Skip to main content

Κυβερνητική αντιπροσωπεία από την Ταϊλάνδη επισκέπτεται το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Πολυμελής υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία της Ταϊλάνδης επισκέπτεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Γεωπάρκο Λέσβου

 

Πολυμελής υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία κυβερνητικών στελεχών της Ταϊλάνδης, του Μουσείου Απολιθωμένων Δέντρων, του Βορειανατολικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Απολιθωμένου Ξύλου και του Πανεπιστημίου Nakhon Ratchasima Rajabhat της Ταϊλάνδης επισκέπτονται στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2014 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Γεωπάρκο Λέσβου.

Στην αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από 32 άτομα, συμμετέχουν ο Κυβερνήτης της Επαρχίας Tak της Ταϊλάνδης κ. SOMCHAI HATAYATANTI, ο Κυβερνήτης της Επαρχίας Satun της Ταϊλάνδης κ. NUACHAI JIRAAPIRAK, οι Αντικυβερνήτες και ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης της Επαρχίας Tak καθώς και πολλοί κυβερνητικοί, καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές του Βορειανατολικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Απολιθωμένου Ξύλου και του Πανεπιστημίου Nakhon Ratchasima Rajabhat της Ταϊλάνδης.

Πρόκειται για τη δεύτερη αντιπροσωπεία από την Ταϊλάνδη που επισκέπτεται τα τελευταία χρόνια το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο. Η πρώτη αντιπροσωπεία, αποτελούμενη κυρίως από καθηγητές πανεπιστήμιου και ερευνητικό προσωπικό πραγματοποίησε επίσκεψη στη Λέσβο από 4 έως 6 Ιουλίου 2010. Η πρώτη αυτή συνάντηση είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει τα επόμενα χρόνια μια συνεργασία μεταξύ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Μουσείου Απολιθωμένων Δέντρων της Ταϊλάνδης.

Σκοπός της τωρινής επίσκεψης της αντιπροσωπείας από την Ταϊλάνδη είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η πολυετής συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, να γνωρίσουν από κοντά τις νέες ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στον τομέα της συντήρησης του απολιθωμένου ξύλου, στη δημιουργία υποδομών ανάδειξης των απολιθωμάτων και τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών.

Η Κυβέρνηση της Ταϊλάνδης επιθυμεί παράλληλα να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία, οι ανταλλαγές για τη δημιουργία γεωπάρκων και την προστασία και ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς. Για το λόγο αυτό, τα μέλη της αντιπροσωπείας από την Ταϊλάνδη πρόκειται να γνωρίσουν από κοντά το Γεωπάρκο Λέσβου και τις δραστηριότητές του στα πλαίσια των δράσεων του ως μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, τον τρόπο ανάδειξης των γεωμνημείων καθώς και να ενισχύσουν την τεχνογνωσία τους για τον τρόπο δημιουργίας ενός Γεωπάρκου καθώς σχεδιάζουν τη δημιουργία του πρώτου Γεωπάρκου στην Ταϊλάνδη .

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας από την Ταϊλάνδη περιλαμβάνει επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Μυτιλήνης, την ενημέρωση για θέματα ανάδειξης και προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους και συζήτηση για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο Μουσείων.

Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου τα μέλη της αντιπροσωπείας από την Ταϊλάνδη θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να γνωρίσουν από κοντά το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και να ξεναγηθούν στα υπαίθρια Πάρκα και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Επίσης, θα γνωρίσουν το Γεωπάρκο Λέσβου και θα επισκεφτούν τους σημαντικότερους γεωτόπους της Λέσβου, τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία και κυρίως τις υποδομές και τις δράσεις του Μουσείου για την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους και την ανάπτυξη του γεωτουρισμού.

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας από την Ταϊλάνδη αναμένεται ότι θα βοηθήσει στην ανταλλαγή εμπειριών και στην ανάπτυξη μελλοντικών συνεργασιών για τη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών που βρίσκονται περιοχές παγκόσμιας αναγνώρισης φυτικών απολιθωμάτων και κυρίως στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα εξετασθούν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς της έρευνας, της προστασίας και ανάδειξης των γεωλογικών μνημείων και της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει δρομολογηθεί η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Μουσείου Απολιθωμένων Δέντρων της Ταϊλάνδης.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Τελευταίες ειδήσεις
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις