Έναρξη της 2ης Διεθνούς Συνάντησης Νέων Παλαιοντολόγων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Ξεκινάει σήμερα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι η 2η Διεθνής Συνάντηση Νέων Παλαιοντολόγων με συμμετοχή 90 νέων Παλαιοντολόγων από όλο τον κόσμο. Το συνέδριο οργανώνεται από 19 έως 22 Μαΐου 2017 από το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και τη Διεθνή Ένωση Παλαιοντολόγων σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Επιστημονικός υπεύθυνος του συνεδρίου είναι ο Επικ. Καθ. Γεώργιος Ηλιόπουλος.
Το Απολιθωμένο Δάσος έχει προκαλέσει το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον στους νέους παλαιοντολόγους από όλο τον κόσμο, στοιχειά του ποιου έρχονται να γνωρίσουν από κοντά οι συμμετέχοντες της 2ης Διεθνούς Συνάντησης Νέων Παλαιοντολόγων.
Οι σύνεδροι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Λέσβο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μοναδικά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους και τις δράσεις που πραγματοποιεί το Μουσείο για την ανάδειξη και προστασία τους.
Στην έναρξη του Συνεδρίου θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου και του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου. Στη συνέχεια ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα πραγματοποιήσει διάλεξη κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναφερθεί στην αξία του Απολιθωμένου Δάσους, τις γεωλογικές διεργασίες που οδήγησαν στην δημιουργία του και θα τους παρουσιάσει τους γεώτοπους του Γεωπάρκου Λέσβου. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα νέα ευρήματα των ανασκαφών κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου και το νέο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης. Τέλος, ειδική παρουσίαση θα αφορά στην ανάδειξη της Γεωλογικής Κληρονομιάς της Λέσβου και την αναγνώρισή της ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 και την Κυριακή 21 Μαΐου στο Μουσείο.
Τη Δευτέρα 22 Μαΐου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και να περιηγηθούν στο Γεωπάρκο Λέσβου από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, όπου θα γνωρίσουν το απολιθωμένο οικοσύστημα της περιοχής 20 εκατομμυρίων ετών καθώς και τις μοναδικές εμφανίσεις προγονικών μορφών κωνοφόρων δένδρων. Στην συνέχεια θα επισκεφτούν τους σημαντικότερους ηφαιστειακούς γεωτόπους του νησιού και θα γνωρίσουν τα ηφαίστεια της Βατούσας, της Ανεμώτιας και τις ηφαιστειακές δομές της δυτικής Λέσβου, θα επισκεφτούν τον υγροβιότοπο της Καλλονής και τους γεωτόπους της περιοχής της Καλλονής και του Πλωμαρίου.