Ημερίδα «ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» στα πλαίσια παρουσίασης της μεγάλης έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους»
Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Ηφαίστεια του Αιγαίου» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.
Η ημερίδα ήταν η πρώτη του κύκλου επιστημονικών ημερίδων που θα πλαισιώσουν την παρουσίαση της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» και οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.
Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, μαθητές, πανεπιστημιακοί, φοιτητές, εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολλοί κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατέκλισαν το χώρο του ΝΟΗΣΙΣ.
Στην έναρξη της ημερίδας ο Καθηγητής Γεωλογίας και Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ. Σπύρος Παυλίδης παρουσίασε στους συμμετέχοντες τις γεωδυναμικές διεργασίες που δημιούργησαν τα ηφαίστεια του Αιγαίου και τις ηφαιστειακές εκρήξεις, διαδικασίες που επαναλήφθηκαν στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών στο χώρο του Αιγαίου και δημιούργησαν τη Σαμοθράκη και τη Λέσβο ως τη Σαντορίνη.
Στη συνέχεια ο ομότιμος Καθηγητής Ηφαιστειολογίας και Γεωθερμίας Α.Π.Θ. Μιχάλης Φυτίκας, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την προσωπική του συλλογή παρουσίασε τα εντυπωσιακά ηφαίστεια, τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς και γεωτόπους του Αιγαίου, μάρτυρες της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας στο Αρχιπέλαγος. Ξεκινώντας από τη Λήμνο και κάνοντας μια περιήγηση στα νησιά του Αιγαίου, τη Λέσβο και την Πάτμο, στην Κω, τη Νίσυρο, τη Σαντορίνη, τη Μήλο, τα Μέθανα και το Σουσάκι, αναφέρθηκε στο ενεργό ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου και την εξέλιξη της ηφαιστειότητας στον ελληνικό χώρο.
Ακολούθως ο Καθηγητής Σεισμολογίας του Α.Π.Θ. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος παρουσίασε τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών από την παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης από το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης (ΙΜΠΗΣ) και την πρόσφατη σεισμο-ηφαιστειακή εξέλιξή του.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση των παρευρισκόμενων στην περιοδική έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» από τον Αναπλ. Καθ. Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους»
Η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» θα είναι ανοιχτή για το κοινό στους χώρους του ΝΟΗΣΙΣ μέχρι και 30 Μαΐου 2013, διοργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της TETRAGON.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου / Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού / Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και Τουρισμού / Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού καθώς και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες που εμπλουτίζονται με εντυπωσιακά εκθέματα και διαδραστικές παρουσιάσεις.
Η κεντρική θεματική ενότητα με τίτλο «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: Από την Τηθύ στο Αιγαίο», παρουσιάζει το πολύπλοκο μωσαϊκό των ελληνικών νησιών και παραθέτει τα διάσπαρτα τεκμήρια που συναρμόζονται για να διηγηθούν ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής του Αιγαίου που γεννήθηκε από τον ωκεανό της Τηθύος για να σχηματίσει στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγιήδας.
Η δεύτερη ενότητα «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα» παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες στο Αιγαίο, την ηφαιστειότητα και την σεισμικότητα που διαμόρφωσαν καθοριστικά το Αρχιπέλαγος. Μια διαδικασία με μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις και σεισμικά γεγονότα που επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα σε εκατομμύρια έτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η τρίτη ενότητα «ΓΑΙΑ: από το μύθο στην επιστήμη» είναι αφιερωμένη στην παλαιο-βιοποικιλότητα του Αιγαίου και παρουσιάζει την εντυπωσιακή εξέλιξη της ζωής της περιοχής του Αιγαίου την οποία αποδεικνύει ο πλούτος των φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί και μαρτυρούν την συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης της ζωής και των οικοσυστημάτων στην λεκάνη του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμύριων χρόνων.
Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης οργανώνονται καθημερινά εκπαιδευτικές δράσεις και ειδικές επιστημονικές ενημερώσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η επόμενη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου 2013 με θέμα «Η δημιουργία του Αιγαίου».