Η έκθεση «Το Δάσος κάτω από το δρόμο» στη Θεσσαλονίκη
Μία νέα προσπάθεια προβολής της Λέσβου το 2017
από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Εγκαινιάζεται την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 19:00 στον εκθεσιακό χώρο «Γενί Τζαμί» στη Θεσσαλονίκη η περιοδική έκθεση «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ» που οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Δήμο Λέσβου. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη από 14 Φεβρουαρίου έως 7 Απριλίου 2017.
Θα προηγηθεί ειδική εκδήλωση - διάλεξη του Καθηγητή Νίκου Ζούρου με θέμα «Το Δάσος κάτω από τον Δρόμο» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 στην αίθουσα Δ1 του Διδασκαλείου (Αρχαιολογικού Μουσείου 29Α, απέναντι από το Γενί Τζαμί). Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ» στο Γενί Τζαμί και ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο.
Η παρουσίαση της έκθεσης «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ» αποτελεί την πρώτη εκδήλωση του νεοσύστατου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Δήμου Θεσσαλονίκης και αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, τόσο κατοίκων της Θεσσαλονίκης όσο και επισκεπτών της πόλης, ενώ ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις θα οργανωθούν για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της ευρύτερης περιοχής στην Βόρεια Ελλάδα. Ήδη έχουν μεγάλος αριθμός σχολείων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης έχουν οργανώσει την επίσκεψή τους στην έκθεση και τη συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση καθώς εστιάζει τόσο στα ευρήματα όσο και στην ανθρώπινη προσπάθεια για τη διάσωση των απολιθωμάτων.
Μέσα από τις ενότητές της παρουσιάζονται μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθωμένα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές κατά τη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, τμήμα του οποίου διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από το Σίγρι έως την Άντισσα. Παράλληλα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό όλων των φάσεων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων, χάρτες διαδρομών στις επισκέψιμες θέσεις αλλά και χάρτες αποτύπωσης όλων των απολιθωματοφόρων θέσεων, τα όργανα αποτύπωσης, τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε στάδιο όπως εργαλεία και υλικά ανασκαφής και μεταφοράς, μικροεργαλεία καθαρισμού και συντήρησης των απολιθωμάτων, μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στον επισκέπτη.
Η συγκεκριμένη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων.
Οι ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν φέρει στο φως ευρήματα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας, καθώς έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά τεκμήρια της σύνθεσης των απολιθωμένων δασών της Λέσβου και του Αιγαίου καθώς και άγνωστες λεπτομέρειες της τοπογραφίας της περιοχής και του τρόπου δημιουργίας τους. Δεκάδες μεγάλοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων, ιστάμενοι και κατακείμενοι, ριζικά συστήματα και κλαδιά δένδρων, φυλλοφόροι ορίζοντες με μεγάλη ποικιλία φύλλων μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών. Παράλληλα, τα ευρήματα αποκαλύπτουν μοναδικές πληροφορίες για τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που τα κατέστρεψαν και μέσω της διαδικασίας της απολίθωσης οδήγησαν στη δημιουργία του απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός μνημείου μοναδικής σε παγκόσμια κλίμακα σπουδαιότητας, που ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες & Ενημέρωση
Ειδικά για σχολικές ομάδες μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και ειδικές ομάδες επισκεπτών, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα οργανώσει καθημερινά ειδικές εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες.
Η έκθεση είναι πλήρως προσβάσιμη από άτομα με προβλήματα όρασης. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχει εντάξει στην έκθεση ευρήματα τα οποία οι συμμετέχοντες με προβλήματα όρασης ψηλαφούν, ενώ συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις και παρακολουθούν το τρέχον πρόγραμμα ξενάγησης. Όλες οι λεζάντες είναι γραμμένες και σε γραφή Braille.
Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη - Παρασκευή 10:00 – 18:00, Σάββατο 11:00-15:00.
Για αιτήματα ξεναγήσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα. Θάλεια – Μαρία Αλεξάκη, είτε στο τηλέφωνο 2313 318534 είτε με ηλεκτρονικό μήνυμα στο pinakothiki@thessaloniki.gr.
Πληροφορίες:
Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο)
Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη