Skip to main content

Ο Δήμαρχος και επικεφαλής του Γεωπάρκου Kula από την Τουρκία επισκέπτεται τη Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
O Δήμαρχος και επικεφαλής του Γεωπάρκου Kula από την Τουρκία επισκέπτεται την Λέσβο
Στόχος η στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο Γεωπάρκων

Αντιπροσωπεία από το Γεωπάρκο Kula της Τουρκίας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου, με επικεφαλής το Δήμαρχο της πόλης Kula κ. Hüsegin Tosun, ο οποίος επέλεξε τη Λέσβο για την πρώτη του επίσημη επίσκεψή ως Δήμαρχος, από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2014.  Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε επίσης ο κ. Erdal Gumus, στέλεχος του Γεωπάρκου Kula.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Λέσβο, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε την Πέμπτη 8 Μαΐου με το Δήμαρχο Λέσβου κ. Δημήτριο Φ. Βουνάτσο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν θέματα στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο Γεωπάρκων αλλά και τα προβλήματα και οι προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων και  προσέκλυσης επισκεπτών από την γειτονική μας χώρα.

Στο Σίγρι, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Λέσβου κ. Απόστολο Αθανασιάδη, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρει η ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και αναδείχθηκαν θέματα συνεργασίας, ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού. Επίσης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου κ. Παύλο Τσίκνα και συζήτησαν για θέματα τουριστικής ανάπτυξης σε σχέση με την ανακήρυξη των δύο περιοχών ως Γεωπάρκα.

Την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014 επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συναντήθηκαν με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Σουλακέλλη, από τον οποίο ενημερώθηκαν για τη συμμετοχή φοιτητών από την Τουρκία στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Γνωριμία με το Γεωπάρκο Λέσβου

Το πρόγραμμα επίσκεψης στο Γεωπάρκο Λέσβου ξεκίνησε με γνωριμία τους με την ποικιλία του λεσβιακού τοπίου. Επισκέφθηκαν τους Κόλπους Γέρας και Καλλονής και ακολουθώντας τη «Διαδρομή της Λάβας», ενημερώθηκαν για τα γεωλογικά και φυσικά μνημεία από τη Μυτιλήνη προς τη δυτική Λέσβο καθώς και τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.

Στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους και θαύμασαν τους γιγάντιους κορμούς των απολιθωμένων δέντρων, μέσα από τις περιπατητικές διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα ανασκαφών, συντηρήσεων και ανάδειξης των ευρημάτων.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, όπου και ενημερώθηκαν από το Διευθυντή του Μουσείου Καθ. Νίκο Ζούρο για τη λειτουργία του Μουσείου, τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους και περιηγήθηκαν στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου. Επίσης, γνώρισαν από κοντά τις υπηρεσίες που προσφέρει στον επισκέπτη το Μουσείο και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της Λέσβου που προβάλλονται από το Μουσείο στα πλαίσια της Γιορτής Αγροτουρισμού.

Την δεύτερη ημέρα της παραμονής τους στη Λέσβο, η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου στη Μυτιλήνη, όπου και πληροφορήθηκαν για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές εργασίες του Μουσείου και γνώρισαν το έντυπο και εκπαιδευτικό υλικό που έχει εκδοθεί σε διάφορες γλώσσες. Ακολούθως περιηγήθηκαν στο Κάστρο Μυτιλήνης και τα μνημεία της Μυτιλήνης. Η επίσκεψή τους στο Γεωπάρκο Λέσβου ολοκληρώθηκε με περιήγηση στα ηφαιστειακά μνημεία του Μανταμάδου, της Πέτρας και του Μολύβου.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την επίσκεψή τους στο Γεωπάρκο Λέσβου, το Απολιθωμένο Δάσος και τα γεωλογικά και φυσικά μνημεία της Λέσβου, καθώς και τις επαφές που είχαν με τοπικούς φορείς.

Ευχαρίστησαν θερμά τον Καθ. Νίκο Ζούρο για την πολυεπίπεδη ενημέρωσή του για το Γεωπάρκο Λέσβου και την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και τη θερμή φιλοξενία και εξέφρασαν την επιθυμία η συνεργασία μεταξύ των δύο Γεωπάρκων να συνεχιστεί εντατικά και να αποβεί χρήσιμη και για τα δύο Γεωπάρκα με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού. 

 

Το Γεωπάρκο Kula της Τουρκίας

To Γεωπάρκο Kula περιλαμβάνει την περιοχή Katakekaumene, δηλαδή την Καμένη Χώρα. Η ονομασία Katakekaumene προέρχεται από την ελληνική λέξη «Κατακεκαμμένο» καθώς πρόκειται για περιοχή με έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία ξεκίνησε πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια και κράτησε περίπου μέχρι πριν από 12 χιλιάδες χρόνια. Το Γεωπάρκο καλύπτει μια έκταση μεγαλύτερη από 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μεταξύ της περιφέρειας Kula, της επαρχίας Manisa και των οικισμών Adala και Gökeyüp της περιφέρειας Salihli. Σε αυτήν την περιοχή, έχει καταγραφεί η ιστορία της δημιουργίας του γήινου φλοιού και η ιστορία χιλιάδων χρόνων πολιτισμού στην Ανατολία.

Η «Καμένη Χώρα», μια περιοχή που καλύπτεται από περισσότερους από 80 ηφαιστειακούς κώνους, νέες βασαλτικές λάβες, βασαλτικά πλατώ και ηφαιστειακή στάχτη επάνω στην οποία ο ποταμός Gediz έχει σκάψει βαθειά φαράγγια, φανερώνει ένα εκπληκτικό κεφάλαιο της εξέλιξης του φλοιού κατά τις πιο πρόσφατες γεωλογικές εποχές. Εκτός από τις ηφαιστειακές δομές, το Γεωπάρκο Kula, διαθέτει εντυπωσιακές μορφές διάβρωσης, πλούτο γεωθερμικών πόρων και μεταλλικών νερών. Στο γεωλογικό αυτό περιβάλλον έχει αναπτυχθεί ένας πλούσιος πολιτισμός ο οποίος έχει φιλοξενήσει οικισμούς και θρησκευτικά κέντρα από την αρχαιότητα.

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Τελευταίες ειδήσεις
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις