Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους στο Ίδρυμα Ευγενίδου - H Υπουργός Τουρισμού εγκαινίασε την μεγάλη έκθεση
Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα η επίσημη εκδήλωση - παρουσίαση της έκθεσης ΑΙΓΑΙΟΝ – Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους, παρουσία της Υπουργού Τουρισμού κας Ολγας Κεφαλογιάννη.
Η Υπουργός Τουρισμού στο χαιρετισμό της τόνισε την χαρά της για την εξαιρετική πρωτοβουλία της παρουσίασης μιας έκθεσης με υψηλή αισθητική και χρήση νέων τεχνολογιών που βοηθούν στην παρουσίαση σημαντικών εκθεμάτων, του τοπίου και της φυσικής ομορφιάς των Ελληνικών νησιών. Αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία της έκθεσης για την ανάδειξη και διεθνή προβολή των γεωλογικών μνημείων των νησιών του Αιγαίου. Επισήμανε την σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού και ευχήθηκε μετά την Αθήνα να ταξιδέψει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό προκειμένου να προβάλει τους άγνωστους αυτούς θησαυρούς του Αιγαίου τόσο στο Ελληνικό όσο και στο διεθνές κοινό. Η κα Κεφαλογιάννη έδωσε τα συγχαρητήρια τόσο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στους φορείς που συμμετείχαν στην οργάνωση και παρουσίαση της έκθεσης όσο και στο Ίδρυμα Ευγενίδη και τον Πρόεδρο κ. Λ. Ευγενίδη που είχε την πρωτοβουλία για την φιλοξενία και παρουσίαση της έκθεσης στην Αθήνα, επισημαίνοντας και την μακροχρόνια προσφορά του Ιδρύματος στην εκλαΐκευση της επιστημονικής γνώσης και την εκπαίδευση.
Το κοινό καλωσόρισε ο κύριος Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και ακολούθως ο Δρ. Νίκος Ζούρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, παρουσίασε την εισαγωγική του ομιλία.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Πρύτανης του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Καθηγητής Χ. Κοκκώσης, η Αναπλ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγήτρια Α. Πολυδωροπούλου, ο τ. Πρύτανης του ΕΜΠ Καθ. Δ. Σιμόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας Καθ. Ευθ. Λέκκας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θ. Καλογρίδης, πολλοί πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εκπρόσωποι λεσβιακών συλλόγων εκπαιδευτικοί και πολλοί προσκεκλημένοι που γέμισαν την μεγάλη αίθουσα του Πλανηταρίου.
Ο κ. Λ. Ευγενίδης, στον χαιρετισμό ανέφερε «Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Επίσημη Παρουσίαση της έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ: Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ», που έχουμε την τιμή και την χαρά να φιλοξενούμε στους χώρους μας ως τις 23 Οκτωβρίου 2014, μια σημαντική έκθεση στην οποία το Ίδρυμα Ευγενίδου παρέχει την πλήρη υποστήριξη του. Είναι μια έκθεση που κανείς δεν πρέπει να χάσει γιατί πέρα από την άρτια διεπιστημονική προσέγγιση προβάλλει την χώρα μας , την Γεωμορφολογία και τον πολιτισμό, της με τρόπο στιβαρό και συνάμα σύγχρονο. Πιστεύουμε και στηρίζουμε την προσπάθεια όλων μας να παρουσίασουμε την Ελλάδα με τον τρόπο που της αρμόζει, και είμαστε πεπεισμένοι ότι το ταξίδι της έκθεσης τούτης στην Ευρώπη αλλά και πέρα από τον Ατλαντικό θα προσφέρει στην νέα γενιά και είμαστε πεπεισμένοι ότι το ταξίδι τους σε μια Ευρώπη που αλλάζει -αν και με εμπόδια- θα τους οδηγήσει σε μια καλύτερη Ιθάκη.
Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης, ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης, και ιδιαίτερα το Ίδρυμα Ευγενίδου για την φιλοξενία και την οργάνωση της προβολής της, τα Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού και Ναυτηλίας και Αιγαίου καθώς και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO που έθεσαν υπό την αιγίδα τους την έκθεση, την εταιρία ΤΕΤΡΑGON που επιμελήθηκε την εκθεσιακή παρουσίαση, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και τους χορηγούς που συνέπραξαν για την πραγματοποίησή της, τους εκπαιδευτικούς που την αγκάλισαν καθώς και τα μέσα ενημέρωσης για την προβολή της.
Στη συνέχεια μέσα από την προβολή πλούσιου φωτογραφικού υλικού παρουσίασε τις τρεις θεματικές ενότητες της έκθεσης και ταξίδεψε τους συμμετέχοντες στον χώρο του Αιγαίου, τα μοναδικά φυσικά και γεωλογικά μνημεία του και την δυαντοτητα τους να διηγούνται ιστορίες που συνδέονται με τη δημιουργία και την γεωιστορική εξέλιξη του Ελληνικού αρχιπελάγους αλλά και με τις διεργασίες και τα φυσικά φαινόμενα που τα δημιούργησαν τα νησιά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Απολιθωμένο Δάσος, ένα μοναδικό φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση και τους εντυπωσιακούς γεωτόπους της Λέσβου και κάλεσε τους συμμετέχοντες να επισκεφτούν το νησί της Λέσβου και να τα γνωρίσουν από κοντά.
Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση των επισήμων προσκεκλημένων και των επισκεπτών της έκθεσης από τον Καθ. Νίκο Ζούρο και τους συνεργάτες του Μουσείουστον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν τις εντυπωσιακές εκθεματικές ενότητες και τα απολιθώματα από τα νησιά του Αιγαίου.
Εντυπωσιακά εκθέματα
Βασικό στοιχείο της έκθεσης αποτελούν τα εντυπωσιακά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η έκθεση διαρθρώνεται σε τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες που εμπλουτίζονται με εντυπωσιακά εκθέματα και διαδραστικές παρουσιάσεις.
Η κεντρική θεματική ενότητα με τίτλο «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: Από την Τηθύ στο Αιγαίο», παρουσιάζει το πολύπλοκο μωσαϊκό των ελληνικών νησιών και παραθέτει τα διάσπαρτα τεκμήρια που συναρμόζονται για να διηγηθούν ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής του Αιγαίου που γεννήθηκε από τον ωκεανό της Τηθύος για να σχηματίσει στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγιήδας, και γρήγορα κατακερματίσθηκε για να αποκτήσει σταδιακά τη σημερινή μορφή του ανάγλυφου του Ελληνικού αρχιπελάγους.
Η δεύτερη ενότητα «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα» παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες στο Αιγαίο, την ηφαιστειότητα και την σεισμικότητα που διαμόρφωσαν καθοριστικά το Αρχιπέλαγος. Μια διαδικασία με μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις και σεισμικά γεγονότα που επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα σε εκατομμύρια έτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σ’ αυτήν άλλωστε χρωστούμε την ύπαρξη μερικών από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου, όπως η Σαντορίνη, η Κως, η Νίσυρος, η Μήλος, η Κίμωλος, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη και άλλων.
Η τρίτη ενότητα «ΓΑΙΑ: από το μύθο στην επιστήμη» είναι αφιερωμένη στην παλαιο-βιοποικιλότητα του Αιγαίου και παρουσιάζει την εντυπωσιακή εξέλιξη της ζωής της περιοχής του Αιγαίου την οποία αποδεικνύει ο πλούτος των φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί και μαρτυρούν την συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης της ζωής και των οικοσυστημάτων στην λεκάνη του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμύριων χρόνων.
Ο πλούτος των απολιθωμάτων του Αιγαίου, περιλαμβάνει το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, τα απολιθώματα θηλαστικών αλλά και την πρώιμη παρουσία των ανθρωπίδων. Μορφές σύγχρονων δέντρων με τις αντίστοιχες απολιθωμένες προγονικές μορφές τους και ανάμεσά τους αναπαραστάσεις ζώων, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο για τον επισκέπτη.
Την έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της TETRAGON. Τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου καθώς και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Ώρες λειτουργίας για σχολεία: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-14:00 ανά μία ώρα. Σχολικές ομάδες θα γίνονται δεκτές ΜΟΝΟ με κράτηση στα τηλέφωνα 210 9469631-2. Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-14:00.
Ώρες λειτουργίας για το κοινό: Τετάρτη – Παρασκευή 17:00-20:00, Σάββατο – Κυριακή 10:00-20:00.
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
Οι χώροι είναι φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα. Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, sms στο 6936 177 143 ή mail στο pr@eugenfound.edu.gr. Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.
Για περισσότερες πληροφορίες ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της έκθεσης www.aegean-exhibition.org καθώς και την ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου www.lesvosmuseum.gr