Skip to main content

Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους: Δράσεις για επισκέπτες με προβλήματα όρασης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Ημερίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων - ICOM «Εκπαιδευτικές δράσεις για ειδικές κοινωνικές ομάδες» Δράσεις ενημέρωσης για επισκέπτες με προβλήματα όρασης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετείχε στην Ημερίδα «Εκπαιδευτικές δράσεις για ειδικές κοινωνικές ομάδες» που οργάνωσε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ICOM - Ελληνικό Τμήμα, το οποίο συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια από την ίδρυσή του, και ειδικότερα η Ομάδα Εργασίας για την Εκπαίδευση και τις Πολιτιστικές Δράσεις στα Μουσεία ICOM-CECA. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013 στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού στην Αθήνα και συμμετείχαν μέλη του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, εκπρόσωποι υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, διευθυντές Μουσείων και φορέων πολιτισμού από όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μουσειακής εκπαίδευσης.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετείχε στην ημερίδα παρουσιάζοντας τις νέες δράσεις ενημέρωσης για επισκέπτες με προβλήματα όρασης που σχεδίασε και υλοποιεί με επιστημονικό υπεύθυνο το Αναπλ. Καθ. Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από την κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.

Το Μουσείο από την ίδρυσή του έχει ως στόχο να λειτουργεί ως ένα σύγχρονο ζωντανό Μουσείο, πόλο έλξης επισκεπτών, ανοικτό στην κοινωνία και τους επισκέπτες του, ικανό να επικοινωνεί μαζί τους με τρόπο ελκυστικό, κατανοητό και έγκυρο. Στα πλαίσια αυτά οργάνωσε ειδικές δράσεις ενημέρωσης με θέματα σχετικά με το Απολιθωμένο Δάσος και τη γεωλογική ιστορία της Λέσβου και του Αιγαίου για επισκέπτες με προβλήματα όρασης. Για την υλοποίησή τους πραγματοποιήθηκε ειδική προετοιμασία, επιλέχθηκαν κατάλληλα τμήματα απολιθωμένων κορμών, κλαδιών, καρπών, φύλλων και ριζικών συστημάτων και οργανώθηκε η σειρά επίσκεψής τους. Σε κάθε απολιθωμένο εύρημα, τα άτομα με προβλήματα όρασης, έχει σχεδιαστεί ώστε μέσω της ψηλάφησης να μπορούν να ανακαλύψουν και ένα χαρακτηριστικό του Απολιθωμένου Δάσους. Παράλληλα, προετοιμάστηκε προφορική ενημέρωση η οποία εμπλουτίστηκε με ειδικά ακουστικά εφέ με τη βοήθεια της οποίας γίνεται αρχικά η ενημέρωση των επισκεπτών με προβλήματα όρασης για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, την ποικιλία των φυτικών απολιθωμάτων του, τη μοναδικότητά του και τη σημασία του στην κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου.

Οι δράσεις ενημέρωσης για άτομα με προβλήματα όρασης έχουν ήδη μεγάλη ανταπόκριση από τους επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους και ειδικά από επισκέπτες του εξωτερικού. Πρόκειται για δράσεις που αναπτύσσονται με εντατικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια στον ευρωπαϊκό χώρο και ειδικότερα στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πρωτοπορώντας σ’ αυτόν τον τομέα έχει καταφέρει να προσελκύσει τα τελευταία χρόνια τουρίστες αυτού του ειδικού τομέα τουρισμού.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις