Skip to main content

Εντυπωσιακή παρουσίαση του νέου Προγράμματος της UNESCO

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Εντυπωσιακή η παρουσίαση του νέου Προγράμματος της UNESCO την

Τετάρτη 9 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο Κρανιδιώτη στο Υπουργείο Εξωτερικών

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών η εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων για την παρουσίαση του νέου Προγράμματος  της UNESCO για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα, την Τετάρτη 9 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο Κρανιδιώτη στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν: ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Καθηγητής Δημήτριος Μάρδας, ο βουλευτής Λασιθίου και πρώην Πρόεδρος της ΝΔ, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Ηλίας Ξανθάκος, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής, κ. Αναγνωστόπουλος, οι Δήμαρχοι Κόνιτσας, Ζαγορίου, Καλαβρύτων, Ανωγείων, Σητείας και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Λέσβου από τις πέντε  περιοχές που έχουν αναγνωρισθεί ως  «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», ο Πρόεδρος του ΙΓΜΕ, Ομότ. Καθηγητής Γεωλογίας κ. Δημ. Μουντράκης, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Αριστείδης Μπαλτάς. Επίσης παραβρέθηκαν ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Ν. Θεοδωρίδης, ο Βουλευτής Γρεβενών κ. Χ. Μπγιάλας, Δήμαρχοι, στελέχη υπουργείων, καθηγητές Πανεπιστημίων, εκπρόσωποι φορέων.

Το νέο Πρόγραμμα το οποίο καθιερώνει την αναγνώριση περιοχών που διαθέτουν ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά με διεθνή αναγνώριση ως “Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO” παρουσίασαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κα Μαρία Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου - Τζιτζικώστα, και ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος,

 

Το Νέο Πρόγραμμα του Οργανισμού για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and Geoparks Program) εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, που συνεδρίασε στις 17 Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Αξίζει να υπογραμμιστεί η μεγάλη Ελληνική συμβολή στη δημιουργία του Προγράμματος, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια έγινα συντονισμένες ενέργειες –με την στήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO- προκειμένου να εγκριθεί από τη Γενική Διάσκεψη του Οργανισμού.

Η δημιουργία του Προγράμματος βρίσκει την Ελλάδα σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, ανέφερε ο Καθηγητής Ζούρος, καθώς η χώρα μας διαθέτει ήδη πέντε περιοχές που χαρακτηρίζονται πλέον ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO»: το νησί της Λέσβου, η περιοχή του Ψηλορείτη, η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού, καθώς επίσης και η περιοχή Σητείας. Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων υπογράμμισε ότι τα Γεωπάρκα UNESCO αναδεικνύουν τον πλούτο περιοχών που δεν είχαν την τύχη να είναι στο επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης, με έναν βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. 

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κυρία Μαρία Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου Τζιτζικώστα, ανέφερε ότι το νέο Πρόγραμμα του Οργανισμού αναδεικνύει τις μοναδικές ευκαιρίες που ανοίγονται για τις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες μπορούν να αναδειχθούν σε εναλλακτικούς προορισμούς, με ταυτόχρονη τόνωση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, ως ο επίσημος αντιπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού στην Ελλάδα, προωθεί τη διαμόρφωση νέας τουριστικής και επενδυτικής κουλτούρας, στο πλαίσιο της οποίας παίζει σημαντικό ρόλο η ανάδειξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογράμμισε η κα Τζιτζικώστα.

Ο Καθηγητής Μάρδας τόνισε ότι τα γεωπάρκα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό υποσύνολο της πολιτικής που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού, τονίζοντας μάλιστα ότι αποτελεί προτεραιότητα η εξεύρεση πόρων για την προώθηση τέτοιων δράσεων.

Ο κ. Ξανθάκος ανέφερε ότι πρόκειται να δημοσιοποιηθούν δράσεις προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των Γεωπάρκων, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ανάλογων υποδομών για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού και ερευνητικών δραστηριοτήτων σε αυτές τις περιοχές.

Ο κ. Πλακιωτάκης, αναφερόμενος στην περιοχή της Σητείας, έκανε λόγο για την ανάγκη ανάδειξης της περιοχής συνδυαστικά μέσω της ιστορίας, της λαογραφίας και του πολιτισμού της παράλληλα με τη δημιουργία καινοτόμων επενδύσεων, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε στον τόπο μας νέους ανθρώπους μέσα από αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.

Η Περιφερειάρχης Βορ. Αιγαίου Χρ. Καλογήρου αναφέρθηκε στην στήριξη που παρείχε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενισχύοντας  το Γεωπάρκο Λέσβου μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 με την πράξη «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ- Δράσεις σήμανσης, ψηφιακής ανάδειξης και προβολής» μέσα από το οποίο εκπληρώνονται όλες οι συστάσεις που έθεσε η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης του Γεωπάρκου Λέσβου το καλοκαίρι του 2012. Θεωρούμε τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η προβολή μέσω της αναγνώρισης και των δράσεων του Γεωπάρκου Λέσβου, της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου για την αλλαγή της εικόνας των νησιών που πλήττονται από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε.

Ενδιαφέροντα στοιχεία και προτάσεις για περαιτέρω αξιοποίηση της αναγνώρισης των Γεωπάρκων παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας. Ο συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων, Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, αναφέρθηκε στην δημιουργία του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και στα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η δικτύωση μεταξύ των περιοχών των Γεωπάρκων τόσο στον τομέα της προβολής όσο και για την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων στο οποίο συμμετέχουν η Ελληνική Επιτροπή για την UNESCO, εκπρόσωποι των πέντε Ελληνικών Γεωπάρκων, το ΙΓΜΕ, η ΕΓΕ και το ΓΕΩΤΕΕ.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των Ελληνικών περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί "Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO" από τον κ. Ηλία Βαλιάκο, (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους) για το Γεωπάρκο Λέσβου, ο κ. Δημήτρης Πιττακός, (Αναπτυξιακή Εταιρεία ΑΚΟΜ - Ψηλορείτης) για το  Γεωπάρκο Ψηλορείτη, η κα Ελένη Κουμούτσου, (Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού –Βουραϊκού) για το Γεωπάρκο Χελμού - Βουραικού, η κα Γεωργία Κιτσάκη, (Αναπτυξιακή Ηπείρου) για το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου, ο κ. Βαγγέλης Περράκης, (Αναπτυξιακή Εταιρεία  ΔΟΚΑΣ) για το Γεωπάρκο Σητείας.

Την Κυπριακή εμπειρία μετέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου  κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο οποίος παρουσίασε καθώς το Γεωπάρκο Τροόδου.

Τέλος υπήρξαν παρεμβάσεις από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών καθηγητή κ Δ. Μουντράκη ο οποίος αναφέρθηκε στην  συμβολή του Ινστιτούτου για την ανάδειξη των Γεωλογικών μνημείων της χώρας και ζήτησε την συμβολή της πολιτείας. Η κα Θεοδοσίου Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωλογικής και Γεωμορφολογικής Κληρονομιάς ζήτησε την θέσπιση Εθνικού καταλόγου γεωτόπων.

Μέσω των τοποθετήσεων και των συζητήσεων στην ημερίδα, αναδείχθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στον τομέα που -εφόσον αξιοποιηθούν καταλλήλως- μπορούν να συμβάλουν στη ενίσχυση του εθνικού τουριστικού προϊόντος, στην ανάκαμψη της οικονομίας και στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Έντονη υπήρξε η συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της Λέσβου και ειδικότερα συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΟΛΣΑ κ. Ν. Βακάλης, μέλη του ΔΣ της Λεσβιακής Παροικίας, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου "Το Πόλιον" κα. Μ. Βαρτή - Ματαράγκα, μέλη του ΔΣ του Συλλόγου "Ο Χρούσος" και πολλοί φίλοι της Λέσβου.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το αμφιθέατρο Κρανιδιώτη ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Υπήρξε επίσης μεγάλη συμμετοχή φοιτητών, κάτι που ενθαρρύνει την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO για διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων στο μέλλον.  

Σε όλους τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης διανεμήθηκε ειδικός φάκελος με έντυπο υλικό από τα πέντε ελληνικά Γεωπάρκα. Για το Γεωπάρκο Λέσβου παρουσιάστηκαν και διανεμήθηκαν το νέο ενημερωτικό περιοδικό, ο γεωτουριστικός χάρτης καθώς και το νέο έντυπο του θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης.  

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις