Skip to main content

«Παγκόσμια Γεωπάρκα Unesco» - Παρουσίαση του νέου Προγράμματος στη Θεσσαλονίκη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: Προκλήσεις & Προοπτικές» την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO για την παρουσίαση του νέου Προγράμματος  της UNESCO για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 στο πλαίσιο του 27ου Money Show.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα UNESCO κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για εξωστρέφεια και αξιοποίηση των τοπικών πόρων και πλεονεκτημάτων ως μια παράμετρο των δράσεων που απαιτούνται για την έξοδο από την κρίση και τόνισε ότι η αξαιοποίηση του νέου Προγράμματος της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» μπορεί να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κα. Μαρία Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου - Τζιτζικώστα παρουσίασε το νέο Πρόγραμμα της UNESCO “Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO”, το οποίο καθιερώνει την αναγνώριση περιοχών που διαθέτουν ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά με διεθνή αναγνώριση, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, που συνεδρίασε στις 17 Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Επίσης, ανέφερε ότι το νέο Πρόγραμμα του Οργανισμού αναδεικνύει τις μοναδικές ευκαιρίες που ανοίγονται για τις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες μπορούν να αναδειχθούν σε εναλλακτικούς προορισμούς, με ταυτόχρονη τόνωση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων & Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων UNESCO, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη Ελληνική συμβολή στη δημιουργία του Προγράμματος, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες ενέργειες –με την στήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO- προκειμένου να εγκριθεί το νέο Πρόγραμμα της UNESCO από τη Γενική Διάσκεψη του Οργανισμού.

Η δημιουργία του Προγράμματος βρίσκει την Ελλάδα σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, ανέφερε ο Καθηγητής Ν. Ζούρος, καθώς η χώρα μας διαθέτει ήδη πέντε περιοχές που χαρακτηρίζονται πλέον ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO»: το νησί της Λέσβου, η περιοχή του Ψηλορείτη, η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού, καθώς επίσης και η περιοχή Σητείας. Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων υπογράμμισε ότι τα Γεωπάρκα UNESCO αναδεικνύουν τον πλούτο περιοχών που δεν είχαν την τύχη να είναι στο επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης, με έναν βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. 

Στα πλαίσια της εκδήλωσης εκδηλώθηκε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο Πρόγραμμα της UNESCO από φορείς της Βόρειας Ελλάδας, μέσω ερωτήσεων, τοποθετήσεων και συζητήσεων για τη δημιουργία Γεωπάρκων στη Βόρεια Ελλάδα και τις δυνατότητες ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας στον τομέα των Γεωπάρκων και τον τρόπο που μπορούν να συμβάλλουν στη ενίσχυση του εθνικού τουριστικού προϊόντος, στην ανάκαμψη της οικονομίας και στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας.

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις