Τουριστικοί πράκτορες της fedHATTA στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου επισκέφτηκαν την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017 τουριστικοί πράκτορες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού fedHATTA, οι οποίοι βρέθηκαν στη Λέσβο στα πλαίσια συμμετοχής τους στην ημερίδα «Οι Ιδιαιτερότητες του Τουριστικού Προϊόντος στην Λέσβο και στο Βορειανατολικό Αιγαίο. Ισχυρά Σημεία και Προϋποθέσεις Ανάκαμψης» που οργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Λέσβου, το Επιμελητήριο Λέσβου και η Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου.
Οι τουριστικοί πράκτορες κατά την παραμονή τους στο Μουσείο παρακολούθησαν αρχικά την ειδική παρουσίαση στην αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων του Μουσείου και ενημερώθηκαν για τη διαδικασία της απολίθωσης, την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο, τη χλωρίδα και πανίδα του Απολιθωμένου Δάσους και την ποικιλία των διαφόρων ειδών φυτικών απολιθωμάτων που έχουν ανακαλυφθεί.
Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και γνώρισαν την ιστορία δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους και τα απολιθώματα που συγκροτούν το μοναδικό αυτό μνημείο της φύσης καθώς τη γεωλογική ιστορία της εξέλιξης του Αιγαίου μέσα από τις εντυπωσιακές μακέτες και τα εκθέματα του Μουσείου.
Οι τουριστικοί πράκτορες είχαν επίσης την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Πάρκο Σιγρίου, όπου θαύμασαν τα ευρήματα των ανασκαφών, τα εντυπωσιακά ριζικά συστήματα και τους ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων και γνώρισαν την μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους.
Στο τέλος της επίσκεψής τους οι τουριστικοί πράκτορες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού fedHATTA αναφέρθηκαν στις άριστες υπηρεσίες που προσφέρει το Μουσείο και δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος και τον τρόπο ανάδειξής του.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού fedHATTA κ. Τσιλίδης Λύσανδρος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αναφέρθηκε στη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους και έδωσε τα συγχαρητήριά του στο Διευθυντή και το προσωπικό του Μουσείου για τις προσπάθειές τους.
Γνωριμία με τη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO
Στα πλαίσια της ημερίδας «Οι Ιδιαιτερότητες του Τουριστικού Προϊόντος στην Λέσβο και στο Βορειανατολικό Αιγαίο. Ισχυρά Σημεία και Προϋποθέσεις Ανάκαμψης» που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου 2017 και διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Λέσβου, το Επιμελητήριο Λέσβου και η Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου στο Επιμελητήριο Λέσβου, παρουσιάσθηκε η εισήγηση "ΛΕΣΒΟΣ το νησί της φύσης και του πολιτισμού", οι μοναδικότητες της Λέσβου - δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού από το Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Καθ. Ν. Ζούρο. Ειδικότερα παρουσίασε τους ιδιαίτερους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους της Λέσβου που συνέβαλαν στην αναγνώριση της ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και συγκεκριμένα τα ιδιαίτερα τοπία, τα γεωλογικά μνημεία και το μοναδικό απολιθωμένο δάσος, τους οικοτόπους και τους υγροτόπους, την χλωρίδα και την πανίδα, τα πολιτιστικά μνημεία και το δίκτυο των Μουσείων που συγκροτούν ένα μοναδικό μωσαϊκό ενδιαφερόντων για τους απαιτητικούς επισκέπτες.
Παράλληλα παρουσίασε τη Λέσβο ως ιδανικό προορισμό για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τις δυνατότητες που υπάρχουν για την πραγματοποίηση ποικιλίας δραστηριοτήτων (trekking, cycling, diving, wind-surfing, sailing, horse-riding, climbing και πολλά ακόμη).
Τόνισε τέλος ότι η αναγνώρισή της ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO προσφέρει μεγάλες δυνατότητες καθώς αποτελεί αναγνωρίσιμη σφραγίδα ποιότητας ιδιαίτερα για τους επισκέπτες που προέρχονται από τις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.