Έναρξη εργασιών για το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων
ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ 2013
«Αξιολόγηση γεωτόπων – Διαχείριση Γεωπάρκων
και ανάπτυξη του γεωτουρισμού»
25 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2013 στη Λέσβο
Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ξεκίνησαν την Τρίτη 25 Ιουνίου 2013 οι εργασίες του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων, με αντικείμενο «Αξιολόγηση γεωτόπων – Διαχείριση Γεωπάρκων και ανάπτυξη του γεωτουρισμού», το οποίο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων, το οποίο οργανώνεται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους και υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο από 25 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2013.
Στο Θερινό Σχολείο συμμετέχουν 25 υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθηγητές Πανεπιστημίων, στελέχη γεωπάρκων, υπεύθυνοι φορέων τουρισμού, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης από τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, το Ιράν, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κίνα, το Μεξικό, την Πορτογαλία, την Τσεχία, τη Χιλή και την Ελλάδα.
Ειδικά για το Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων και προκειμένου να γνωρίσουν την τεχνογνωσία ανάδειξης Γεωπάρκων, βρίσκεται στη Λέσβο 6μελής υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από την Κίνα. Επικεφαλής της κινέζικης αντιπροσωπείας είναι η Αντιδήμαρχος Yanquing κα. Suzhi Zhang. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο Διευθυντής του Εθνικού Γεωπάρκου Yanquing κ. Baojun You και ο Αναπληρωτής Διευθυντής κ. Shijie Hou, ο Καθηγητής Jianping Zhang και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τα Γεωπάρκα του Πανεπιστημίου της Κίνας, ο κ. Weiguo Jiang, Διευθυντής για την περιοχή Yanquing του Υπουργείου Γης και Πόρων της Κίνας καθώς και ο κ. Xijie An, του Εθνικού Γεωπάρκου Yanquing.
Τα αντικείμενα που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων περιλαμβάνουν:
· Ανάδειξη και διαχείριση της γήινης κληρονομιάς - Γεωπάρκα
· Γεωπάρκα: περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και οικονομικά χαρακτηριστικά τους
· Μεθοδολογίες αξιολόγησης γεωμνημείων
· Γεωπάρκο Λέσβου: Απολιθωμένο Δάσος – Διαχείριση των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων, γεωτουρισμός και αειφόρος ανάπτυξη
· Μυτιλήνη: Ιστορία 2.500 χρόνων
· Διαχείριση της γεωποικιλότητας και γεωπάρκα
· Γεωπάρκο Λέσβου: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση για τις φυσικές καταστροφές
· Διαχείριση γεωπάρκων
· Έρευνα στους τομείς των επιστημών της γης και διαχείριση γεωπάρκων – Περιβαλλοντικής Εκπαίδευση.
Εκτός των διαλέξεων, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν εργασίες τους σε θέματα που άπτονται των θεματικών ενοτήτων και θα συζητηθούν τα προβλήματα που θα αναδειχθούν στις χώρες προέλευσης τους σχετικά με τη διατήρηση και ανάδειξη των φυσικών μνημείων και την αειφόρο τουριστική τους αξιοποίηση.
Κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου θα οργανωθούν ειδικές εκπαιδευτικές εκδρομές στη Λέσβο κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, τα φυσικά μνημεία, την παράδοση και τον πολιτισμό της Λέσβου. Επίσης, θα επισκεφτούν τους ηφαιστειακούς γεωτόπους της Λέσβου, τα εντυπωσιακά ρήγματα της Λάρσου και της Αγίας Παρασκευής που προκάλεσε τον σεισμό του 1867, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή, εργαστήριο κεραμικής στο Μανταμάδο, το Μουσείο – Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο Γέρας, τον προϊστορικό οικισμό Θερμής, το Κάστρο Μυτιλήνης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.