Τα Ευρωπαϊκά Μουσεία στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Θετικές εντυπώσεις αποκόμισαν οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων που οργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου κατά την επίσκεψη τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οι εκπρόσωποι Μουσείων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενημερώθηκαν από τον κ. Ηλία Βαλιάκο, γεωλόγο του Μουσείου, για τη δημιουργία και μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την εξέλιξη των φυτών από τα πρώτα απολιθώματα που βρέθηκαν στην Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια μέχρι τα σύγχρονα φυτά του νησιού, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου αλλά και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου παρακολουθώντας την ειδική οπτικοακουστική προβολή που έχει δημιουργήσει το Μουσείο.
Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του Μουσείου και τις εγκαταστάσεις του. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την ανάδειξη, προστασία και προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και παρουσιάστηκαν τα επιστημονικά δεδομένα που συνθέτουν την αξία και την μοναδικότητα του μνημείου, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα νέα ευρήματα που έφεραν στο φως οι πρόσφατες ανασκαφές.
Ακολούθησε περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημέρωσή τους για τη σημασία των απολιθωμάτων και τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου. Στην αίθουσα «Η εξέλιξη της ζωής – Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» ενημερώθηκαν για γνώρισαν τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους και περιεργάσθηκαν με ενδιαφέρον τα εξαιρετικά φυτικά και ζωικά απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσος, ενώ στον εκθεσιακό χώρο «Εξέλιξη του Αιγαίου» γνώρισαν τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου και το εντυπωσιακό φαινόμενο της ηφαιστειότητας το οποίο συνδέεται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.
Επισκέφτηκαν επίσης τους χώρους του υπαίθριου Πάρκου Σιγρίου και γνώρισαν τις θέσεις όπου έχουν αποκαλυφθεί οι μοναδικές στον κόσμο ρίζες κωνοφόρων δένδρων που αποδεικνύουν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους.
Η επίσκεψη στο Μουσείο ολοκληρώθηκε με περιήγηση και γνωριμία με τα παραδοσιακά προϊόντα της Λέσβου που παρασκευάζουν οι παραγωγοί και οι Γυναικείοι Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί της Λέσβου, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα.