια ακτινοβολία, τα ευρήματα των ανασκαφών που αποκαλύπτουν ένα μοναδικό στο είδος του απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα με πάνω από 50 είδη φυτών και αρκετά είδη ζώων, καθώς και τις καινοτόμες δράσεις του Μουσείου στον τομέα της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ειδική αναφορά έγινε για το νέο Πάρκο Νησιώπης, το οποίο αποτελεί το πρώτο θαλάσσιο πάρκο Απολιθωμένου Δάσους.
Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και το Πάρκο Σιγρίου όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο ανάδειξης και παρουσίασης του Απολιθωμένου Δάσους. Ακολούθησε επίσκεψη στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους όπου ο Διευθυντής του Μουσείου κ. Ν. Ζούρος τους ενημέρωσε για τα εκτεταμένα προγράμματα ανασκαφής, συντήρησης και προστασίας απολιθωμάτων που υλοποιεί το Μουσείο.
To Γεωπάρκο του Βουνού Sanquing
To Γεωπάρκο του Βουνού Sanquing έχει χαρακτηρισθεί ήδη Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και Απόθεμα της Βιόσφαιρας, ενώ βρίσκεται υπό εξέταση ο φάκελος υποψηφιότητας του για ένταξη στο Παγκόσμιο Δικτυο Γεωπάρκων όπως συμβαίνει και με το Γεωπάρκο Λέσβου.
To Γεωπάρκο του Βουνού Sanquing αποτελεί μια ορεινή περιοχή από γρανιτικά πετρώματα τα οποία έχουν σχηματίσει εντυπωσιακότατες βραχομορφές από λεπτές κολώνες και κορυφές που δημιουργούν ένα πελώριο πέτρινο δάσος το οποίο περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακά πλούσιο σύγχρονο δασικό οικοσύστημα με πολλά σπάνια και απειλούμενα φυτά και ζώα, ανάμεσα στα οποία ενδημικά είδη φυτών μοναδικά στη Κίνα. Αποτελεί επίσης ένα πολιτιστικό πάρκο ιδιαίτερης αξίας καθώς αποτελεί έναν από τους πιο ιερούς τόπους του ταοϊσμού με αρχαίους ναούς, παρεκκλήσια και άλλα μνημεία που είναι επισκέψιμο χάρης στο τεράστιο δίκτυο μονοπατιών και 15.000 σκαλοπάτια χαραγμένα στα γρανιτικά πετρώματα που οδηγούν στην κορυφή του βουνού. Αποτελεί λοιπόν ένα ιδιαίτερο γεωλογικό μνημείο, ένα βοτανικό παράδεισο και ένα πολιτιστικό μνημείο που δέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 3 εκατομμύρια επισκέπτες.