Με επιτυχία οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2011
Με επιτυχία γιορτάστηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011 οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2011.
Το θέμα των φετινών εκδηλώσεων που οργάνωσε το Μουσείο ήταν «Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου». Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με την επιλογή του φετινού θέματος είχε ως στόχο να γνωρίσει στο κοινό το φαινόμενο της ηφαιστειότητας στον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό χώρο, τη σημασία του για την γεωλογική ιστορία και εξέλιξη του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια καθώς και τη συμβολή του στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.
Οι επισκέπτες του Μουσείου καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση με θέμα «Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην αιωνιότητα – Η διαδικασία της απολίθωσης», να περιηγηθούν στην εκθεσιακή ενότητα «Ηφαιστειότητα – Ηφαίστεια και Ηφαιστειακά πετρώματα», να γνωρίσουν το φαινόμενο της απολίθωσης και τα μοναδικά φυτικά απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην περιοδική έκθεση «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες και σκαριά» της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.
Στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο οποίος αποτελεί πλέον θεσμό, συμμετείχαν όλες οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού. Στόχος των εκδηλώσεων ήταν να προβληθεί η ευρωπαϊκή διάσταση, να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, να συνειδητοποιήσουν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτιστική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική ταυτότητα, αλλά και να προωθηθεί η ενίσχυση της συλλογικής μας μνήμης ως Ευρωπαίοι πολίτες.
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) γιορτάστηκαν στη χώρα μας για δέκατη έβδομη συνεχόμενη χρονιά με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Εθνικός συντονιστής του προγράμματος ήταν το Τμήμα Δημοσίων Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.